Τη Φλόριντα διασχίζει σήμερα, Πέμπτη 10/10, ο τυφώνας Μίλτον, ο οποίος μολονότι υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1, παραμένει πολύ επικίνδυνος, προκαλώντας κατά το πέρασμά του ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες, καταστρέφοντας σπίτια και αφήνοντας 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

*Διαβάστε ακόμα: Ο τυφώνας Μίλτον εγκαταλείπει τη Φλόριντα: Να μετρήσουν ζημιές και θύματα ετοιμάζονται οι Αρχές - "Δεν ξέρουμε τι θα δούμε όταν ξημερώσει" (Βίντεο από τις καταστροφές)

Υπενθυμίζεται πως μόλις δύο εβδομάδες έχουν περάσει από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν από την περιοχή, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον δύο νεκρούς.



Ο Μίλτον έφτασε στη δυτική ακτή της Φλόριντα «κοντά στο Σιέστα Κι στην κομητεία Σεϊρασότα», ανέφερε το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στην ενημέρωσή του στις 20:30 τοπική ώρα χθες (03:30 ώρα Ελλάδας σήμερα).

Στη διάρκεια της νύχτας, καταγράφηκαν άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα 165 χιλιομέτρων την ώρα, πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.


«Η κατάσταση είναι τρομακτική»

Σημειώνεται ότι κάτοικος της Φλόριντα ανέφερε ότι ο τυφώνας Μίλτον είναι «ίσως η πιο θορυβώδης και η πιο ισχυρή» καταιγίδα που έχει δει κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων του εκεί.

Ο Phil Peachey, που ζει στο Ορλάντο, τόνισε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι «πραγματικά τρομακτική».



«Δεν έχω ξαναδεί τα δέντρα να λυγίζουν τόσο πολύ», σημείωσε.


«Είναι σαν κάτι να έπεσε από τον ουρανό και να ισοπέδωσε σπίτια»

«Έμοιαζε σαν κάποιος να είχε ρίξει ένα βάρος από τον ουρανό και να ισοπέδωσε σπίτια» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Νταγκ Άντερσον, κάτοικος του Lakewood Park στην κομητεία Σεντ Λούσι.

Ο Άντερσον δήλωσε ότι είδε πολλούς ανθρώπους να τραυματίζονται, ενώ οι υλικές ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο ήταν επίσης εκτεταμένες.

«Ένα από τα τελευταία σπίτια στα οποία πήγα έμοιαζε σαν να είχε κοπεί στη μέση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι άνθρωποι ήταν μπροστά και έκλαιγαν».



Δήμαρχος της Τάμπα: Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Τάμπα Τζέιν Κάστορ κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους έως ότου οι υπάλληλοι της πόλης μπορέσουν να βγουν έξω, να εκτιμήσουν τις ζημιές και να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες είναι ασφαλείς για τους πολίτες.

Η ίδια δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα το πρωί, ότι το γεγονός ότι η Τάμπα δεν είδε το προβλεπόμενο κύμα καταιγίδας, «έσωσε πολλά, γι' αυτό ανησυχούσαμε πραγματικά», αλλά πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος πλημμυρών δεν έχει τελειώσει.

«Στις 7 π.μ., όταν έρθει η παλίρροια, τα ποτάμια θα πλημμυρίσουν σε όλη την κομητεία Χίλσμπορο, όχι μόνο στην πόλη της Τάμπα», είπε.

Τουλάχιστον 2 θάνατοι αναφέρθηκαν σε κοινότητα συνταξιούχων έπειτα από πιθανολογούμενο ανεμοστρόβιλο στο Φορτ Πιρς στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο τον σερίφη της κομητείας Σεντ Λούσι Κιθ Πίρσον. Η υπηρεσία του δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ο Πίρσον εκτίμησε επίσης ότι περίπου 100 σπίτια έχουν καταστραφεί στην κομητεία αυτή, όπου καταγράφηκαν 17 ανεμοστρόβιλοι, σύμφωνα με το NBC.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες, Τετάρτη 9/10, ότι αναμένεται να είναι «ένας από τους πιο καταστροφικούς κυκλώνες σε πάνω από έναν αιώνα στη Φλόριντα».