«Αν είσαι κοντά στη θάλασσα δεν θα σε βρουν», «Τραντάζεται το σπίτι. Γίνεται κατακλυσμός», «Βάλαμε σανίδες στα παράθυρα». Έτσι περιγράφουν τις δραματικές στιγμές που ζουν από τον τυφώνα Μίλτον στις ΗΠΑ ομογενείς που διαμένουν στη Φλόριντα.

Οι Έλληνες της Φλόριντα παραμένουν σε επιφυλακή για το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον που πλέον σαρώνει την ενδοχώρα. Άλλοι έχουν καταφέρει να εκκενώσουν τη δυτική ακτή, ενώ άλλοι βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους περιμένοντας να περάσουν οι πιο δύσκολες ώρες, καθώς δεν ήταν εύκολο να εγκαταλείψουν όλοι τα σπίτια τους, αφού ακόμη και για εκκένωση λίγων χιλιομέτρων χρειάζονταν 7-8 ώρες.

Ο τυφώνας Μίλτον χτυπά με απίστευτη σφοδρότητα από σήμερα τα ξημερώματα τις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα, με ανέμους πάνω από 205 χλμ./ώρα, αφήνοντας πίσω του ζημιές και νεκρούς, αν και αποδυναμωμένος, καθώς έπεσε στην κατηγορία 1 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ανεμοστρόβιλοι πέρασαν από την κομητεία Σεντ Λούσι, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί οι πρώτοι νεκροί, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός τους. Εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ οι κάτοικοι πολλών περιοχών έχουν κληθεί να τις εκκενώσουν εδώ και δύο μέρες.

*Διαβάστε ακόμα: Φλόριντα: Γενναίοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν το ρεπορτάζ τους αψηφώντας τον Μίλτον - Σοκαριστικά βίντεο από ζωντανές μεταδόσεις εν μέσω του τυφώνα


Λέκκας: Η απομάκρυνση πάνω από 5 εκατ. ανθρώπων μείωσε τις πιθανότητες για μεγάλη διακινδύνευση

«Το σημαντικό είναι που μειώθηκε η έκθεση του πληθυσμού, καθώς με την απομάκρυνση πάνω από 5 εκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκαν οι πιθανότητες για μεγάλη διακινδύνευση, δηλαδή καταστροφές και κυρίως ανθρώπινες απώλειες», επισήμανε ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Βεβαίως το φαινόμενο διακυμάνθηκε πάρα πολλές φορές και είναι φυσικό αυτό να υπάρχει αυτή η αυξομείωση σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. Άλλοτε ενισχύεται όταν επικρατήσουν μεγάλες θερμοκρασίες ή χαμηλές στην ανώτερη ατμόσφαιρα και άλλοτε αποσβαίνεται», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας: «Εδώ είχαμε να κάνουμε με μια σταδιακή μείωση καθώς προχωρούσε, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα, γιατί ήδη οι ξαφνικές πλημμύρες και τα θαλάσσια κύματα μπορούν να προσβάλλουν τις πεδινές κατά κύριο λόγο περιοχές της Φλόριντα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την εκκένωση της Πολιτείας ως «διαδικασία πολύ δύσκολη και με υψηλότατο κόστος» που όμως μείωσε τις ανθρώπινες απώλειες. «Οι δραματικοί τόνοι για εκκένωση έχουν να κάνουν με την ψυχολογία που υπάρχει στον κόσμο. Τα Μέσα Ενημέρωσης και το πώς διαβιβάζεται στην κοινή γνώμη μια πληροφορία παίζουν σημαντικό ρόλο».

Κατέληξε λέγοντας ότι το φαινόμενο αποτελεί κι αυτό μέρος της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως «κλιματική αλλαγή σημαίνει περισσότερη συχνότητα τέτοιων φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, με μεγαλύτερη έκταση και σε εντονότερο βαθμό», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως «φαινόμενα όπως ο Daniel θα πάψουν να είναι φαινόμενα χιλιετίας, οπότε μπορούμε να φτάσουμε και εμείς σε επίπεδα mega εκκενώσεων».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4rwc0azfrxd)


Τυφώνας Μίλτον: "Φύγαμε όλοι... Είναι ένα τρομερό φαινόμενο"

«Η Τάμπα και άλλες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο. Έχω συναδέλφους που μου λένε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αναμένουμε να δούμε τι θα φέρει το πρωί», δήλωσε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρώην σερίφης στην Πολιτεία, στην ΕΡΤ για το ακραίο καιρικό φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη και την εκκένωση της περιοχής από εκατομμύρια κόσμο.

«Θα περάσει από εμάς. Περιμένουμε», δήλωσε, εκφράζοντας την αγωνία του για όλους όσοι έμειναν πίσω.

Ο ίδιος ακολουθώντας τον δρόμο της εξόδου από την πολύπαθη πολιτεία έχει μετακινηθεί σε πιο ασφαλές σημείο. «Έχουμε μετακινηθεί από το σπίτι μας από χθες, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο Ορλάντο, περιμένοντας τον κυκλώνα να περάσει», δήλωσε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρώην σερίφης και μέλος της ελληνικής ομογένειας στη Φλόριντα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ru4jq84v9l)
Μιλώντας για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Φλόριντα δήλωσε ότι «έχει ήδη ξεκινήσει βροχή και πολύ δυνατός αέρας και όσο περνάει η νύχτα ο άνεμος δυναμώνει περισσότερο».

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει μετακινηθεί σε ξενοδοχείο, αλλά η κατάσταση έξω είναι δύσκολη, με έντονους ανέμους και βροχή, ανέφερε. Όπως εξήγησε, η μετακίνηση έγινε προληπτικά λόγω της επικινδυνότητας του φαινομένου: «Φύγαμε όλοι από την περιοχή μας, μαζί με την οικογένειά μου, και την 92χρονη μητέρα μου. Η κίνηση ήταν πρωτοφανής. Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Φλόριντα. Είναι ένα τρομερό φαινόμενο».

Ο κ. Στεφανάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία υπογράμμισε ότι αν και ο κυκλώνας Μίλτον δεν χτύπησε άμεσα την περιοχή τους, η κατάσταση παραμένει σοβαρή σε άλλα μέρη της πολιτείας. Και όπως πρόσθεσε, μόνο από την περιφέρεια στην οποία διαμένει έχουν φύγει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κάτοικοι.



"Αν βγούμε έξω, θα σκοτωθούμε"

Ο Φίλιππος Κελάρης, κάτοικος Μέιμπλ, μίλησε επίσης στον ΑΝΤ1 σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή: «Δεν είμαστε κοντά στα παράθυρα γιατί πριν από 10 μέρες είχε περάσει ένας άλλος τυφώνας και κατέστρεψε τα πάντα. Υπάρχει δυνατός αέρας».

«Τις ειδήσεις τις παρακολουθώ από το τηλέφωνό μου καθώς δεν έχουμε ρεύμα. Υπάρχουν νεκροί αλλά ο αριθμός τους είναι ακόμα άγνωστος».

«Γίνεται χαμός, ο αέρας έχει πέσει αλλά ίσως να χειροτερέψει η κατάσταση λίγο αργότερα. Έξω από κάθε σπίτι έχει ένα βουνό από σκουπίδια. Κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει έξω. Αν σε πετύχει κάτι, θα σε σκοτώσει, καθώς οι άνεμοι πνέουν με 160 χιλιόμετρα την ώρα», είπε κλείνοντας ο Φίλιππος Κελάρης.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4rv9ap1osj5)

"Υπάρχουν νεκροί, γιατί οι άνθρωποι έβλεπαν ηρεμία και συνέχισαν να κυκλοφορούν"

Στο Action24 μίλησε η Ιωάννα Λαζάρου, κάτοικος της Φλόριντα, που παραμένει στο σπίτι της περίπου δύο ώρες από την Τάμπα που δέχτηκε νωρίτερα το σκληρό χτύπημα του Μίλτον.

«Προσπαθούμε να ασφαλίσουμε τα παράθυρα και να λύσουμε κάθε θέμα του σπιτιού», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, στη γειτονιά της λίγο νωρίτερα χτύπησε ένας απο τους 30 ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την περιοχή. «Υπάρχουν νεκροί, γιατί οι άνθρωποι έβλεπαν ηρεμία και συνέχισαν να κυκλοφορούν».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ruka7vxh3l)



"Βάλαμε σανίδες στα παράθυρα"

«Βάλαμε σανίδες στα παράθυρα, αν είσαι κοντά στη θάλασσα δεν θα σε βρουν», ανέφερε στο Action24 Έλληνας κάτοικος του χωριού Tarpon Springs.

«Είμαστε δύο ώρες χωρίς ρεύμα, ήμασταν τυχεροί και δεν πάθαμε τίποτα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας. «Βάλαμε κάτι σανίδες στα παράθυρα. Γεννήτρια έχουμε, έχουμε νερό και είμαστε τυχεροί. Έχουμε βάλει βέβαια και σε κατσαρόλες. Προετοιμαστήκαμε».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4rveh2uw5gp)

Στο ερώτημα γιατί έμειναν στο σπίτι τους, είπε: «Θα κάνεις 10 ώρες για να βγεις από τον κίνδυνο, αν μείνεις από βενζίνη πού θα πας; Μας προστατεύει και ο Άγιος Νικόλαος», είπε.



"Υπάρχουν νεκροί εξαιτίας των ανεμοστρόβιλων"

«Μπροστά στο σπίτι μας υπάρχει λίμνη και ανεβαίνει συνεχώς το νερό. Είμαστε δύο ώρες από την Τάμπα, αλλά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», λέει Ελληνίδα που έμεινε στο σπίτι της.

«Έχουν χτυπήσει πάνω από 30 ανεμοστρόβιλοι στην περιοχή, έγιναν ζημιές, δυστυχώς σκοτώθηκαν κάποιοι άνθρωποι», προσθέτει.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ruka7vxh3l)

«Ο κόσμος είναι ακόμα στους δρόμους. Ακόμα δεν έχει φτάσει το κύριο φαινόμενο».


"Ο κόσμος δεν μπορούσε να φύγει γιατί δεν υπήρχαν καύσιμα"

«Η κατάσταση είναι χάλια, έχουμε γεμισει νερά, δεν έχουμε ρεύμα», είπε από την πλευρά του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Χάρρυ Παπαδόπουλος, κάτοικος Τάμπα στη Φλόριντα.

Όπως είπε, πολλοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν καθώς δεν υπήρχαν καύσιμα για να φύγουν.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ruvplbizb5)

"Τραντάζεται το σπίτι. Γίνεται κατακλυσμός"

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η στάθμη του νερού, μέχρι στιγμής, αλλά οι άνεμοι, οι βροχές και η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τόνισε η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριντα, Άρια Σωκράτους, για το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από το Ορλάντο της Φλόριντα στις ΗΠΑ.


«Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ δυνατές καταιγίδες και ο άνεμος είναι τόσο ισχυρός που τραντάζει το σπίτι. Έξω γίνεται κατακλυσμός. Δεν τολμώ ούτε παράθυρο να ανοίξω», περιέγραψε με δραματικό τρόπο στην EΡΤ η Άρια Σωκράτους.

«Εδώ και τρεις ώρες έχουμε διακοπή ρεύματος», δήλωσε η κ. Σωκράτους, Ελληνοκύπρια και μέλος της πολυπληθούς ελληνικής ομογένειας στη Φλόριντα, περιγράφοντας την κατάσταση από το Ορλάντο. «Παλαιότερα ζούσα στην Τάμπα, αλλά τώρα μένω στο Ορλάντο, όπου υποτίθεται ότι είμαστε πιο ασφαλείς καθώς η περιοχή απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από τα παράλια και δεν κινδυνεύουμε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», πρόσθεσε.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ruyx1ncfbd)
Μιλώντας για τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζει η περιοχή, τόνισε ότι μπροστά στις τεράστιες ζημιές που αναμένονται το κράτος δεν καλύπτει ζημιές για ιδιωτικές κατοικίες. Οι ασφαλίσεις είναι ιδιωτικές και μόνο για δημόσια έργα, όπως οι υπονόμοι, αναλαμβάνει το κράτος να καλύψει τις ζημιές.

Η ίδια δεν έχει χρησιμοποιήσει σάκους άμμου για την προστασία της οικίας, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές, αλλά νιώθει πιο ασφαλής σε σχέση με άλλους κατοίκους της περιοχής καθώς διαθέτει αντιανεμικά παράθυρα. Ωστόσο, όπως είπε, «παρόλο που είμαστε ασφαλείς, δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις απόλυτα μια φυσική καταστροφή».