Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.

Η πολύνεκρη επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για το Ισραήλ, καθώς συνεχίζει να αγωνίζεται για την εκτόνωση της απειλής από την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση, παρά την έναρξη μιας μεγάλης εκστρατείας βομβαρδισμών και μιας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της.

Ο Νετανιάχου πραγματοποίησε διαβουλεύσεις ασφαλείας στο υπουργείο Άμυνας το βράδυ της Δευτέρας (14/10) για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην ένοπλη επίθεση της Χεζμπολάχ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Κυριακή, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών και τον τραυματισμό πάνω από 60. Η επίθεση της Κυριακής είναι επίσης η πιο αιματηρή επίθεση εναντίον στρατιωτών των IDF στο εσωτερικό του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ανακοίνωση - επισήμανση εκλαμβάνεται ως αντίδραση στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που ανέφερε ότι ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.


Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η Washington Post, ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», πλήττοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις λόγω της δυσφορίας των ψηφοφόρων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

«Ακούμε τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μας βάσει των αναγκών στην εθνική ασφάλεια του Ισραήλ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν αυξηθεί σημαντικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα- το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε δύο συνεχόμενες κλειστές συνεδριάσεις για τον Λίβανο στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.



Οι κυανόκρανοι του θα παραμείνουν στις θέσεις τους στο Λίβανο

Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισε χθες Δευτέρα ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συντονιστής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, οι κυανόκρανοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) θα παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ να υποχωρήσουν, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χεζμπολάχ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε εκ νέου τη Δευτέρα να αποχωρήσει η UNIFIL από τις εμπόλεμες ζώνες στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ισραηλινά στρατεύματα είχαν βάλει στο στόχαστρο κυανόκρανους.

«Έχει αποφασιστεί ότι η UNIFIL θα διατηρήσει όλες τις θέσεις της, παρά τις εκκλήσεις του ισραηλινού στρατού» να αποσυρθεί από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε στον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ τρεις φορές τις τελευταίες πέντε ημέρες ότι το Ισραήλ πρέπει να «στραφεί» από τη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο στη διπλωματία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι ισραηλινές δυνάμεις μπορεί να χρειαστούν μήνες, αντί για εβδομάδες, για να συνεχίσουν να αποδυναμώνουν τις ικανότητες της Χεζμπολάχ να εισβάλει στο Ισραήλ από το έδαφος ή να του επιτεθεί από αέρος.


Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ανακάλυψε υπόγειο κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ 

Ισραηλινοί στρατιώτες ανακάλυψαν ένα υπόγειο συγκρότημα της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε κοινότητα του νοτίου Λιβάνου, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Το υπόγειο συγκρότημα φέρεται να λειτουργούσε ως κέντρο διοίκησης μαχητών της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν, στο οποίο φυλάσσονταν όπλα και πυρομαχικά.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο από το εσωτερικό του συγκροτήματος, όπου διακρίνονται υπνοδωμάτια, κουζίνα και εγκαταστάσεις υγιεινής. Στην ενημέρωση υπογραμμίζεται πως λειτουργούσε ως ορμητήριο για τις επιθέσεις που σχεδίαζε η επίλεκτη δύναμη της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.



«Σχεδίαζαν, με αυτές τις μοτοσικλέτες εδώ, να εισέλθουν στο Kiryat Shmona, στο Yiftah, σε χωριά και θέσεις μέσα στο Ισραήλ και να πραγματοποιήσουν μια σφαγή. Ήταν εδώ μόλις πριν από μερικές ημέρες», αναφέρει στο βίντεο ο επικεφαλής εκπρόσωπος των IDF, Ντἀνιελ Χαγκάρι.

Κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με έναν μαχητή της δύναμης Ραντουάν, ο οποίος είχε ταμπουρωθεί στο συγκρότημα και τον σκότωσαν.




Αυστηρό μήνυμα Νετανιάχου για συνέχιση των επιθέσεων στη Βηρυτό

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ και στη Βηρυτό».


«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού», είπε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη στρατιωτική βάση που επλήγη την προηγούμενη ημέρα από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έριξε η λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών.

«Διεξάγουμε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του άξονα του κακού, του Ιράν που θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά», πρόσθεσε ο Νετανιάχου. «Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Πληρώνουμε οδυνηρά τιμήματα, αλλά έχουμε τεράστια επιτεύγματα - και θα συνεχίσουμε να τα επιτυγχάνουμε».


Πυραυλικό μπαράζ σε 180 περιοχές του Ισραήλ

Χθες σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και σε 180 κοινότητες του κεντρικού Ισραήλ, με τον IDF να κάνει λόγο για μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σειρήνες ήχησαν λόγω ρουκετών, απειλώντας περιοχές του κεντρικού Ισραήλ όπως και το Τελ Αβίβ, γεγονός που οδήγησε εκατομμύρια Ισραηλινούς σε καταφύγια.



Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης πως προσπάθειες αναχαίτισης έγιναν απέναντι σε βλήματα που ερρίφθησαν από τον Λίβανο. Σημειώνεται ότι λόγω του μπαράζ ρουκετών, δεν μπορούσε να προσγειωθεί πολιτικό αεροσκάφος, τη στιγμή που έχουν ενεργοποηθεί όλες οι συστοιχίες του Iron Dome.

Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα Χ φαίνεται πλήθος κόσμου να τρέχει να σωθεί φοβούμενο για τις επιθέσεις από τον Λίβανο.



Σε τελευταία ενημέρωσή του, ο ισραηλινός στρατός σημείωσε πως τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς πυκνοκατοικημένες περιοχές του κεντρικού Ισραήλ αναχαιτίστηκαν. Στη συνέχεια επισήμανε ότι 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς τον βορρά, στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας. Ορισμένες από αυτές αναχαιτίστηκαν, άλλες όμως έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές.

Μέχρι στιγμής, όπως υπογράμμισε ο IDF, δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρά τραυματίες. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ένας άνθρωπος χτυπήθηκε καθώς όδευε προς καταφυγιο.