Μήνυμα ενόψει της έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου -που πρόκειται να αγγίξει το μείζον θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας-στέλνει μέσω της Hurriyet η ΆγκυραΟι τουρκικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι «αν δεν βρεθεί λύση μεταξύ διμερών σχέσεων, η Άγκυρα θα οδηγήσει όλες τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο».

Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει επαναλάβει ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά και εάν επιχειρηθεί να εγερθούν και άλλα ζητήματα, τότε δεν θα υπάρξει συνέχεια και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά με διαρροή στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet.

Σε άρθρο με τίτλο «Οι κόκκινες γραμμές της Άγκυρας μένουν αμετάβλητες. Το παρασκήνιο των πρόσφατων εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», μετά την έκθεση των δηλώσεων Γεραπετρίτη, προβάλλονται δηλώσεις τουρκικών ανώτερων διπλωματικών πηγών με φόντο την αναμενόμενη εντός Νοεμβρίου επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.

Οι τουρκικές ανώτερες πηγές επιμένουν στη συζητηση υπό μορφή πακέτου όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας, ακόμη και των «γκρίζων ζωνών», μαζί με το θέμα της οριοθέτησης, ενώ επιμένουν, επίσης, στην άρση των επιφυλάξεων που έχει θέσει η Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για θεματα Ασφάλειας και κυριαρχίας.

«…Είναι απολύτως αδύνατο να περιοριστούν οι διαφορές στο Αιγαίο σε ένα μόνο θέμα. Η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων και εναέριων ζητημάτων είναι νομικά αλληλένδετα. Αποτελεί νομική επιταγή τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπιστούν από κοινού. Στόχος της Άγκυρας είναι να μην αφήσει άλυτα ζητήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση και κρίση… και επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαφορές όπως από τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο ως τους γεωγραφικούς σχηματισμούς ασαφούς ιδιοκτησίας, τον εξοπλισμό νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς και τη διαχείριση του FIR».

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης οι ανώτερες τουρκικές διπλωματικές πηγές θέτουν ευθέως θέμα ανταλλαγμάτων στην Θράκη, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να αναφέεται στην Χάλκη και να αρνείται την «τουρκική εθνικη ταυτότητα της μειονότητας, να μην αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτηδες της, να περιορίζει de facto τις εκπαιδευτικές της δυνατότητες, να καθιστά κενά περιεχομένου τα μειονοτικά ιδρύματα, και να εκφοβίζει ετσι την "τουρκική μειονότητα"».

Η Hurriyet, μάλιστα, επικαλούμενη τις ανώτερες διπλωματικές πηγές τονίζει ότι η «Ελλάδα θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τους "ομογενείς" που δεν εμπίπτουν στη Συνθήκη της Λωζάνης καθώς όσοι ζουν στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κω δεν εμπίπτουν στο μειονοτικό πλαίσιο που ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης και το αίτημα της Άγκυρας είναι το ελληνικό κράτος να λάβει μέτρα και έναντι αυτών με βάση τις οικουμενικές αξίες και σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα».

*Διαβάστε ακόμα: Γεραπετρίτης: Ώριμες οι συνθήκες να συζητήσουμε με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ - Δεν θα εμπλακούμε σε πολεμική σύρραξη στη Μ. Ανατολή


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4srig9vzf55)

Το άρθρο της Hurriyet

arthro_hurriet

Στο άρθρο της η Τουρκάλα δημοσιογράφος Χαντέρ Φιράτ μεταφέρει πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές της Τουρκίας για τα ελληνοτουρκικά και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με αυτές, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και ο Έλληνας ομόλογός του συναντώνται εδώ και καιρό και συζητάνε όλα τα θέματα και τα περιφερειακά ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Επίσης, υπάρχει μια συμφωνία ανέμσα στον πρόεδρο Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη να επικεντρωθούν στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό αποτυπώθηκε στην διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη στις 7 Δεκεμβρίου 2023

Ακόμα, ο Χακάν Φιντάν θα βρεθεί στην Αθήνα τον Νοέμβριο. Στις επαφές του θα συζητήσει διμερή ζητήματα καθώς και για την προετοιμασία της έκτης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2025 υπό την προεδρία των κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκη

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές Τουρκίας και Ελλάδας θα πρέπει να συνεργάζονται για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Όπως αναφέρει στο άρθρο, υπάρχουν ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες δεν συμφωνούν αλλά ο αριθμός των θεμάτων στα οποία συμφωνούν δεν είναι μικρός. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις θέσεις που υπερασπίζονται οι δύο χώρες για τα θέματα του Αιγαίου.  Σύμφωνα με την Τουρκία είναι αδύνατον οι διαφωνίες για το Αιγαίο να περιοριστούν σε ένα ζήτημα. Η μεγάλη πλειοψηφία των θεμάτων είναι νομικά αλληλοσυνδεόμενη. Είναι απαραίτητο αυτά τα θέματα να εξεταστούν μαζί.

Ακόμα, στόχος της Άγκυρας είναι να μην παραμείνουν χωρίς λύση ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και κρίσεις αλλά αντίθετα να υπάρξει μια μόνιμη ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως γράφει, η Άγκυρα επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαφορές όπως τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου, των γεωγραφικών σχηματισμών για τους οποίους δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, η στρατιωτικοποιήση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η διαχείριση του FIR.

Αν δεν υπάρξει λύση μέσα από διαπραγματεύσεις, η Άγκυρα έχει βάλει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων την παραπομπή των διαφορών ως πακέτο στο διεθνές δικαστήριο. Ωστόσο πριν να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα πρέπει να άρει τις επιφυλάξεις για τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Το μήνυμα που στέλνει η Τουρκία είναι ότι "είμαστε έτοιμοι για συνεργασία στα θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας, επιστημονικής έρευνας, αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης".



Τι ζητούν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Ειδικά για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης οι ίδιες διπλωματικές πηγές μεταφέρουν μέσω της Hurriyet ότι η Άγκυρα απορρίπτει τη θέση ότι «η ελληνικη μειονότητα είναι ζήτημα διεθνές, ενώ η «τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη» αποτελεί ζήτημα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα πρέπει να βάλει τέλος στις προσπάθειές της να αρνηθεί την εθνική ταυτότητα της «τουρκικής μειονότητας», να μην αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς της ηγέτες, να περιορίζει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και εν συντομία να καταπιέζει την «τουρκικη μειονότητα».

Όπως η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις χώρες την ελληνική μειονότητα, η προσδοκία είναι ότι η Ελλάδα θα αντιληφθεί την «τουρκική μειονότητα» με τον ίδιο τρόπο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στους «ομογενείς» που δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όσοι ζουν σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κω δεν εμπίμπτουν στο πλαίσιο της μειονότητας που έχει οριστεί από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Άγκυρα απαιτεί η ελληνική πολιτεία να λάβει μέτρα προς αυτούς στη βάση των οικουμενικών αξιών και σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.


Γερμανικό ράπισμα σε Τουρκία: Αν θέλετε Eurofighter, αυτά δεν θα πετούν στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, ωστόσο, μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα, παραδοσιακά... φιλότουρκη, τους «τραβάει τα γκέμια» σχετικά με την προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4srlsaq7i6x)
Συγκεκριμένα, για σκληρότατους όρους από πλευράς Γερμανίας, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση για την πώληση των μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία, κάνουν λόγο Μέσα της γειτονικής μας χώρας.

oros_germanias


Όπως αναφέρεται σε σχετικά ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων για να αλλάξει στάση η Γερμανία - που προς το παρόν «μπλοκάρει» την πώληση των αεροσκαφών της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει και η Βρετανία, η Ιταλία αλλά και η Ισπανία - θα πρέπει η Τουρκία όχι μόνον να μην τα στέλνει στο Αιγαίο αλλά και να εγκαταλείψει την πολιτική των αμφισβητήσεων στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα ίδια μέσα η Γερμανία απαιτεί ακόμη από την Τουρκία να σταματήσει τις σκληρές δηλώσεις που έχουν ως στόχο τη χώρα μας.

oros_germania

Η συγκεκριμένη πληροφορία έρχεται ύστερα από τρεις ημέρες διαρροών τουρκικής αισιοδοξίας για την απόκτηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών που αποτελούν «γέφυρα» ανάμεσα στην τέταρτη και την πέμπτη γενιά αεροσκαφών και τα οποία απελπισμένα χρειάζεται η Τουρκία μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35.