Πολλές είναι οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες γύρω από το πώς προκλήθηκε ο τυφώνας Μίλτον που σαρώνει τη Φλόριντα.

*Διαβάστε ακόμα: Ο τυφώνας Μίλτον εγκαταλείπει τη Φλόριντα: Να μετρήσουν ζημιές και θύματα κάτω από τόνους νερού ετοιμάζονται οι Αρχές - "Δεν ξέρουμε τι θα δούμε όταν ξημερώσει" (Βίντεο από τις καταστροφές)

Θεωρίες συνωμοσίας που λένε ότι ο τυφώνας ήταν «σχεδιασμένος» και πως ο καιρός στη Φλόριντα «χειραγωγείται» έχουν εξαπλωθεί, μεταξύ άλλων, τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχει τεχνολογία που να επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν και να ελέγχουν τυφώνες, σημειώνει το BBC.

Ωστόσο, σε πλατφόρμες όπως το X και το TikTok, δημοσιεύσεις που ισχυρίζονται -χωρίς στοιχεία- ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελέγχει κρυφά τον καιρό έχουν προβληθεί εκατομμύρια φορές.

Πολλές είναι οι αναρτήσεις έγιναν από λογαριασμούς γνωστούς για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, καθώς και για παραπληροφόρηση σχετικά με επιδημίες κτλ.



Τζο Μπάιντεν: Αστείοι αυτοί οι ισχυρισμοί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς κάτι παραπάνω «από γελοίους», προσθέτοντας «είναι τόσο ανόητο, πρέπει να σταματήσει».

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν απάντησε στη βουλευτή των Ρεπουμπλικανών, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, η οποία τις τελευταίες ημέρες ανέφερε στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «μπορεί να ελέγξει τον καιρό».

Συνωμοσιολόγοι αναφέρουν ότι ο τυφώνας Mίλτον, μια από τις ισχυρότερες καταιγίδες στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, δημιουργήθηκε σκόπιμα από σκιώδεις δυνάμεις στην καρδιά της πολιτικής των ΗΠΑ. Αλλά οι λογαριασμοί που έκαναν αυτόν τον ισχυρισμό πρότειναν πολλές διαφορετικές εξηγήσεις για το πώς υποτίθεται ότι έγινε αυτό.

Ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι ευθύνονται τεχνικές χειραγώγησης καιρού, όπως η σπορά των νεφών η οποία περιλαμβάνει τον χειρισμό των υπαρχόντων νεφών για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν περισσότερη βροχή, για παράδειγμα σε χώρες με ξηρό κλίμα.

Όμως, το νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ είχε ήδη πληγεί από τεράστιες βροχοπτώσεις από τον τυφώνα Ελίν, ο οποίος προκάλεσε θανατηφόρες πλημμύρες σε πολλές πολιτείες μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Άλλοι χρήστες κατηγόρησαν τη «γεωμηχανική» - μια ευρεία γκάμα μεθόδων χειρισμού του περιβάλλοντος με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μια ανάρτηση στο X που ισχυρίζεται ψευδώς ότι η γεωμηχανική έγινε πριν από τον Μίλτον.

Αλλά δεν υπάρχουν εργαλεία που θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να δημιουργήσουν ή να ελέγξουν καταιγίδες όπως αυτή. «Δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης της τρέχουσας γνώσης και τεχνολογίας για τη χρήση της γεωμηχανικής για την τροποποίηση των τυφώνων», διαβεβαιώνει η Σουζάνα Καμάργκο από το Παρατηρητήριο Γης Lamont-Doherty στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4s1m7jq3jmh)