Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το πρωί της Τετάρτης 16/10 την Ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο σεισμός ήταν της τάξης των 6,3 βαθμών, ωστόσο γρήγορα έγινε αναθεώρηση προς τα κάτω, στα 6 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του ήταν 44 χλμ. ανατολικά της πόλης Καλέ (Μαλάτεια) και εστιακό βάθος τα 10 χλμ.



toyrkia_ertah


Σύμφωνα με την αρμόδια τουρκική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών, AFAD, ο σεισμός μετρήθηκε στα 5,9 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 10.46, με επίκεντρο την περιοχή Καλέ της Μαλάτεια.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός και στις γύρω επαρχίες, Ντιγιάρμπακιρ και Ελαζίγ. Ο κυβερνήτης του Ελαζίγ, Νουμάν Χατίπογλου, δήλωσε στο CNN Türk: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση στο 112, υπάρχουν μόνο πολίτες που τρομοκρατήθηκαν».



Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, ανέφερε ότι κλιμάκια της AFAD και σχετικών φορέων έχουν ξεκινήσει επιτόπιες έρευνες. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σχετικά με τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και στις γύρω επαρχίες», είπε.

Αισθητός και στην Συρία ο σεισμός

Το ρήγμα της Μαλάτεια έχει ερευνηθεί από σεισμολόγους και άλλους ειδικούς, σύμφωνα με τους οποίους θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό 7,2 Ρίχτερ, όπως μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο NTV.

Σημειώνεται, δε, πως η δόνηση έγινε αισθητή στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Χάσακα και του Ντέιρ αλ Ζορ στην Συρία, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Εκκενώθηκαν σχολεία στην περιοχή όπου «χτύπησε» ο σεισμός - Αναφορές για εγκλωβισμένους

Ο κυβερνήτης της Μαλάτεια, Σεντάρ Γιαβούζ, μιλώντας στο δίκτυο A Haber σημείωσε: «Οι εργασίες πεδίου ξεκίνησαν γρήγορα. Δεν βρέθηκαν αρνητικά ευρήματα. Οι εργασίες συνεχίζονται αυτή τη στιγμή. Λαμβάνουμε ήδη τις απαραίτητες προφυλάξεις. Γίνονται οι απαραίτητες προειδοποιήσεις, ώστε οι πολίτες μας να μην κινδυνέψουν. Τα σχολεία εκκενώθηκαν μετά τον σεισμό, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα».

Εν τω μεταξύ, ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες ζημιές, καθώς όπως μεταδίδει το CNN Turk, έχουν καταρρεύσει μερικών τρία κτήρια, στις περιοχές της Μαλάτειας, της Σανλιούρφας και της Ελαζίγ.

Παράλληλα, το τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης έλαβε 374 κλήσεις, εκ των οποίων οι 33 ήταν για απεγκλωβισμούς.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό στην Τουρκία: Είναι μετασεισμός των μεγάλων σεισμών του Φεβρουαρίου του 2023

Σε σχέση με την εν λόγω δόνηση, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος από την πλευρά του ανέφερε:

«Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,0 στην Τουρκία, στην περιοχή που τον Φεβρουάριο του 2023 επλήγη από δύο μεγάλους σεισμούς 7,7 και 7,6. Ο σημερινός είναι μετασεισμός εκείνων».


Βίντεο από τη στιγμή που τα Ρίχτερ «σφυροκοπούν» την Τουρκία

Βίντεο αποκαλύπτουν τη στιγμή που η δόνηση συγκλονίζει τις περιοχές στα ανατολικά της Τουρκίας.

Πλάνα από τη Μαλάτεια δείχνουν τον κόσμο να βρίσκεται έξω από τα κτίρια σε δρόμο της πόλης, ενώ άλλα βίντεο δείχνουν τη στιγμή που τα Ρίχτερ «χτυπούν» την πόλη, με μια παρουσιάστρια σε τοπικό κανάλι να δείχνει προφανώς ανήσυχη ενώ το τηλεοπτικό πλατό σείεται.