Αντίστροφη μέτρηση για την σφοδρή «απάντηση» του Ισραήλ στο Ιράν, το οποίο φαίνεται πως έχει καταλήξει στους στόχους που θα πλήξει, εν γνώσει των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ κινείται υπό άκρα μυστικότητα και οι στόχοι ενδέχεται να αλλάξουν ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Το Ιράν εκτιμά δια του εκπροσώπου του καθεστώτος για την πυρηνική ενέργεια, Μπεχρούζ Καβαλμαντί πως είναι λίγες οι πιθανότητες να πλήξει το Ισραήλ το πυρηνικό του πρόγραμμα και πως εάν το κάνει οι απώλειες θα αποκατασταθούν γρήγορα. Η Τεχεράνη απειλεί δια του υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί ότι θα απαντήσει με τρόπο αποφασιστικό και ότι το Ισραήλ θα μετανιώσει την όποια επίθεσή του.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν και προειδοποίησε ότι το Ιράν θα απαντήσει στο όποιο Ισραηλινό χτύπημα.

Πρώτο μέλημα του Ισραήλ είναι η δική του ασφάλεια απέναντι στην απειλή του Ιράν ενώ δεν σχολίασε επισήμως το προχθεσινό τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου για τις 30 μέρες προθεσμία που του δόθηκαν, για να λύσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, και λήγουν ένα δεκαήμερο μετά τις Αμερικανικές εκλογές.

Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ - Ισραήλ

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά το αίτημα της Ουάσινγκτον προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, σχετικά με τη λήψη άμεσων μέτρων με στόχο τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει μέτρα μέσα στον επόμενο μήνα προκειμένου να βελτιώσει την δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπο με περιορισμούς σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Νετανιάχιου: Βρήκαμε ρωσικά όπλα τελευταίας τεχνολογίας σε βάσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Εν τω μεταξύ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε πως οι δυνάμεις του Ισραήλ βρήκαν «τελευταίας τεχνολογίας» ρωσικά όπλα σε έρευνες που έγιναν σε βάσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro, τόνισε πως σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2006, μόνο ο στρατός του Λιβάνου επιτρέπεται να διαθέτει όπλα νότια του ποταμού Λιτάνι και ότι «στην περιοχή αυτή η Χεζμπολάχ έχει σκάψει εκατοντάδες σήραγγες και κρύπτες, όπου μόλις βρήκαμε μια ποσότητα ρωσικών όπλων τελευταίας τεχνολογίας»,

Ο IDF εξαπέλυσε νέα πλήγματα χθες στο Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με ρουκέτες εναντίον της πόλης Κιριάτ Σμονά, στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Σχεδόν 100 ρουκέτες της Χεζμπολάχ είναι ο «απολογισμός» απάντηση στα σοβαρότατα αεροπορικά, χερσαία και ναυτικά πλήγματα του Ισραήλ. 

Ο Ισραηλινός στρατός σημειώνει ότι πολλά από τα «στοχευμένα πλήγματα», κυρίως στο νότο του Λιβάνου, αφορούν τις σκληροπυρηνικές ομάδες της Σιιτικής οργάνωσης «Ραντουάν» και πως ταχτυπήματα των υποδομών της Ραντουάν, είναι μέρος της καταστροφής των σχεδίων «Κατακτήστε την Γαλιλαία». 

Στις ισραηλινές επιχειρήσεις μπαίνει πιο δυναμικά το πολεμικό ναυτικό και οι κορβετές – αστακοί Sa’ar που διαθέτει ο στόλος του Ισραήλ.

Κύριος στόχος οι νοτιοδυτικές περιοχές του Λιβάνου, όπου έχουν δευτερεύουσες θέσεις μάχης ορισμένες από τις ομάδες μαχητών της Χεζμπολαχ, οι οποίες ανασυντάσσονται και κατευθύνονται πιο βόρεια από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Τέλος, η τρίτη κατά σειρά μεγάλη αργία των Ισραηλινών, το «Σουκότ», φέρνει ενίσχυση και πιο έντονη παρουσία δυνάμεων στην Δυτική Όχθη, καθώς πρόκειται για μεγάλη θρησκευτική γιορτή.

Πριν τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Το σχέδιο του Ισραήλ για τα αντίποινα στην επίθεση του Ιράν είναι έτοιμο σύμφωνα με το CNN, ενώ ισραηλινό δημοσίευμα αποκαλύπτει τα προηγμένα όπλα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το IDF.

Οι ίδιες αναφέρον ότι το χτύπημα θα γίνει πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και θα περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, έγραψε πως το Ισραήλ έχει εκπονήσει εδώ και χρόνια ένα μυστικό σχέδιο για χτύπημα στο Ιράν, το οποίο θα στοχεύει σε συντριπτικό πλήγμα διαθέτοντας όπλα προηγμένης τεχνολογίας.

Από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέχρι βόμβες που διαλύουν καταφύγια, το Ισραήλ έχει ξοδέψει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη εξειδικευμένων πυρομαχικών για μια πιθανή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και όχι μόνο.

Η μεταναστευτική κρίση στη Μέση Ανατολή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Το Μεταναστευτικό θα είναι το βασικό θέμα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή καθώς η μεταναστευτική κρίση απειλεί την Ευρώπη προκαλώντας αναταράξεις.

Την ανάγκη να ενταθούν οι πιέσεις ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε Γάζα, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο των Βρυξελλών. Εξέφρασε την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας της ΕΕ με τα κράτη του Κόλπου, καθώς η Μέση Ανατολή βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης και έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ζητώντας αυτοσυγκράτηση.