Συνάντηση στο Βελιγράδι είχαν ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν.

Η οικονομική συνεργασία, η περιφερειακή σταθερότητα με επίκεντρο τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά και η σύμπραξη στην παραγωγή οπλικών συστημάτων ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τις συνομιλίες. Υπεγράφησαν συνολικά έντεκα μνημόνια συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, κ.ά.

Για την κατάσταση στα Βαλκάνια συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι «η Βοσνία είναι πολιτικά πολύ ευάλωτη και αυτό πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό» και υπογράμμισε ότι η Σερβία μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η συνεργασία στην παραγωγή οπλικών συστημάτων αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα θέματα της συνάντησης που είχαν στο Βελιγράδι ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ερντογάν: Θα εξετάσουμε τη συμπαραγωγή όπλων και drones με τη Σερβία - Σε κάποιους ίσως δεν αρέσει αυτό"

«Συζητήσαμε για τις δυνατότητες συνεργασίας στη στρατιωτική βιομηχανία, κυρίως στην παραγωγή εναέριων μέσων, ντρόουν. Η Σερβία και η Τουρκία έχουν κάποιες δυνατότητες σ' αυτόν τον τομέα και ως φίλες χώρες μπορούμε από κοινού να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών έλαβαν εντολή να εξετάσουν τις δυνατότητες σύμπραξης στη στρατιωτική βιομηχανία». Συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες αποφασίζουν κυρίαρχα για τον τρόπο συνεργασίας στην παραγωγή οπλικών συστημάτων, αδιαφορώντας για το αν «σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει αυτό».




Oι συνεργασίες στη στρατιωτική βιομηχανία

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιβεβαίωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στη στρατιωτική βιομηχανία.

«Η Τουρκία έχει πολύ ισχυρή στρατιωτική βιομηχανία, αλλά και η δική μας δεν πρέπει να υποτιμάται. Πρόσφατα, έπειτα από πολλά χρόνια, ανανεώσαμε τις άδειες εξαγωγής οπλισμού για την Τουρκία και ήδη έχουμε στείλει μία σημαντική παρτίδα πυρομαχικών.

Οι δυνατότητες των δύο χωρών προς αυτήν την κατεύθυνση είναι τεράστιες, συζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα και έχουν συσταθεί οι ομάδες που θα υλοποιήσουν τη συνεργασία στη στρατιωτική βιομηχανία», επισήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «παρέλαβε μία χώρα σε άσχημη κατάσταση και την έκανε ισχυρή, πετυχαίνοντας ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης».

Οι πρόεδροι Βούτσιτς και Ερντογάν εξέτασαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Για την Ουκρανία υποστήριξαν την εδαφική της ακεραιότητα, επισημαίνοντας ότι στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου. Για τη Μέση Ανατολή ο Ερντογάν τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι «είναι πραγματικά καιρός να σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ».

«Στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης. Ενθαρρύνω άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη σφαγή στη Γάζα», είπε ο Ερντογάν.



Οι πρόεδροι της Σερβίας και της Τουρκίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, απηύθυναν χαιρετισμό σε οικονομικό φόρουμ Σέρβων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Απόψε ο Ερντογάν αναχωρεί για το Καζάν της Ρωσίας, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των χωρών του BRICS.