Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ ετοιμάζεται να παρουσιάσει σήμερα τον προϋπολογισμό λιτότητας για τη μείωση του τεράστιου κρατικού ελλείμματος με στόχο να καθησυχάσει από τη μία πλευρά τις αγορές ομολόγων και τους εταίρους της χώρας στην ΕΕ, αλλά και να διαχειριστεί από την άλλη τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην κατακερματισμένη Εθνοσυνέλυση.

Δύο 24ωρα αφότου επέζησε η κυβέρνησή του της πρώτης πρότασης μομφής ο Μπαρνιέ θα παρουσιάσει το βράδυ τις λεπτομέρειες του σχεδίου του στο υπουργικό του συμβούλιο καθώς προσπαθεί να περιορίσει το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα στο 5% της οικονομικής παραγωγής το 2025.

Μπαρνιέ: Χρέος μας είναι να αποτρέψουμε την κρίση

Υπουργοί του έχουν ήδη επισημάνει ότι θα χρειαστούν περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ – μια προσπάθεια λιτότητας που σπάνια επιχειρείται στη Γαλλία. Και αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στην αποστολή μείωσης του δημοσιονομικού ελλείματος εντός του ορίου του 3% της ΕΕ έως το 2029.

Εάν ο Μπαρνιέ αποτύχει να πείσει τους επενδυτές, το κόστος του χρέους της Γαλλίας μπορεί να αυξηθεί. Από την άλλη, αν δεν καταφέρει να πείσει την Εθνοσυνέλευση, μπορεί να πέσει η κυβέρνησή του.

«Αν δεν κάνουμε τίποτε, είναι πιθανή μια κρίση», είπε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune Dimanche. «Χρέος μας είναι να το αποτρέψουμε».

Καραδοκεί η αντιπολίτευση

Ωστόσο, η συμπίεση του προϋπολογισμού πρέπει να βαθμονομηθεί προσεκτικά για να κατευνάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία όχι μόνο θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά και να συσπειρωθούν και να ανατρέψουν την κυβέρνηση Μπαρνιέ με μια πρόταση μομφής.

Ελλείψει πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση ο Μπαρνιέ και οι σύμμαχοί του στο στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αποδεχτούν πολλές παραχωρήσεις για να περάσει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί πριν από τα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, τη σιωπηρή υποστήριξη της οποίας χρειάζεται ο Μπαρνιέ για να επιβιώσει από κάθε πρόταση μομφής, έχει ήδη συμβάλει στον εκτροχιασμό μια κυβερνητικής πρότασης για αναβολή της αύξησης των συντάξεων κατά έξι μήνες προκειμένου να εξοικονομηθούν τέσσερα δισ. ευρώ.

Μέλη του κόμματος του Μακρόν δυσφορούν επίσης με την ανατροπή της μείωσης φόρων -κληρονομιάς του Γάλλου προέδρου, με τον πρώην πρωθυπουργό Γκάμπριελ Ατάλ να δηλώνει χθες ότι «ο προϋπολογισμός είναι ελαφρύς αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και πολύ βαρύς αναφορικά με τους φόρους».

Ο Μπαρνιέ ετοιμάζεται να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους και τις επιχειρήσεις

Ο Μπαρνιέ έχει πει ότι δεν θα θιγεί η μεσαία τάξη, αλλά θα στοχοθετηθούν οι μεγάλες εταιρείες με προσωρινό πρόσθετο φόρο και άτομα που κερδίζουν πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, όλοι οι φορολογούμενοι θα πληγούν από τα σχέδια για την αποκατάσταση της εισφοράς στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σημείο που ήταν πριν από μια έκτακτη μείωση κατά τη διάρκεια της κρίσης των τιμών της ενέργειας τη διετία 2022-2023.

Η κυβέρνηση είπε ότι το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό θα μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το επόμενο έτος από 6,1% φέτος - υψηλότερο σχεδόν από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες - ως ένα πρώτο βήμα για την ευθυγράμμιση του ελλείμματος με το όριο του 3% της ΕΕ 3% το 2029.

Οι αυξήσεις των φόρων θα καλύψουν το ένα τρίτο της δημοσιονομικής συμπίεσης των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από περικοπές δαπανών. Προβλέπονται περικοπές κατά 20 δισ. ευρώ σε όλα τα υπουργεία και τα υπόλοιπα θα αφορούν σε ξεχωριστές δαπάνες σε προϋπολογισμούς πρόνοιας, υγείας, συντάξεων και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας αυξήθηκε μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν και την ήττα της παράταξής του από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως αναφέρει το Reuters, είναι πιθανό να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο κατά πόσον ο προϋπολογισμός θα μπορέσει να ψηφιστεί χωρίς να υποβαθμιστεί πάρα πολύ. Ο προϋπολογισμός θα αντιμετωπίσει επίσης έλεγχο από την Κομισιόν, η οποία έχει υποβάλει τη Γαλλία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος επειδή παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.