Mε το βλέμμα στραμμένο στο Μεταναστευτικό ξεκινά αύριο η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την Ευρώπη να δείχνει έτοιμη να προχωρήσει σε πολύ αυστηρά μέτρα, που θα περιλαμβάνουν κατ’ αρχάς τον έλεγχο των συνόρων αλλά και την άμεση απέλαση όσων έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου, ενώ θα γίνει πιο δύσκολη η χορήγησή του.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την Τζόρτζια Μελόνι θα κληθούν να δώσουν σκληρές μάχες, με τη Γερμανία και τους «δορυφόρους» της (Ολλανδία, κ.ά.) να ζητούν την επανενεργοποίηση των κανόνων του Δουβλίνου, ώστε η Ιταλία και η Ελλάδα, ως χώρες πρώτης υποδοχής, να παίρνουν πίσω μετανάστες που έχουν μετακινηθεί σε άλλα κράτη-μέλη. Σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος αναμένεται πολύ... δύσκολη, ωστόσο οι «27», υπό το βάρος και της μεγάλης πίεσης που ασκεί η άνοδος των ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων, θα κληθούν να βρουν έστω κάποια κοινή συνισταμένη στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων.

*Διαβάστε ακόμα: Μεταναστευτικό: Σκληρή μάχη Μητσοτάκη και Παναγιωτόπουλου για την ενίσχυση της Ελλάδας - Η θέση της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ


Χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει εξεύρεση μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης και γεφύρωσης του χάσματος. Τον τόνο έδωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία σημειώνει πως «η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο εάν επιστραφούν ουσιαστικά όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ». Διευκρίνισε δε ότι μόνο το 20% των υπηκόων τρίτων χωρών για τους οποίους υπάρχει απόφαση να φύγουν έχουν όντως επιστρέψει. «Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα επίπεδο εναρμόνισης και εµπιστοσύνης που θα διασφαλίζει ότι οι µετανάστες που έχουν απόφαση επιστροφής εναντίον τους σε µια χώρα δεν µπορούν να εκµεταλλευτούν τις ρωγµές στο σύστηµα για να αποφύγουν την επιστροφή αλλού», υπογράµµισε η πρόεδρος της Κοµισιόν.

Ήδη 14 κράτη-µέλη, µεταξύ των οποίων η Γερµανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ζητούν από την Κοµισιόν να επιταχύνει τις διαδικασίες αναθεώρησης του κανονισµού των επιστροφών, όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται. Παράλληλα κερδίζει έδαφος η ιδέα για τη δηµιουργία «κέντρων επιστροφής» µεταναστών σε τρίτες χώρες, αντίστοιχα µε αυτά που ξεκίνησαν να λειτουργούν στη γειτονική Αλβανία µετά τη διµερή συµφωνία που υπέγραψε µε την Ιταλία.

Η Σύνοδος διεξάγεται στη σκιά της απόφασης της Γερµανίας να επαναφέρει εσωτερικούς ελέγχους στη ζώνη Σένγκεν, παρά το γεγονός ότι στο προσχέδιο των συµπερασµάτων οι «27» επιµένουν στην ανάγκη ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα και µε τη Φον ντερ Λάιεν να διαµηνύει πως «η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα πρέπει να είναι µέτρο έσχατης λύσης». Ο Όλαφ Σολτς πάντως, στριµωγµένος άγρια από τη ραγδαία άνοδο της γερµανικής Ακροδεξιάς, εκτός από τις αναφορές στο ∆ουβλίνο θα επιχειρήσει να συµπεριληφθούν αυτές οι αναφορές στην εσωτερική διάσταση της µετανάστευσης, προκειµένου να δικαιολογήσει το «κλείσιµο» των γερµανικών συνόρων.

Στην επιστολή της η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην εφαρµογή της συµφωνίας ΕΕ - Τουρκίας του 2016 για το Μεταναστευτικό, την επιπλέον χρηµατοδοτική βοήθεια προς την Άγκυρα, την αντιµετώπιση της διακίνησης αλλά και τα κέντρα επιστροφής µεταναστών.

Από την πλευρά της, η Πολωνία θα ζητήσει από την ΕΕ να επικυρώσει την απόφασή της για προσωρινή αναστολή παροχής καθεστώτος ασύλου σε όσους περνούν τα σύνορα από τη γειτονική Λευκορωσία, καταγγέλλοντας τη Ρωσία για «εργαλειοποίηση» του Μεταναστευτικού.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος άφησε αιχµές για τη στροφή του Βερολίνου σε «εθνικές λύσεις» τονίζοντας πως δεν πρέπει η Ευρώπη να πάει σε µονοµερείς ενέργειες κρατών-µελών, δίνοντας το περίγραµµα στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες. «Εµείς συνδιαµορφώνουµε τη συζήτηση που έχει αρχίσει στην Ευρώπη για αυστηροποίηση των διατάξεων για το άσυλο και τις επιστροφές. Θεωρώ όµως ότι, σε κάθε περίπτωση, αυτό που όχι µόνο δεν πρέπει να γίνει αλλά να αποφευχθεί πάση θυσία, και δεν µιλάω µόνο για την Ελλάδα, είναι µονοµερείς ενέργειες. ∆ηλαδή, αποφάσεις κρατών αυθαίρετα και µονοµερώς χωρίς να υπάρχει συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος (Σκάι). Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σηµείωσε ακόµη ότι θα πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να εφαρµόσει τη συµφωνία από το 2016 µε την ΕΕ, η οποία προβλέπει επιστροφές στη γειτονική χώρα και είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια λόγω COVID, προσθέτοντας πως η γεωπολιτική αναταραχή συνιστά πρόκληση ασφάλειας συνολικά για την Ευρώπη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή