Σκρνές τρόμου ζουν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι της Φλόριντα καθώς ο φονικός τυφώνας Μίλτον βρίσκεται προ των πυλών. Μάλιστα οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους που δεν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λέγοντάς τους να γράψουν το όνομά τους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο χέρι τους, ώστε να μπορούν να ταυτοποιηθούν σε περίπτωση που εντοπιστεί η σορός τους.

Η Άσλεϊ Μούντι, γενική εισαγγελέας της Φλόριντα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου προειδοποίησε τους πολίτες λέγοντάς τους ότι όποιος επιλέξει να μείνει τότε θα θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. «Πιθανόν να πρέπει να γράψετε το όνομά σας με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο χέρι σας, ώστε να ξέρουν ποιος είστε όταν σας βρουν μετά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μούντι.

Live η πορεία του τυφώνα:



Ακόμη η κυρία Μούντι συμπλήρωσε ότι ακόμα και τώρα εντοπίζονται σοροί ανθρώπων κατά μήκος της ακτής, οι οποίοι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από το καταστροφικό κύμα καταιγίδας που άφησε πίσω του ο τυφώνας Έλεν. «Κανείς από εμάς εδώ δεν μπορεί να σώσει τη ζωή σας αν εσείς αποφασίσετε να παραμείνετε σε κίνδυνο» υποστήριξε από την πλευρά του ο γερουσιαστής Ρικ Σκοτ. 

Πάντως ο «Μίλτον» εξασθήνησε ελαφρά νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, ενώ κινούνταν πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού και τώρα πνέει με ανέμους ταχύτητας 249 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.



Η συγκεκριμένη μέτρηση τον φέρνει μόλις 3,2 χιλιόμετρα την ώρα κάτω από το όριο της κατηγορίας 5. Ο «Μίλτον» θα συνεχίσει να χάνει - έστω και λίγο - ίσχυ τις επόμενες ώρες, αλλά θα παραμείνει ένας εξαιρετικά μεγάλος τυφώνας κατά την άφιξή του στη Φλόριντα στη διάρκεια της νύχτας.

Σημειώνεται ότι σε γράφημα που παρουσίασε το NBC καταγράφονται οι μετεωρολογικές προβλέψεις σχετικά με την άνοδο της στάθμης των υδάτων έως και 4,5 μέτρα στην περιοχή της Τάμπα, η οποία αναμένεται να χτυπηθεί περισσότερο από τον Μίλτον. «Ο Milton παραμένει ένας καταστροφικός τυφώνας. Προβλέπεται να φτάσει στις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα αργά απόψε ως επικίνδυνος μεγάλος τυφώνας» αναφέρεται σε ενημέρωση από το κέντρο τυφώνων των ΗΠΑ στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Αρχές περιμένουν πως όταν το φαινόμενο θα φτάσει στην κορύφωσή του, οι άνεμοι θα κινούνται μεταξύ των 280, ενδεχομένως και ως των 350 χλμ/ωρα, το νερό θα ξεπερνά σε ύψος τα 3 μέτρα.



Εντωμεταξύ το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA έχει απαγορεύσει στο προσωπικό της την είσοδο, διατηρώντας μόνο το προσωπικό ασφαλείας. Παράλληλα κλειστά θα παραμείνουν και τα Universal Studios, Disney World, SeaWorld ενόψει του τυφώνα. Χιλιάδες οχήματα έχουν κατευθυνθεί βόρεια στον Interstate 75, τον κύριο δρόμο στη δυτική πλευρά της χερσονήσου, καθώς οι κάτοικοι ακολουθούν τις εντολές εκκένωσης. Μάλιστα έχει προκληθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα καθώς έχουν φρακάρει οι νότιες λωρίδες του δρόμου για χιλιόμετρα, καθώς άλλοι κατευθύνονται προς τη σχετική ασφάλεια του Φορτ Λόντερντεϊλ και του Μαϊάμι στην άλλη πλευρά της πολιτείας.

Τέλος περίπου 5.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, με διασωστικά ελικόπτερα, λέμβους και ειδικά αμφίβια οχήματα, έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή και αναμένουν να επέμβουν όπου χρειαστεί. Δέκα νοσοκομεία και περισσότερες από 300 δομές φροντίδας (ηλικιωμένων, νεογνών, μακροχρόνια ασθενών κ.α.) έχουν εκκενωθεί και τα νοσοκομεία επιφυλακής ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.