Οξύνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς ανοίγει το μέτωπο που έχει ανοίξει το Ισραήλ στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της Χεζμπολάχ, με το Τελ-Αβίβ να εξαπολύει αεροπορική επιδρομή στον βόρειο Λίβανο για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών, όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

Το χτύπημα έγινε στην περιοχή Αϊτού του βόρειου Λιβάνου, μία περιοχή όπου η πλειονότητά της είναι Χριστιανοί. Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου αναφέρει ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18 άνθρωποι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ μπορεί να είχε βάλει στο στόχαστρο ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Το Al Mayadeen που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ λέει ότι υπάρχουν «μάρτυρες» στην επίθεση.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Βηρυτό

Εντωμεταξύ η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα Δευτέρα (14.10.2024) στην οποία κάνει έκκληση στους υπηκόους της να εγκαταλείψουν άμεσα την χώρα. Ακόμη, η αμερικανική πρεσβεία τονίζει ότι οι πτήσεις που διοργανώνει για την εκκένωση Αμερικανών πολιτών δεν θα συνεχιστούν επ'αόριστον.


Μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ

Σημειώνεται πως νωρίτερα μπαράζ ρουκετών εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς το βόρειο Ισραήλ το μεσημέρι της Δευτέρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με αναφορές, αρκετές εξ αυτών έπεσαν στην πόλη Καρμιέλ και στα περίχωρά της, προκαλώντας ζημιές σε οχήματα, ενώ εξετάζεται αν έχουν υπάρξει και τραυματισμοί. Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για 15 ρουκέτες.

Υπενθυμίζεται πως οι IDF έκαναν νωρίτερα γνωστό πως από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έχουν καταγραφεί περίπου 60 εκτοξεύσεις από τον Λίβανο, ενώ η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως αναχαίτισε δύο drones προερχόμενα από τη Συρία.


Η Χεζμπολάχ απειλεί το Ισραήλ με περισσότερα πλήγματα

Παράλληλα, νωρίτερα, η Χεζμπολάχ απείλησε το Ισραήλ με περισσότερα πλήγματα, εάν συνεχίσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο, στον απόηχο της επιδρομής drone εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ διαμηνύει ότι «η αντίσταση υπόσχεται στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφα ήταν μόνο μια πρόγευση του τι τον περιμένει εάν αποφασίσει να συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας».

Το πλήγμα στη στρατιωτική βάση της Μπινγιαμίνα ήταν το φονικότερο στο Ισραήλ από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο στις 23 Σεπτεμβρίου.


Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα.

«Το σχολείο επλήγη από οβίδες του ισραηλινού πυροβολικού, με απολογισμό 15 νεκρούς και 50 τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μαχμούντ Μπασάλ, συμπληρώνοντας ότι ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) αναφέρουν ότι «εξετάζουν τις αναφορές» για το περιστατικό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4vgzy0pbhjl)