Σε «θρίλερ» εξελίχθηκε η μονόπρακτη όπερα του «Sancta Susanna» στην Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης, όπου 18 θεατές ένιωσαν μεγάλη αδιαθεσία εξαιτίας του θεάματος που παρακολουθούσαν, ενώ σε τρεις περιπτώσεις κλήθηκε ιατρός.

Η όπερα του συνθέτη Paul Hindemith είχε λογοκριθεί ιδιαίτερα το 1921, καθώς το κείμενο είχε θεωρηθεί βλάσφημο και προσβλητικό, ενώ τώρα στη νέα της εκδοχή από τη Florentina Holzinger, παρά την ηλικιακή ένδειξη 18+ και τις τολμηρές προειδοποιήσεις για την αποκαλυπτική και αιματηρή «Sancta», η υπηρεσία επισκεπτών χρειάστηκε να εξυπηρετήσει συνολικά 18 άτομα.

Ορισμένοι από αυτούς είχαν παραπονεθεί για ναυτία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κρατικής Όπερας.

Η Holzinger προκαλεί εδώ και χρόνια αίσθηση στον κόσμο του θεάτρου με τα έργα της, στα οποία σκηνοθετεί τα γυναικεία σώματα με ριζοσπαστικό και αποκαλυπτικό τρόπο, ενσωματώνει επώδυνα ακροβατικά και δεν αποφεύγει τα σκουπίδια. Στο «Sancta», η Αυστριακή, γεννημένη το 1986, φέρνει στη σκηνή λεσβιακές ερωτικές σκηνές με προκλητική σαφήνεια, γελοιοποιεί τις χριστιανικές τελετουργίες και καταγγέλλει τη σεξουαλική καταπίεση των γυναικών.

Η πνευματικότητα, η σεξουαλικότητα, αλλά και η κριτική της θρησκείας και η κριτική θεώρηση της θρησκευτικής και κοινωνικής βίας βρίσκονται στο επίκεντρο των παραστάσεων, σύμφωνα με την Κρατική Όπερα. «Η εξερεύνηση των ορίων και η υπέρβασή τους με ευχαρίστηση αποτελούσε ανέκαθεν κεντρικό καθήκον της τέχνης», αναφέρει η όπερα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Viktor Schoner.

Το θέατρο προειδοποιούσε για το περιεχόμενο της παράστασης

Ωστόσο, το θέατρο προειδοποιεί επίσης ρητά στην ιστοσελίδα του ότι η παράσταση του σκανδαλώδους Αυστριακού καλλιτέχνη παρουσιάζει σαφείς σεξουαλικές πράξεις, καθώς και απεικονίσεις και περιγραφές σεξουαλικής βίας. Μπορεί επίσης να δει κανείς αληθινό αίμα, καθώς και ψεύτικο αίμα, τρυπήματα και μια πληγή. Χρησιμοποιούνται επίσης στροβοσκοπικά εφέ, δυνατοί θόρυβοι και θυμίαμα.

Η όπερα συνιστά την παράσταση σε θεατές που «αναζητούν με τόλμη νέες θεατρικές εμπειρίες», όπως αναφέρει στην αρχική σελίδα. Ωστόσο, εκτός από τη χρήση ορισμένων θεατρικών μέσων, η τέχνη της παράστασης «δεν είναι ψεύτικη, αλλά πραγματική», δήλωσε ο Ebling. Στην περίπτωση της σεξουαλικής βίας που παρουσιάζεται στο «Sancta», το θέατρο προειδοποιεί επομένως ρητά για την εκ νέου τραυματοποίηση.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της όπερας Ebling, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις πέντε βραδιές «Sancta» που εξακολουθούν να είναι προγραμματισμένες. Είπε επίσης ότι ναυτία και λιποθυμίες εμφανίζονται κατά καιρούς. Η πρεμιέρα της όπερας γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ο ίδιος ήταν πεπεισμένος ότι υπήρχαν κυρίως άνθρωποι στο κοινό «που ήξεραν σε τι έμπαιναν».

Η «Sancta» του Holzinger έκανε πρεμιέρα στο Schwerin στις 30 Μαΐου. «Ευτυχώς, καμία από τις τέσσερις sold-out παραστάσεις της "Sancta" στο Κρατικό Θέατρο του Mecklenburg δεν οδήγησε σε περιστατικά στα οποία η υπηρεσία επισκεπτών ή οι παρευρισκόμενοι τραυματιοφορείς κλήθηκαν σε βοήθεια λόγω λιποθυμίας ή ναυτίας», δήλωσε εκπρόσωπος της παραγωγής στο Spiegel.