Την εκτίμηση ότι όσο οι Βρυξέλλες συγχέουν το ΝΑΤΟ με την ΕΕ η Ευρώπη θα υποφέρει, διατύπωσε σήμερα ο Τζεφ Σακς (Jeff Sachs), πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDSN) και διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Columbia, μιλώντας διαδικτυακά στο 8ο συνέδριο για τη βιωσιμότητα του Economist Impact. Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην περιφέρειά της, οι οποίες αποτελούν κατά κύριο λόγο αχρείαστους «πολέμους επιλογής» των ΗΠΑ και ευθύνονται για τις μαζικές ροές προσφύγων προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Ο κ. Σακς εμφανίστηκε λάβρος κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον οποίο χαρακτήρισε ως αξιομίσητο και τον πιο δολοφονικό πολιτικό στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνοντας ότι «μας έχει φέρει ενώπιον ενός παγκοσμίου πολέμου: αν το Ισραήλ κάνει ισχυρή επίθεση στο Ιράν και το Ιράν απαντήσει με υπερηχητικούς πυραύλους, ένας Θεός ξέρει πού θα βρισκόμαστε σε δύο μέρες από τώρα».

Καυτηρίασε τη στάση των δύο υποψηφίων για την Προεδρία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι, αντί να καταδικάζουν τη μαζική γενοκτονία, διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα εμφανιστεί ως μεγαλύτερος υπέρμαχος του Ισραήλ, κάτι που είναι -όπως είπε- ντροπή. «Η μόνη ελπίδα που έχω είναι ότι το βαθύ κράτος μας στις ΗΠΑ γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος βρίσκεται ante portas, αν γίνει μια μεγάλη επίθεση στο Ιράν και το Ιράν απαντήσει», τόνισε.

Χαρακτήρισε, δε, το ΝΑΤΟ ως παρωχημένο θεσμό, που δεν έχει κανέναν ρόλο, κάτι που η ΕΕ χρειάζεται να αντιληφθεί. «Η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε το 1991. Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ευρώπη, εκτός και αν ακούσετε το παραλήρημα του στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος στις ΗΠΑ ή όσων πληρώνονται από αυτό. Πρέπει να σταματήσουμε τις συγκρούσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα αν δεν έχουμε ειρήνη, δεν μπορούμε να έχουμε ειρήνη αν δεν έχουμε διαπραγματεύσεις και δεν μπορούμε να μιλάμε για διαπραγματεύσεις, όταν έχουμε μοχθηρούς τρελούς ανθρώπους, όπως ο Νετανιάχου, να διαπράττουν γενοκτονίες στη γεωγραφική γειτονιά σας» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει ξανά στην ειρήνη και να ζητήσει να σταματήσουν οι πόλεμοι στην περιφέρειά της «είτε μιλάμε για τη Συρία είτε για την Ουκρανία είτε για τη χρηματοδότηση της σφαγής των Παλαιστινίων», γιατί μόνο έτσι θα έχει ασφάλεια στα σύνορά της, θα σταματήσει η μαζική ροή προσφύγων πολέμου και θα συνεχιστεί η πορεία προς την υλοποίηση των στόχων του Green Deal («Πράσινης Συμφωνίας»).

Τζεφ Σακς στο συνέδριο του Economist: η Ευρώπη ανησυχεί για τους πρόσφυγες, ενώ θα έπρεπε να ανησυχεί για τους πολέμους - Είναι όλοι πόλεμοι επιλογής των ΗΠΑ

Αναφερόμενος ειδικά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ με τις μαζικές ροές προσφύγων, επισήμανε ότι η Ευρώπη ανησυχεί για τους πρόσφυγες, ενώ θα έπρεπε να ανησυχεί για τους πολέμους. «Γιατί από πού έρχονται οι πρόσφυγες; Από τους πολέμους. Κι από πού έρχονται οι πόλεμοι; Από τη γεωπολιτική. Από πού ήρθαν οι Σύροι πρόσφυγες στην Ευρώπη; Δεν νομίζω πως οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν σωστά ότι ήταν απόρροια μιας επιχείρησης της CIA, που υπεγράφη από τον Ομπάμα το φθινόπωρο του 2011. Από πού ήρθαν οι Ουκρανοί; Από την ανατροπή, από τις ΗΠΑ, της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο του 2014, γιατί το σχέδιο των ΗΠΑ ήταν να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, πέρα από τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας. Από πού έρχονται οι πρόσφυγες από την Παλαιστίνη; Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη διπλανή πόρτα (…) Πού είναι η Ευρώπη και πού είναι η φωνή της για να σταματήσει η γενοκτονία; Είναι όλοι αχρείαστοι πόλεμοι επιλογής των ΗΠΑ και η χώρα μου όπλισε τα περισσότερα από αυτά τα χέρια», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι πέραν του τερματισμού των συγκρούσεων, η Ευρώπη χρειάζεται ένα συνεκτικό επενδυτικό σχέδιο ολοκληρωμένων υποδομών, ενεργειακών και άλλων, που θα τη συνδέουν με τα δυτικά Βαλκάνια, την ανατολή Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Το σχέδιο αυτό είναι το κλειδί για την ευημερία της Ευρώπης στις επόμενες γενιές. Μπορεί να σχεδιαστεί εύκολα και να είναι έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εν καιρώ ειρήνης», κατέληξε.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει στην ανθρωπότητα μέση πιθανότητα 40% να πετύχει τους στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ ώς το 2030

Πιθανότητα μόλις 40%, κατά μέσο όρο, έδωσε στην ανθρωπότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) να πετύχει μέχρι το 2030 τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών, όταν ζητήθηκε από ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο να διατυπώσει σχετικές εκτιμήσεις. Το «πείραμα» έκανε ο Ντομάγκοϊ Τζούριτσιτς (Domagoj Juricic), ανώτερος σύμβουλος διαχείρισης πολιτικού κινδύνου της MKPS στην Κροατία και πρώην προσωπάρχης του Προέδρου της Κροατίας

«Η ΤΝ “πιστεύει” ότι κάνουμε πρόοδο σε κάποια μέτωπα, όπως στην καθαρή ενέργεια και την υγεία, όμως “θεωρεί” πως υπάρχουν κρίσιμοι τομείς στους οποίους πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, όπως οι ανισότητες, η βιώσιμη κατανάλωση και η δράση για το κλίμα. Κατά μέσο όρο, μας δίνει μόνο 40% πιθανότητα επίτευξης των στόχων ώς το 2030.

Άρα το ρολόι χτυπάει. Ένα από τα μεγαλύτερα “μπαλαντέρ” σε αυτή τη μάχη είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ. Το μέλλον των SDGs, ιδίως όσων σχετίζονται με την δράση για το κλίμα, θα διαμορφωθεί από αυτή την απόφαση (του εκλογικού σώματος). Αν ο Τραμπ κερδίσει, μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω παλινωδίες ως προς τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις των ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (…) Αν η Χάρις κερδίσει, θα είναι πραγματική ευκαιρία για ΗΠΑ να επανενταχθούν στην παγκόσμια προσπάθεια για την επίτευξη βιωσιμότητας», εκτίμησε και πρόσθεσε ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ θα παίξουν σημαντικό ρόλο ως προς το πού θα πάμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να αδρανεί.

Επισήμανε ότι ακόμα και αν κάποιος είναι αχάριστος, η επίτευξη των SDG δεν αποφέρει οφέλη μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ μπορεί να αποδώσει χρήματα. Και ο κ. Τζούριτσιτς επισήμανε ότι η ειρήνη είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η έλλειψή της δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για αδράνεια.

Φοίβη Κουντούρη: «Πρώτη προτεραιότητα η ειρήνη»

Τη σημασία της δράσης για να τεθεί η ειρήνη ως πρώτη προτεραιότητα υπογράμμισε και η Φοίβη Κουντούρη, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Ενώσεων Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και του SDSN Global Climate Hub, επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτή «δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε βιωσιμότητα, ούτε απανθρακοποίηση, ούτε κλιματική ουδετερότητα, ούτε προστασία της βιοποικιλότητας, ούτε στήριξη της ανθρώπινης ευημερίας». Πρόσθεσε ότι ακριβώς επειδή η ειρήνη είναι η πρώτη προτεραιότητα, «γι’ αυτό χρειάζεται να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει και να μοχλεύσουμε την δύναμη και επιρροή που χρειαζόμαστε, για να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα ώστε να την πετύχουμε».

Γνωστοποίησε, δε, ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα COP29 στο Αζερμπαϊτζάν θα λανσαριστεί η ανοιχτή πλατφόρμα ψηφιακών εφαρμογών του SDSN Global Climate Hub, που θα επιτρέπει σε κάθε εταίρο και επιστήμονα κάθε χώρας να έχει πρόσβαση σε μια εξαιρετική εργαλειοθήκη, ώστε να γίνονται συν-σχεδιαστές των λύσεων για το κλίμα.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για να λειτουργήσουν αποδοτικά τέτοιες πρωτοβουλίες, δεν αρκεί η ανοιχτή πρόσβαση, αλλά χρειάζεται και η ενεργή εμπλοκή των εταίρων, ώστε να μπορούν να κατανοήσουν τα προβλήματα και να συν-σχεδιάσουν τις λύσεις, αλλά και να γίνουν μέρος της αγοράς στις οποίες αυτές εφαρμόζονται. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση για την απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες σήμερα σε μεγάλο βαθμό λείπουν. Για αυτό και η κα Κουντούρη απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ για σοβαρή επένδυση σε δράσεις reskilling και upskilling (επικαιροποίησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων).

«Τα πανεπιστήμια μπορούν να διασφαλίσουν ότι η βιωσιμότητα δεν είναι απλά ένα στόχος, αλλά τρόπος ζωής»

Την εκτίμηση ότι η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει και μπορεί να εξελιχθεί σε δύναμη σταθεροποίησης για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης διατύπωσε η Ράνια Ασσαριωτάκη, διευθύντρια του Γραφείου Βιωσιμότητας και δημοσίων υποθέσεων & ex-officio μέλος της Ακαδημαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής του του Κέντρου Αριστείας στη Βιωσιμότητα του ΑCG, The American College of Greece. Συμπλήρωσε πως η ανώτατη εκπαίδευση χρειάζεται να είναι συνεπής ως προς την προώθηση της ατζέντας της βιωσιμότητας και να μην υπόκειται η διαμόρφωση των θέσεών της σε πολιτικές αλλαγές και απόψεις. «Τα πανεπιστήμια μπορούν να διασφαλίσουν ότι η βιωσιμότητα δεν είναι απλά ένα στόχος, αλλά τρόπος ζωής» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ