Συντετριμμένη από την επίσκεψή της στο γειτονικό Τσαντ, η Δούκισσα του Εδιμβούργου μιλά για την καταστροφική ανθρωπιστική κρίση και την σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στο Σουδάν.

Η Δούκισσα Σοφία του του Εδιμβούργου αποτέλεσε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που επισκέφθηκε το Τσαντ, γείτονα χώρα του Σουδάν. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να συναντήσει και να μιλήσει με τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει εκεί από το Σουδάν για να αποφύγουν τις αιματηρές συγκρούσεις.

Σουδάν: Η κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης

Σύμφωνα με το Μπάκιγχαμ του ταξίδι της Δούκισσας είναι μία προσπάθεια να επιστήσει την προσοχή στην κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στο Σουδάν, ο οποίος δημιουργεί πλέον προκλήσεις και για το γειτονικό Τσαντ.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν, λέει το Παλάτι, με τις γυναίκες και τα παιδιά να αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που φτάνουν τώρα ως πρόσφυγες στο Τσαντ.

«Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή που είναι τεράστια και το Τσαντ πρέπει να σηκώσει το βάρος ενώ δεν έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα», δήλωσε η Σοφία.

tsant-soudan-polemos

Σκηνές σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Η Δούκισσα μίλησε με γυναίκες που είχαν ταξιδέψει στο Τσαντ για να ξεφύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων.

«Αυτές οι γυναίκες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν. Και, ακόμη και τότε, είναι τυχερές που κατάφεραν να ξεφύγουν, γιατί… αν φύγουν από τα σπίτια τους τον κίνδυνο να τις σκοτώσουν», είπε η Σοφία, συγκινημένη μέχρι δακρύων από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Σουδανοί πρόσφυγες περιμένουν στην ουρά για να λάβουν συμπληρώματα διατροφής από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα κοντά στα σύνορα μεταξύ Σουδάν και Τσαντ στο Άντρε του Τσαντ στις 26 Απριλίου 2023.

Στην συνέχεια περιέγραψε θλιβερές σκηνές σεξουαλικής εκμετάλλευσης τις οποίες μοιράστηκαν μαζί της οι πρόσφυγες.

«Οι άνθρωποι αναγκάζονται να ανταλλάσσουν σεξουαλικές πράξεις για νερό και φαγητό, πρόκειται για βιασμό. Αυτή είναι η βία που ασκείται λόγω των συγκρούσεων. Χρησιμοποιείται ως εργαλείο διαπραγμάτευσης», δήλωσε η Σοφία.

Σε ένα ιατρικό κέντρο στο Αντρέ, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν, η Σοφία μίλησε στην Ένωση Τύπου για τις «καταστροφικές» εμπειρίες που της είχαν περιγράφει και για το πόσο την είχαν αναστατώσει.

«Αυτό που κάνουν στα παιδιά είναι… Δεν μπορώ καν να χρησιμοποιήσω τις λέξεις», είπε.

Σουδανοί πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από τη χώρα τους στο Τσαντ περιμένουν στην ουρά για να λάβουν συμπληρώματα διατροφής από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Η Σοφία μίλησε με μια γυναίκα που είχε φύγει από μια πόλη στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ στο Σουδάν, με τον πληθυσμό να αντιμετωπίζει απειλές και βία. Ο γιος της και τα αδέλφια της είχαν συλληφθεί και απομακρυνθεί και η Σοφία είπε ότι η γυναίκα είχε δει πτώματα να στοιβάζονται στο δρόμο «σαν τοίχος».

Μία άλλη γυναίκα, μητέρα ενός μικρού παιδιού που ταξίδευε 10 ημέρες για να φτάσει σε ασφαλές μέρος της είπε ότι δεν ήξερε καν τι είχε συμβεί στον σύζυγο της στον πόλεμο.

tsant-soudan-polemos2

Η σημασία της επίσκεψης

Η δούκισσα, 59 ετών, είχε ταξιδέψει σε αυτό το τμήμα του Τσαντ με εκπροσώπους της UNICEF και επισκέφθηκε έναν καταυλισμό προσφύγων όπου είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 25.000 άνθρωποι, ενώ πολλοί ακόμα εξακολουθούν να καταφθάνουν από το Σουδάν.

«Ενώ ο κόσμος και η προσοχή του εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό σε άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει ο λαός του Σουδάν δεν μπορεί να αγνοηθεί», δήλωσε η Δούκισσα του Εδιμβούργου.

Αυτή είναι μία από τις επισκέψεις της Δούκισσας Σοφίας η οποία είχε ως σκοπό, μεταξύ άλλων, να αναδείξει το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων.

Νωρίτερα φέτος έγινε το πρώτο μέρος της βασιλικής οικογένειας που επισκέφθηκε την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Άλλα ταξίδια της έχουν γίνει σε προορισμούς όπως το Νότιο Σουδάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράκ και η Σιέρα Λεόνε.