Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να σφυροκοπά αδιάκοπα θέσεις της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο, ενώ η σιιτική οργάνωση απειλεί με νέες επιθέσεις στην ισραηλινή επικράτεια.

*Διαβάστε ακόμα: Μέση Ανατολή: Ολονύχτιο σφυροκόπημα της Χεζμπολάχ με 50 ρουκέτες στο Ισραήλ - H διορία 30 ημερών των ΗΠΑ για τη Γάζα και οι πιθανοί στόχοι στο Ιράν

Παράλληλα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μελετά τα σκληρά αντίποινα κατά του Ιράν και υιοθετεί πιο αμείλικτη τακτική στο μέτωπο της Γάζας, ενώ έντονη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη για νέα μεταναστευτική κρίση.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έστειλαν τελεσίγραφο 30 ημερών στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, προειδοποιώντας ακόμα και με διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.

«Θα εξετάσουμε την επιστολή», λέει η πλευρά Νετανιάχου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4wnx0q4g26h)


Αντιδρούν οι ΗΠΑ στους μαζικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Βηρυτού

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη 15/10 στο Ισραήλ πως είναι «αντίθετες» και «ανήσυχες» με τη μαζικότητα των βομβαρδισμών που διεξάγει στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημείωσαν, επίσης, ότι οι αεροπορικές επιδρομές μειώθηκαν σε ένταση τις τελευταίες ημέρες και ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι η «απάντησή» του στο Ιράν θα είναι σκληρή και πως δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητο το αιματηρό επεισόδιο με το drone της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση του, που άφησε πίσω 4 νεκρούς.

Εν τω μεταξύ, μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 15/10 στη Χάιφα, ενώ ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που προσέγγισε το Ισραήλ από τα ανατολικά, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Τα ξημερώματα, οι IDF ανακοίνωσαν πως η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του Βόρειου Ισραήλ.

«Πολλά βλήματα αναχαιτίστηκαν» και άλλα έπεσαν σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, σύμφωνα με την ενημέρωση.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα της Τρίτης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου και συγκεκριμένα στην πόλη Κάνα, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τύρου, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.


Αλλάζει στρατηγική η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ, παρά την αποδυνάμωσή της, έχει στραφεί σε διαφορετική στρατηγική στο πεδίο της μάχης, ποντάροντας στον πόλεμο κυρίως με drones και ρουκέτες, φέροντας το πρώτο βαρύ πλήγμα στο Ισραήλ με το πρόσφατο χτύπημα στη στρατιωτική βάση κοντά στη Χάιφα.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, τα επόμενα 24ωρα έως το Σάββατο 19/10 θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4wnp896yxu9)


Οι ΗΠΑ έδωσαν διορία 30 ημερών στο Ισραήλ 

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει μέτρα μέσα τον επόμενο μήνα, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματική, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπο με περιορισμούς σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε χθες πως ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν έγραψαν επιστολή προς το Ισραήλ την Κυριακή για να καταστήσουν σαφείς τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον σχετικά με τα επίπεδα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν φτάσει στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι είναι δυνατόν να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι τα γραφειοκρατικά και λογιστικά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν.

«Πρέπει να δούμε περαιτέρω αλλαγές από την κυβέρνηση του Ισραήλ», δήλωσε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν επιπτώσεις στο πλαίσιο της νομοθεσίας των ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι το Ισραήλ θα κάνει τις αλλαγές που περιγράφονται στην επιστολή».

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι τριάντα μέρες που δόθηκαν στο Ισραήλ είναι αρκετές ώστε να προχωρήσει στις διορθωτικές κινήσεις για να σταματήσει αυτή η κατάσταση, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Να σημειωθεί πως το Ισραήλ ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να αντιμετωπίσει έλλειψη πυραύλων για την αντιαεροπορική ασφάλεια, τη στιγμή που το αμερικανικό σύστημα «ΤHAAD» οδεύει προς τη χώρα του Νετανιάχου, αλλά θα ελέγχεται από τους Αμερικανούς. Αυτό σημαίνει πως οι ΗΠΑ καθορίζουν το «παιχνίδι» και τα όρια του Ισραήλ.


Ισραήλ: Θα εξετάσουμε την αμερικανική επιστολή για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Η επιστολή των Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, με την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να λάβει μέτρα, προκειμένου να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να αποφύγει την αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, εξετάζεται από την κυβέρνηση Νετανιάχου, δήλωσε τα ξημερώματα Ισραηλινός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

«Το Ισραήλ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και σκοπεύει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες που εκφράζονται σε αυτή την επιστολή, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς εταίρους μας», διαβεβαίωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.


Ισραήλ: Σε λειτουργία από σήμερα το νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «THAAD»

Σήμερα το πρωί, Τετάρτη 16/10, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «THAAD», που παρέλαβε το Τελ Αβίβ από την Ουάσινγκτον, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν.

Το νέο σύστημα «THAAD» είναι από τα πιο ισχυρά αντιπυραυλικά όπλα των ΗΠΑ, όπως επίσης και ειδικών στρατευμάτων και εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του στο Τελ Αβίβ.


Οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ στο Ιράν

Ενώ μετράμε αντίστροφα για το ισραηλινό χτύπημα και το πόσο δυνατό σε ισχύ θα είναι, στη δημοσιότητα βγαίνουν αρκετά σενάρια για το ποιοι είναι οι ενδεχόμενοι στόχοι.

Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η ισραηλινή πολεμική αεροπορία θα μπορούσε να εξαπολύσει χτυπήματα σε εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και εγκαταστάσεις drones.

Επίσης, το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθώς και παραγωγής πυραύλων και drones, αλλά και στρατιωτικές βάσεις και κυβερνητικά κτίρια.