Την σκληρή καθημερινότητά τους εν μέσω του πολέμου στη Γάζα καταγράφει εδώ κι ένα χρόνο ένα ζευγάρι για λογαριασμό του BBC.

Ο λόγος για τον Khalid και την Aya, οι οποίοι έχουν ''μοιράσει'' το δύσκολο έργο του, με την Aya να καταφεύγει στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο Khalid επέλεξε να παραμείνει στο βόρειο τμήμα. 

Οι ιστορίες της Aya και του Khalid είναι δύο από τις τέσσερις που παρουσιάζονται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC World Service και του Storyville, με τίτλο «Life and Death in Gaza».

Ξαπλωμένος δίπλα στα παιδιά του ο Khalid αποχαιρετάει κάθε βράδυ τα παιδιά του, που μαζί με τα υπόλοιπ παιδιά αποτελούν τα αθώα θύματα κάθε πολέμου, γιατί μπορεί αυτή να είναι η τελευταία μέρα που είναι όλοι μαζί. Όπως λέει στην κάμερα: «Κάθε βράδυ, πριν πάμε για ύπνο αποχαιρετάμε τα παιδιά μας γιατί μπορεί να μην ξυπνήσουμε είτε εμείς, είτε αυτά» (σσ. το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι στο 08:10).



Ανάμεσα στις σκηνές που ο Khalid καταγράφει, είναι και πώς το παιχνίδι των παιδιών του έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο, αφού πλέον παίζουν τους γιατρούς, τους ασθενείς, τους τραυματιοφορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Έχουν εκτοπιστεί πάνω από 1.900.000 κάτοικοι της περιοχής και έχει πυροδοτηθεί μια ανθρωπιστική κρίση που έχει οδηγήσει σε πείνα και εξαθλίωση. Το 50-60 % των κτιρίων έχει ισοπεδωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα ενώ οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχουν επιτύχει.

Είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ όπου περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 282 γυναικών και 36 παιδιών, ενώ 8.730 τραυματίστηκαν.