Την οργή του κόσμου αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι μετά την αγορά πολυτελούς κατοικίας αξίας εκατομμυρίων δολαρίων μεσούσης της στεγαστικής κρίσης στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά ακινήτων στην Αυστραλία είναι από τις ακριβότερες στον κόσμο, και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση των Εργατικών εξήγγειλε ένα νέο κατασκευαστικό πρόγραμμα, που προβλέπει την ανέγερση περίπου 1,2 εκατομμύρια κατοικιών έως το 2030, ώστε να αμβλυνθούν οι πιέσεις κόστους στην αγορά κατοικίας.

Ο Αλμπανέζι εμφανίστηκε χθες Τρίτη (15/10) σε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσει το πρόγραμμα αυτό, ωστόσο δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων κυρίως για την προσωπική του αγορά κατοικίας  στην κορυφή ενός βράχου με θέα στην περιοχή Copacabana της Κεντρικής Ακτής της Νέας Νότιας Ουαλίας, λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην Αυστραλία και με το κόστος διαβίωσης και το στεγαστικό να αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας.



«Έχω ένα καλό εισόδημα»

Το νέο σπίτι του Αυστραλού πρωθυπουργού διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια, τα τρία μπάνια, και κοστίζει 4,3 εκατ. δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή κάπου 2,9 εκατ. ευρώ!

Ο ίδιος επιχειρώντας να δικαιολογηθεί για αυτή του την αγορά ανέφερε: «Έχω ένα καλό εισόδημα. Μου είναι ξεκάθαρο, γνωρίζω ότι είχα τύχη». Και πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Ξέρω όμως και τι σημαίνει να μοχθείς. Η μητέρα μου έζησε επί 65 χρόνια στην εργατική κατοικία, όπου γεννήθηκε. Γι’ αυτό θέλω να βοηθήσω όλους τους Αυστραλούς να αποκτήσουν μια στέγη».

Όπως ξεκαθάρισε, αγόρασε το νέο σπίτι, για να βρίσκεται κοντά στην οικογένεια της αρραβωνιαστικιάς του, Τζόντι Χέιντον. Μάλιστα, η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.





Ανησυχία στους Εργατικούς ενόψει των εκλογών του Μαΐου

Η αγορά του σπιτιού δεν είναι η μοναδική κίνηση του Αλμπανέζι, που προκάλεσε τις αντιδράσεις πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και ατόμων μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Όπως ανέφερε η Τζέιν Χιουμ από το κόμμα των αντιπολιτευόμενων Φιλελευθέρων κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής με υψηλή τηλεθέαση: «Έχω ένα πρόβλημα με το timing, δεν κολλάει στη διάρκεια μιας στεγαστικής κρίσης».




Η ανησυχία εντείνεται στο Εργατικό Κόμμα του Αλμπανέζι ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Σύμφωνα με το Sky News, πολλοί είναι οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του πρωθυπουργού, που τον επέκριναν για την αγορά της πολυτελούς κατοικίας, αλλά ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Όπως διερωτήθηκε στέλεχος των Εργατικών: «Θα πιστέψει ο κόσμος ότι παίρνει στα σοβαρά την κρίση του κόστους διαβίωσης, όταν αγοράζει μια εξοχική κατοικία σαν κι αυτή;». Στο ίδιο μήκος κύματος και βουλευτής του κόμματος που πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ καμία μεγαλύτερη κίνηση αυτο-σαμποτάζ. Έχω μείνει άναυδος».

Σύντομα θα φανεί το πολτικό κόστος που έχει η αγορά της νέας πολυτελούς κατοικίας για τον Αλμπανέζι..

Φωτογραφία: ΑΡ