Σε επιβεβαίωση ότι η Βόρεια Κορέα συμμετέχει de facto στον πόλεμο της Ουκρανίας στο πλευρό της Ρωσίας προχώρησε την Τετάρτη (16/10) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στην ουκρανική Βουλή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος: «Μεταφέρονται όπλα και άνθρωποι από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, το επιβεβαίωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας». Και πρόσθεσε: «Αυτοί είναι εργάτες για ρωσικά εργοστάσια για να αντικαταστήσουν Ρώσους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Και προσωπικό για τον ρωσικό στρατό. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η συμμετοχή ενός δεύτερου κράτους στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας στο πλευρό της Ρωσίας».

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι: «η Ουκρανία χρειάζεται πρόσκληση (για ένταξη) στο ΝΑΤΟ τώρα», τονίζοντας ότι το μέλλον της Ουκρανίας πρέπει να είναι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Επιπλέον επεσήμανε ότι «η Ρωσία πρέπει να χάσει για πάντα τον έλεγχο της Ουκρανίας και να χάσει ακόμη και την επιθυμία για τέτοιο έλεγχο. Αυτό είναι εγγύηση ζωής για την Ουκρανία. Και ταυτόχρονα - εγγύηση ειρήνης για την Ευρώπη». Και πρόσθεσε ότι «αν το σχέδιο νίκης εφαρμοστεί τώρα, ο πόλεμος θα τελειώσει το αργότερο του χρόνου. Τα βήματα για το σχέδιο νίκης χρειάζεται να εφαρμοστούν τώρα. Το σχέδιο νίκης εξαρτάται από τους εταίρους της Ουκρανίας».

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να αντικαταστήσουν την αμερικανική αποστολή στην Ευρώπη μετά το τέλος του ρωσοουκρανικού πολέμου, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε χθες Τρίτη "ανησυχία" σχετικά με τις αναφορές για βορειοκορεάτες στρατιώτες που πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Πριν δύο μέρες, και συγκεκριμένα την Κυριακή (13/10), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι ενισχύει με στρατιώτες τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών τον έχουν ενημερώσει σχετικά με την «εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο» που μαίνεται στην Ουκρανία. Με τη σειρά του το Κρεμλίνο απέρριψε τον ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους και πυρομαχικά, ωστόσο τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγιάνγκ έχουν αρνηθεί τις μεταφορές όπλων.

Παρολ' αυτά δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τους μεταξύ τους στρατιωτικούς δεσμούς.


Φωτογραφία: ΑΡ