«October Theory» (Θεωρία του Οκτώβρη) ονομάζεται η νέα τρέλα του TikTok και αποτελεί το νέο viral φαινόμενο στα social media, καθώς ο όρος έχει αναφερθεί σε περισσότερες από 36 εκατομμύρια δημοσιεύσεις στη γνωστή εφαρμογή.


Τι είναι η «Θεωρία του Οκτώβρη»

Όπως εξήγησαν οι δημιουργοί στο TikTok, όταν πλησιάζει ο Οκτώβριος, φέρνει μαζί του την παρόρμηση να ξεκινήσουμε από την αρχή με μια φρέσκια ματιά. Ο Οκτώβριος, που είναι και ο μήνας του Halloween έχει αναφερθεί ως «μίνι Ιανουάριος» ή «δεύτερη Πρωτοχρονιά». Έτσι, οι άνθρωποι θέτουν νέους στόχους και επιθυμούν ανανέωση και αλλαγή, ακριβώς όπως και όταν πλησιάζει η 1η Ιανουαρίου.

Παρολ΄αυτά, υπάρχουν και διαφορετικά στοιχεία που συνθέτουν τον όρο «Θεωρία του Οκτώβρη», αφού 80 ημέρες πριν την έλευση του 2025, κάποιοι θέλουν να επιταχύνουν καθώς πλησιάζουν οι γιορτές.



Όπως είπε η Chloe Van Berkel, χρήστης του TikTok, σε ένα viral βίντεο που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,5 εκατ. προβολές: «Έχουν απομείνει μόνο μερικοί μήνες μέχρι το τέλος της χρονιάς, και αυτό κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται τι συνέβαινε στη ζωή τους τον περασμένο χρόνο, τι έκαναν και τι αλλαγές θέλουν να κάνουν πριν τελειώσει η χρονιά». Και πρόσθεσε: «Εξαιτίας αυτού, αυτή είναι μια στιγμή που πολλοί άνθρωποι πρόκειται να κάνουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους και να πάρουν πολλές σημαντικές αποφάσεις και πολλά γεγονότα θα συμβούν για πολλούς ανθρώπους αυτή τη στιγμή».

@chloevanberkel

tik tok comes up with a lot of theories but i’m kinda here for this one #october #octobertheory #firstofthemonth #endoftheyear #fallseason

♬ original sound - Chloe Van Berkel


Γιατί ο Οκτώβριος είναι ξεχωριστός σύμφωνα με το TikTok

Η Brianna Paruolo, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του ''On Par Therapy'' δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Οκτώβριος είναι τόσο εμπνευσμένος. 
«Η εποχή του φθινοπώρου συχνά πυροδοτεί μια φυσική κλίση για μεταμόρφωση», είπε στο Bustle και συνέχισε λέγοντας: «Καθώς τα φύλλα αλλάζουν χρώμα και πέφτουν, μας υπενθυμίζεται η ομορφιά του να αφήνουμε κάτι να φύγει και να αγκαλιάζουμε νέα ξεκινήματα».

Συμπλήρωσε ότι: «Αυτός ο συνδυασμός περιβαλλοντικών αλλαγών και κοινωνικών ρυθμών δημιουργεί μια τέλεια καταιγίδα για προσωπική μεταμόρφωση. Μας επιτρέπει να αποβάλουμε παλιές συνήθειες - όπως τα δέντρα που ρίχνουν τα φύλλα τους - και να καλλιεργήσουμε νέες πτυχές του εαυτού μας».

Ένας άλλος λόγος για την αλλαγή στάσης θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το «hot girl summer» τελειώνει επίσημα και πλησιάζουμε τώρα στην «cuffing season». «Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι θέλουν έναν ξεχωριστό άνθρωπο για να περάσουν τις διακοπές μαζί του», πρόσθεσε η Van Berkel στην viral ανάρτησή της.

@zoekimkenealy

OCTOBER THEORY EXPLAINED: October brings a natural shift in energy as we enter Fall, inspiring reflection and transformation. We use this time to reset goals, break through personal barriers, and create momentum before the year closes. It’s a period for embracing change and making bold decisions as the days grow shorter 🤎🤎 I LOVE this idea, I’ve always said I literally come alive in the Fall time. Still, i wanted to share my two cents on this so that we have the best chance of ending with an October for the books. I LOVE YOUUUUU ❤️ #octobertheory

♬ original sound - zoekimkenealy


Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι η νέα σεζόν σημαίνει επίσης την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μια περίοδο νέων σχέσεων ή χωρισμών, ενώ πολλές εταιρείες ξεκινούν ξανά προσλήψεις για νέες θέσεις εργασίας.



Τι λένε τα άστρα για την viral θεωρία 

Εκτός από την ψυχολογία και η αστρολογία «εξηγεί» το φαινόμενο. 

Ο Inbaal Honigman, μέντιουμ και αστρολόγος, είπε στο Bustle ότι οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου είναι η εποχή του Ζυγού - μια εποχή που φέρνει μαζί μια περίοδο ισορροπίας, ιδεών, σκέψεων και προγραμματισμού.

«Δεν είναι μόνο η εποχή του τέλους, αλλά και νέων ξεκινημάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, το να εγκαταλείψετε μια δουλειά που δεν σας εξυπηρετεί, αναπόφευκτα θα έχει ως αποτέλεσμα μια καλύτερη εμφάνιση. Το να πείτε αντίο σε έναν τοξικό σύντροφο θα προσελκύσει έναν καλύτερο».

Όπως εξήγησε, ο Οκτώβριος φτάνει στο απόγειό του κατά την Φθινοπωρινή Ισημερία, την ημέρα της τέλειας ισορροπίας μεταξύ φωτός και σκότους. «Μπήκαμε τον Οκτώβριο έχοντας ήδη αποχαιρετήσει τον ήλιο και τις χαρές των μεγαλύτερων ημερών και δεχόμαστε τις μεγαλύτερες νύχτες ως κανόνα» είπε και συμπλήρωσε: «Ο Οκτώβριος είναι επομένως ο πρώτος μήνας του σκότους και μας βοηθά να καταλάβουμε πού θέλουμε να είμαστε».

Η σεζόν του Σκορπιού ξεκινάει από τις 23 Οκτωβρίου και διαρκεί έως τις 21 Νοεμβρίου. Ο Σκορπιός είναι ζώδιο του νερού και τα ζώδια του νερού κυβερνώνται από τον Πλούτωνα, ο οποίος λέγεται ότι είναι ο πλανήτης της μεταμόρφωσης. Ο Honigman σημείωσε ότι ο Πλούτωνας είναι συνδεδεμένος με την κάρτα ταρώ του Θανάτου, η οποία κάθε άλλο παρά «σκοτεινή» είναι, αφού αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα την αναγέννηση, την απελευθέρωση, την αλλαγή και την εγκατάλειψη.

Τέλος, τα βίντεο στο TikTok αναφέρουν ότι η έναρξη μιας νέας συνήθειας τον Οκτώβριο δίνει ένα προβάδισμα για τη νέα χρονιά, με τον Honigman να τονίζει πως: «ο Οκτώβριος είναι περισσότερο Πρωτοχρονιά παρά η πραγματική Πρωτοχρονιά».