Ο τυφώνας Μίλτον σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του από τη Φλόριντα καθώς προκάλεσε τεράστιες καταστροφές ενώ τα σωστικά συνεργεία εντοπίζουν σορούς πολιτών που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όπως προέκυψε από τον νεότερο απολογισμό των αρχών τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κομητεία Σέντ Λούσι, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Παρά το γεγονός ότι ο τυφώνας Μίλτον υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 της κλίμακας Σαφίρ - Σίμσον δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνος, καθώς στο πέρασμά του έχει προκαλέσει  ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες, καταστρέφοντας σπίτια και αφήνοντας 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Ο Μίλτον έφτασε στη δυτική ακτή της Φλόριντα «κοντά στο Σιέστα Κι στην κομητεία Σεϊρασότα» στις 20:30 τοπική ώρα χθες (03:30 ώρα Ελλάδας σήμερα). Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα 165 χιλιομέτρων την ώρα, πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4sa1a8l0lup)
Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 100 σπίτια έχουν καταστραφεί στην κομητεία Σεντ Λούσι, όπου καταγράφηκαν 17 ανεμοστρόβιλοι, σύμφωνα με το NBC. Συνοδευόμενος από ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, ο Μίλτον προκάλεσε ήδη μόλις έφτασε στην ξηρά «ξαφνικές» πλημμύρες.

Ακόμη το πέρασμα του τυφώνα προξένησε τουλάχιστον 19 ανεμοστρόβιλους, από τους οποίους προκλήθηκαν ζημιές σε πολλές κομητείες, καταστράφηκαν περίπου 125 σπίτια, τα πιο πολλά λυόμενα. Στην περιοχή όπου ο Μίλτον έφτασε στην ξηρά, οι κάτοικοι είχαν κλειστεί στα σπίτια τους ή σε κέντρα που είχαν σχεδιαστεί γι' αυτόν τον σκοπό.


Δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα από την ίδια περιοχή του κυκλώνα Ελίν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 236 ανθρώπους στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, εκ των οποίων πάνω από 15 στη Φλόριντα, ο Μίλτον «θα είναι μια φονική και καταστροφική καταιγίδα», προειδοποίησε η Ντιν Κρίσγουελ, διευθύντρια της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών FEMA.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μέρες, οι αρχές ζητούσαν από τους κατοίκους περιοχών για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές εκκένωσης να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, προειδοποιώντας ότι είναι «ζήτημα ζωής ή θανάτου».


Μαρτυρίες Ελλήνων ομογενών

Την ιδια ώρα, κραυγή αγωνίας στέλουν οι Έλληνες που ζουν στη Φλόριντα. Ομογενείς περιέγραψαν στο ΕΡΤNews πως θωράκισαν τις κατοικίες τους για να προστατευθούν από την μανία του πρωτοφανούς τυφώνα «Μίλτον».

«Από την στάθμη της θάλασσας δεν κινδυνεύουμε είναι οι άνεμοι το πρόβλημα και οι βροχές γιατί Ρίχνει πολύ δυνατές καταιγίδες αυτή τη στιγμή αν ήσασταν εδώ να ακούσετε σχεδόν Τραντάζει το σπίτι δηλαδή είναι πάρα πολύ δυνατοί άνεμοι. Έξω γίνεται κατακλυσμός κυρίου δεν τολμώ να ανοίξω ούτε καν παράθυρο είναι πολύ άσχημη κατάσταση» είπε στη μαρτυρία της η Άρια Σωκράτους, μέλος της ελληνικής ομογένειας στη Φλόριντα.

«Δεν είμαστε στο μάτι του κυκλώνα αλλά μας έχουν πει τα αυτοκίνητα να βρίσκονται στον πρώτο όροφο… τα πάρκινγκ είναι ανοιχτά.. στις βεράντες να μην υπάρχουν έπιπλα… Μέσα στη νύχτα περιμένουμε να δυναμώσει» λέει η Κατερίνα Πλουμιδάκη, δημοσιογράφος της εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας” και συγγραφέας.

Οι κάτοικοι έχουν καταφέρει να εκκενώσουν τις οικείες τους, φεύγοντας αρκετά χιλιόμετρα μακριά, ενώ άλλοι βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους περιμένοντας να περάσουν οι πιο δύσκολες ώρες.

«Ήμασταν αγκυροβολημένοι περιμένοντας να έρθει σειρά μας να μπούμε στο λιμάνι και μας ενημέρωσαν ότι πλησιάζει το τυφώνας Μίλτον – σηκώσαμε άγκυρα και βγήκαμε στα ανοιχτά – σε λίγες ώρες όμως η δύναμή του διπλασιάστηκε» ανέφερε Έλληνας καπετάνιος.

Εξηγήσεις του φαινομένου από τους ειδικούς

Ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι τέτοια φαινόμενα θα συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

«Με την κλιματική αλλαγή αυτά τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά. Το νερό είναι ζεστό τόσο με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ενέργεια» επισήμανε ο Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την μεγαλύτερη συχνότητα γεγονότων από ότι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε να κάνουμε με μεγαλύτερες περιοχές, μεγαλύτερες επιπτώσεις και σε περιοχές που δεν είχαν εκδηλωθεί τέτοια φαινόμενα» εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες που η Φλόριντα, μετά τον τυφώνα Ελίν, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου επικίνδυνου καιρικού φαινομένου.