Τις πληγές της μετρά η Φλόριντα μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Μίλτον, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ο τυφώνας έπληξε τις δυτικές ακτές της κεντρικής Φλόριντα τα ξημερώματα της Πέμπτης, με τους ανέμους που τον συνόδευαν να φθάνουν τα 220 χλμ./ώρα κατά τόπους, αν και εξασθένησε, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να την υποβαθμίζει στην κατηγορία 1, προτού περάσει από την πολιτεία και καταλήξει στον Ατλαντικό.




Οι πληγείσες κοινότητες μια μέρα μετά το πέρασμά του εργάζονται πυρετωδώς για την αποτίμηση των ζημιών και διασώσεις πληγέντων. Οι υποδομές σε πολλές περιοχές της Φλόριντα έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές, με τους κατοίκους σε απόγνωση να αντικρίζουν αυτοκίνητα βυθισμένα στα νερά, δρόμους που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και κατοικίες διαλυμένες. Όπως αναφέρει ένας εξ αυτών, για το πέρασμα του τυφώνα, είναι «ό,τι πιο τρομακτικό έχω ζήσει».



Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί

Ο απολογισμός των θυμάτων μέχρι στιγμής ανέρχεται στους 16 σε ολόκληρη τη Φλόριντα, αλλά οι Αρχές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί, ιδίως μεταξύ πολιτών που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε οίκο ευγηρίας στην κομητεία Σεντ Λούσι, που επλήγη από ανεμοστρόβιλο, ενώ άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στην κομητεία Βολούσια και δύο στο Σεντ Πίτερσμπουργκ.


Αγνοούνται δύο άνθρωποι σε σκάφος ανοικτά της Φλόριντα

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για δύο άνδρες που βγήκαν στη θάλασσα με σκάφος, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον κυκλώνα και αγνοούνται.

Σύμφωνα με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, ο Αντρέας Γκάμπριελ Κίρτσμπεργκερ και ο Κένεθ Τόμας Ρούτσελ απέπλευσαν από το λιμάνι Σάρλοτ με προορισμό το Τάρπον Σπρινγκς, βόρεια της Τάμπα, την Τρίτη, και έκτοτε έχουν χαθεί τα ίχνη τους.

Τυχερός ωστόσο στάθηκε ένας άνδρας που βρέθηκε από πλήρωμα της ακτοφυλακής γαντζωμένος πάνω σε φορητό ψυγείο περίπου 50 χλμ. από τις ακτές στον κόλπο του Μεξικού, όταν υπέστη βλάβη η μηχανή του σκάφους του καθώς πλησίαζε ο κυκλώνας.


Σχεδόν χίλιοι άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, ενώ χιλιάδες διασώστες σε ολόκληρη την πολιτεία προσπαθούν να συνδράμουν τους πληγέντες. 



Πάνω από 500 δασωθέντες από πλημμυρισμένο συγκρότημα κατοικιών

Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένο συγκρότημα κατοικιών στο Κλίαργουότερ, περίπου 354 χλμ. δυτικά της Τάμπα, διασώθηκαν με τα νερά σε κάποια σημεία να τους φθάνουν μέχρι το στήθος.



Τα νερά άρχισαν να πλημμυρίζουν το συγκρότημα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, αλλά λόγω του κυκλώνα οι Αρχές αδυνατούσαν να στείλουν διασώστες.

Όταν υποχώρησε η ένταση των ανέμων λίγο πριν τα χαράματα, αστυνομικοί και άνδρες της Πυροσβεστικής έστησαν τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, που στέφθηκε με επιτυχία.



2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Φλόριντα χωρίς ρεύμα

Πάνω από 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, από 3,3 εκατ. που ήταν το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με την PowerOutage.us.



Το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται στην κομητεία Χάιλαντς, στην κεντρική Φλόριντα, όπου το 88% των πελατών είναι χωρίς ρεύμα, αλλά και κατά μήκος των δυτικών ακτών της πολιτείας.

Το ίδιο ισχύει και για πάνω από το 70% των πελατών στην κομητεία Χίλσμπορο, όπου βρίσκεται η Τάμπα. Σημαντικά προβλήματα με μπλακάουτ αντιμετωπίζουν και οι κομητείες Χάρντι, Μανατί και Σαρασότα.


Διακοπές υδροδότησης σε πολλές περιοχές

Ταυτόχρονα συνεχίζονται τα προβλήματα και στην υδροδότηση, με τα συνεργεία των δήμων της Φλόριντα να εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση αγωγών που έσπασαν από την πτώση δέντρων, που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι.

florinta-plimmires7
florinta-plimmires6
florinta-plimmires5
florinta-plimmires4
florinta-plimmires3
florinta-plimmires8




Κίνδυνος από τοξικά νερά σε λίμνες και σε ποτάμια

Στην κομητεία Όραντζ της Φλόριντα οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην αποτολμήσουν το κολύμπι σε λίμνες και ποτάμια λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων, της πιθανότητας να έχουν μολυνθεί από λύματα που παρασύρθηκαν, λόγω του κινδύνου βυθισμένων κατασκευών και άγριων ζώων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιοχές βγήκαν αλιγάτορες στους δρόμους.

Την ίδια ώρα πολλά λιμάνια παραμένουν κλειστά στη Φλόριντα, μεταξύ άλλων στο Σεντ Πίτερσμπουργκ και το Φορτ Μάγιερς μετά το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον. Παρολ' αυτά, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία ορισμένων λιμένων.

florinta-plimmires9
florinta-plimmires10
florinta-plimmires11
florinta-plimmires12