Σόκαρε την Σουηδία το περιστατικό με τους πυροβολισμούς και την σύλληψη ενός 15χρονου. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για το περιστατικό που σημειώθηκε κοντά σε σημείο ισραηλινών συμφερόντων στην πόλη Γκέτεμποργκ, το οποίο σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση είναι μια μονάδα της ισραηλινής εργολαβικής αμυντικής εταιρίας Elbit Systems.

Η αστυνομία σε ανακοίνωσή της δεν αναφέρθηκε σε τραυματισμούς. Ωστόσο, για το συμβάν συνελήφθη επί τόπου ένας νεαρός ύποπτος και έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για φερόμενη απόπειρα φόνου και σοβαρά εγκλήματα που συνδέονται με όπλα.

Ο ύποπτος είναι κάτω των 15 ετών, όπως ανέφεραν η δημόσια τηλεόραση SVT και άλλα σουηδικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.

Ορισμένα μέσα της Σουηδίας, όπως το Göteborgs-Posten, αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν 13χρονο.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως ο ανήλικος είναι ο μόνος ύποπτος μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν υπάρχουν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες απειλές εναντίον άλλων σημείων ισραηλινών συμφερόντων στην περιοχή του Γκέτεμποργκ στη νότια Σουηδία.

Τον Μάιο η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ενέτεινε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από σημεία ισραηλινών και εβραϊκών συμφερόντων στη χώρα αφού αστυνομικοί σε περιπολία άκουσαν ύποπτους πυροβολισμούς κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Στοκχόλμη.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Elbit εκτιμάται ότι ήταν στόχος. Η ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Η Elbit Sweden είναι θυγατρική του ισραηλινού κατασκευαστή όπλων Elbit. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Σουηδία –όπως και τα άλλα γραφεία της σε διαφορετικές χώρες– έχουν υποστεί πολλά διαφορετικά είδη δολιοφθορών από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα μετά την τρομοκρατική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου

Η Σουηδία ζει μια έξαρση της βίας με όπλα τα τελευταία χρόνια, από εγκληματικές συμμορίες που βρίσκονται σε διαμάχη για ναρκωτικά και άλλες παράνομες δραστηριότητες.