Σε λειτουργία έχουν τεθεί τα δύο κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Αλβανία, τα οποία θα υποδεχθούν αιτούντες άσυλο από την Ιταλία.

Ήδη το ταξίδι των πρώτων μεταναστών έχει ξεκινήσει δια θαλάσσης με προορισμό τις πόλεις Σενγκίν και στο Γκιάντερ της Αλβανίας όπου και έχουν χτιστεί οι δύο δομές.

Τα κέντρα αυτά βρίσκονται στο Σενγκίν, 75 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Τιράνα, και κοντά σε ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Γκιάντερ και κόστισαν στην Ιταλία 670 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώ οι εξωτερικές υπηρεσίες ασφαλείας θα παρέχονται από Αλβανούς φρουρούς, η διαχείριση των κέντρων θα γίνεται εξ ολοκλήρου από την Ιταλία. Ιταλοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, γιατρών, ψυχολόγων και άλλου προσωπικού, βρίσκονται ήδη εκεί.

Δείτε βίντεο




Οι μετανάστες αφού αξιολογηθούν στο Shengjin, όσοι είναι κατάλληλοι για άσυλο θα μεταφερθούν στο Gjader, μια πρώην αλβανική αεροπορική βάση, η οποία περιλαμβάνει εγκαταστάσεις με 880 θέσεις αιτούντων άσυλο, 144 θέσεις σε ένα κέντρο κράτησης επαναπατρισμού και 20 σε σωφρονιστικό ίδρυμα.

Η ελπίδα είναι ότι έως και 36.000 οικονομικοί μετανάστες ετησίως μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία και να επαναπατριστούν.

Δείτε φωτογραφίες από τη δομή του Shengjin

alvania-metanastes-1
alvania-metanastes-12
alvania-metanastes-13
alvania-metanastes-14

Η αλβανική κυβέρνηση θα εξετάζει μόνο αιτήσεις ασύλου από χώρες που έχουν χαρακτηριστεί «ασφαλείς» από την Ιταλία. Η λίστα αυτή, που πρόσφατα επεκτάθηκε από 15 σε 21 χώρες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Μπανγκλαντές, την Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Τυνησία.

Το 2022, περισσότεροι από 56.000 άνθρωποι από αυτές τις χώρες έφτασαν στην Ιταλία. Ωστόσο, λόγω του χαρακτηρισμού των χωρών προέλευσής τους ως ασφαλείς, η πλειοψηφία των αιτήσεων ασύλου αναμένεται να απορριφθεί, οδηγώντας σε κράτηση και ενδεχόμενη επαναπροώθηση. Όσοι λάβουν άσυλο θα μεταφέρονται στην Ιταλία.

Η στρατηγική της κυβέρνησης Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, και οι δεξιοί σύμμαχοί της εδώ και καιρό ζητούν από τις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν το βάρος της μετανάστευσης, και η συνεργασία με την Αλβανία αποτελεί μέρος αυτής της στρατηγικής. Με την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου να πραγματοποιείται εκτός ιταλικών συνόρων, η Ιταλία φιλοδοξεί να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών.

Ανησυχίες ανθρωπιστικών οργανώσεων

Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες για το νέο σύστημα, φοβούμενες ότι τα κέντρα θα γεμίσουν γρήγορα από άτομα που περιμένουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το σχέδιο δίνει προτεραιότητα στις επαναπροωθήσεις, παραμελώντας τα δικαιώματα των μεταναστών και επιδεινώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης τους.

alvania-metanastes-15
alvania-metanastes-16
alvania-metanastes-17
alvania-metanastes-18
alvania-metanastes-19

Μόνο 16 μετανάστες στην Αλβανία με το ιταλικό πλοίο Libra - Το ταξίδι κοστίζει πάνω από 250.000 ευρώ

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στο πρώτο ταξίδι πλοίου Libra του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού προς τα δυο κλειστά κέντρα για αιτούντες άσυλο στην βόρεια Αλβανία, βρέθηκαν μόλις 16 μετανάστες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών στη Ρώμη.

Πρόκειται για δέκα Αιγύπτιους και έξι Μπαγκλαντεσιανούς, οι οποίοι είχαν αποπλεύσει, με πλοιάρια από την Σαμπράτα και την Ζουάρα της Λιβύης. Το πλοίο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να φτάσει στην Αλβανία αύριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, το συνολικό κόστος του ταξιδιού αυτού του Libra, ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Το κεντροαριστερό ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα μέσω της γραμματέα του, της Έλι Σλάιν, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Μελόνι πετά οκτακόσια εκατομμύρια ευρώ των Ιταλών πολιτών σε μια συμφωνία εκτοπισμού των μεταναστών στην Αλβανία, με παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αδιαφορώντας για απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η οποία κάνει την όλη αυτή συμφωνία να τρίζει».

Πάντως, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην επιστολή της προς τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ενόψει της συνόδου κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου, υπογράμμιζε πως: «Θα πρέπει να συνεχίσουμε και να εξερευνάμε οδούς που μπορούμε να ακολουθήσουμε, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κέντρων επαναπατρισμού εκτός ΕΕ, ιδίως ενόψει μιας νέας πρότασης νόμου για τους επαναπατρισμούς. Με την έναρξη των δράσεων που προβλέπονται από το πρωτόκολλο Ιταλίας- Αλβανίας, θα μπορέσουμε να εξαγάγουμε και πρακτικής φύσεως συμπεράσματα».