Με εμπάργκο όπλων απειλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες το Ισραήλ, αν δεν επιλύσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδουν σήμερα (15.10.2024) τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, την επιστολή των ΗΠΑ - με το εν λόγω μήνυμα - παρέλαβαν τόσο ο Υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ όσο και ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, όπως αναφέρει το ισραηλινό δίκτυο ενημέρωσης «N12». Σε αυτήν, ο Λευκός Οίκος ζητάει από το Ισραήλ να τηρήσει όσα δεσμεύτηκε τον Μάρτιο του 2024, δηλαδή να «επιτρέψει και να μην εμποδίσει την μεταφορά αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας ή βοήθειας που υποστηρίζεται από την διοίκηση στη Γάζα».

Στην επιστολή, οι ΗΠΑ επισημαίνουν ακόμα ότι το Ισραήλ έχει 30 μέρες για να διορθώσει την κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα ειδάλλως θα υπάρχουν συνέπειες που θα επηρεάσουν την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, με την Ουάσινγκτον να εξετάζει τη «νομοθεσία περί προμήθειας όπλων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εννοώντας ότι είναι ανοικτό το να επιβληθεί ένα εμπάργκο.

Βέβαια, σημειώνεται πως αντίστοιχο μήνυμα έστειλε προ ημερών και ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό και καλώντας να σταματήσει την προμήθεια όπλων στο Ισραήλ για τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας: «Νομίζω ότι σήμερα η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση και να σταματήσουμε την προμήθεια όπλων για τη διεξαγωγή των μαχών στη Γάζα. Η Γαλλία δεν προμηθεύει όπλα στο Ισραήλ, ο Λίβανος δεν μπορεί να γίνει μια νέα Γάζα».

Τα λόγια του οδήγησαν σε ένα αυστηρό μήνυμα από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που είχε πει σε βίντεό του: «Ο πρόεδρος Μακρόν και ορισμένοι άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους», προσθέτοντας πως «Το Ισραήλ θα νικήσει με ή χωρίς την υποστήριξή του, αλλά η ντροπή του θα συνεχιστεί πολύ ακόμη μετά τη νίκη του πολέμου».

Η δήλωση του Λευκού Οίκου έρχεται, ενώ φτάνει στο Τελ-Αβίβ το ισχυρό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD

Το τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον έρχεται, ενώ μια ομάδα στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και ορισμένα εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αεράμυνας, THAAD, που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ έφτασε στη χώρα τη Δευτέρα, όπως ανέφερε νωρίτερα το Πεντάγωνο σε δήλωση του.

Υπενθυμίζεται πως το αμυντικό σύστημα THAAD είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιπυραυλικά όπλα του αμερικανικού στρατού, ικανό να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους σε βεληνεκές 150 έως 200 χιλιομέτρων (93 έως 124 μίλια) και με σχεδόν τέλειο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων συστημάτων ραντάρ και αναχαιτιστών, το THAAD, συντομογραφία του Terminal High-Altitude Area Defense, είναι το μόνο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ που μπορεί να εμπλέξει και να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μέσου βεληνεκούς εντός ή εκτός της ατμόσφαιρας.

Οι αναχαιτιστές THAAD είναι κινητικοί, που σημαίνει ότι απομακρύνουν τους εισερχόμενους στόχους που συγκρούονται μαζί τους αντί να εκραγούν κοντά στην εισερχόμενη κεφαλή.

Η εν λόγω κίνηση σηματοδοτεί μια σαφή δήλωση προθέσεων από τις ΗΠΑ να συμβάλουν στην ενίσχυση της αεράμυνας του Ισραήλ, ιδίως ενόψει των αντιποίνων που θα εξαπολύσει το Τελ-Αβίβ απέναντι στην Τεχεράνη, στον απόηχο της επίθεσης που είχε εξαπολύσει το Ιράν την 1η Οκτωβρίου σε βάρος του Ισραήλ, με τα αμερικανικά μέσα να αναφέρουν πως αυτή δεν θα αφορά πλήγματα σε «μη στρατιωτικούς στόχους».