Ένα… αστρονομικό ποσό προσφέρει η ΝASA σε όποιον καταφέρει να της προτείνει μια βιώσιμη λύση για τα διαστημικά σκουπίδια. Πρόκειται ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν για πολλά χρόνια τώρα  οι αστροναύτες και η λύση του θα αξίζει 2.300.000 λίρες.

Το LunaRecycle Challenge έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει στη βελτίωση της βιωσιμότητας των μακροπρόθεσμων διαστημικών αποστολών.

Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο αντιμετώπισης διαφορετικών τύπων απορριμμάτων όπως συσκευασίες τροφίμων και παλιά ρούχα.

Η Amy Kaminski, από τη NASA, δήλωσε: «Η βιώσιμη λειτουργία είναι μια σημαντική προϋπόθεση για τη NASA καθώς κάνουμε ανακαλύψεις και διεξάγουμε έρευνα τόσο μακριά από το σπίτι όσο και στη Γη.

Με αυτήν την πρόκληση, αναζητούμε τις καινοτόμες προσεγγίσεις του κοινού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Σελήνη και στοχεύουμε να πάρουμε τα διδάγματα πίσω στη Γη προς όφελος όλων».

Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός της NASA

Η πρόκληση είναι ένας διαγωνισμός δύο φάσεων που μπορούν να συμμετάσχουν οι άνθρωποι και περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο κομμάτι κατασκευής και ένα ψηφιακό δίδυμο κομμάτι.

Το πρωτότυπο κομμάτι κατασκευής εστιάζει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εξαρτημάτων και συστημάτων υλικού για την ανακύκλωση ενός ή περισσότερων στερεών αποβλήτων στη σεληνιακή επιφάνεια.

Το ψηφιακό κομμάτι εστιάζει στον σχεδιασμό ενός εικονικού αντιγράφου ενός πλήρους συστήματος για την ανακύκλωση ροών στερεών αποβλήτων στη σεληνιακή επιφάνεια και την κατασκευή τελικών προϊόντων.

Οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν σε μία ή και στις δύο πίστες του αγώνα, καθεμία από τις οποίες θα έχει το δικό της μερίδιο από το βραβείο.

Ο υπεύθυνος πρόκλησης στη NASA Kim Krome είπε: «Είμαι ευχαριστημένη που το LunaRecycle Challenge της Nasa θα συμβάλει σε λύσεις που σχετίζονται με τεχνολογικές ανάγκες σε προηγμένη παραγωγή και περιβάλλοντα».

 «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που βλέπουμε ποιες λύσεις δημιουργούν οι παγκόσμιοι ανταγωνιστές μας και ανυπομονούμε αυτή η πρόκληση να χρησιμεύσει ως θετικός καταλύτης για να φέρουμε τον οργανισμό και την ανθρωπότητα πιο κοντά στην εξερεύνηση κόσμων πέρα ​​από τον δικό μας».

Η NASA δήλωσε ότι είναι αφοσιωμένη στη βιωσιμότητα: «Καθώς προετοιμαζόμαστε για μελλοντικές ανθρώπινες διαστημικές αποστολές, θα πρέπει να εξεταστεί πώς μπορούν να ελαχιστοποιηθούν διάφορα συστήματα αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των στερεών αποβλήτων, καθώς και πώς μπορούν τα απόβλητα να αποθηκεύονται, υποβάλλονται σε επεξεργασία και ανακυκλώνονται σε ένα διαστημικό περιβάλλον, έτσι ώστε λίγα ή καθόλου απόβλητα να χρειαστεί να επιστραφούν στη Γη».