Σοκ έχει προκαλέσει στη Φινλανδία η είδηση της δολοφονίας του πρώτου αθλητή του χόκεϊ στον πάγο, που ανακοίνωσε δημόσια ότι ήταν γκέι.

Ο 29χρονος Janne Puhakka βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Κυριακής (13/10) στο σπίτι στο οποίο έμενε με τον σύντροφό του Rolf Nordmo από τη Νορβηγία, ο οποίος τελικά ομολόγησε ότι τον πυροβόλησε και τον σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου διέκοψαν τη σχέση τους.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της Φινλανδίας, το έγκλημα σημειώθηκε όταν ο Puhakka επέστρεψε στο διαμέρισμα όπου ζούσαν - καθώς είχε μετακομίσει μετά τον χωρισμό - για να συζητήσει πρακτικά ζητήματα με τον 66χρονο πρώην σύντροφό του. Τότε ήταν, που σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο Nordmo άρπαξε την καραμπίνα και πυροβόλησε.





Το κίνητρο της δολοφονίας

Αρχικά ο Nordmo συνελήφθη για ανθρωποκτονία, αλλά η κατηγορία στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε δολοφονία επειδή «η πράξη πιθανολογείται ότι διαπράχθηκε με προμελέτη και με ιδιαίτερα βάναυσο και σκληρό τρόπο», σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «το κίνητρο του εγκλήματος ήταν ο τερματισμός της σχέσης μεταξύ του θύματος και του υπόπτου», χωρίς να έχει γίνει γνωστή η αιτία του χωρισμού του ζευγαριού.


Κρατούσαν κρυφή τη σχέση τους

Υπενθυμίζεται ότι ο 29χρονος Puhakka στην αρχή της καριέρας του κρατούσε κρυφή τη σεξουαλική του ταυτότητα, καθώς φοβόταν ότι θα στιγματιζόταν για την επιλογή του.

Με τον μετέπειτα σύντροφό του, Rolf Nordmo άρχισε να συζητά διαδικτυακά τον Ιούνιο του 2014, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 19 ετών. Ο Rolf Nordmo ταξίδεψε τρεις φορές από το Όλσο στο Ελσίνκι για να συναντηθούν. 

Η σχέση τους έγινε γνωστή και έφτασε στα πρωτοσέλιδα το 2018 όταν ο αθλητής του χόκεϊ έκανε come out. Τότε, είχε αποκαλύψει ότι αρχικά έλεγε ψέματα για την παρουσία δίπλα του, του μεγαλύτερου σε ηλικία άνδρα, λέγοντας ότι ο Nordmo ήταν θείος του, με στόχο να αποφύγει ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση τους. Όπως δήλωνε τότε ο Puhakka: «Έπρεπε να τον κρατήσω μυστικό - και δεν είναι ωραίο πράγμα να κρύβεις το πρόσωπο που αγαπάς».

Μετά την δημοσιοποίηση της σχέσης τους, το ζευγάρι είχε παραδεχθεί ότι ορισμένοι συχνά τους περνούσαν για πατέρα και γιο, αν και οι ίδιοι δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τη διαφορά ηλικίας ανάμεσά τους.

Αρχικά ο Rolf, όπως είχε δηλώσει το 2022 στην Mirror, πίστευε ότι ήταν απλά ένα καλοκαιρινό φλερτ, λόγω της διαφοράς ηλικίας που είχαν οι δύο τους. Ο ίδιος είχε κάνει come out ως γκέι σε ηλικία 40 ετών, ενώ προηγουμένως ήταν παντρεμένος για 17 χρόνια και είχε αποκτήσει τρία παιδιά με τη σύζυγό του.