Νεκρός είναι ο Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς, μετά από επιχείρηση που ακολούθησε τυχαίο έλεγχο και εντοπισμό του από Ισραηλινούς στρατιώτες τη Ράφα.

Οι αρχικές πληροφορίες για τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ φαίνεται πως επιβεβαιώθηκαν, με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ να «αποκεφαλίζουν» την ηγεσία της Χαμάς για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, στις 31 Ιουλίου 2024. Ο στρατός ενημερώνει το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, το Τελ Αβίβ ενημερώνει τις γειτονικές χώρες ότι ο Γιαχία Σινουάρ δεν είναι πλέον ζωντανός. Νωρίτερα, το κανάλι «12» του Ισραήλ, μετέδωσε ότι ο στρατός ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς.

Ανάμεσα στους νεκρούς που υπάρχουν από την συγκεκριμένη επιχείρηση είναι σύμφωνα με πληροφορίες, τρία άτομα. Εκτός του ηγέτη της Χαμάς, ένα ακόμη είναι ο αδελφός και διάδοχός του, Μοχάμεντ Σινουάρ.

Οι στρατιώτες του έκαναν επιτόπιο τεστ DNA με τα αποτελέσματα να βγαίνουν περίπου δύο ώρες αργότερα και να επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για τον ηγέτη της Χαμάς.

Αυτό, φαίνεται και από την φωτογραφία που έχουν δώσει οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στις οποίες ενώ έχει βρεθεί η σορός του Σινουάρ, ένας από τους στρατιώτες κρατά ένα μπουκάλι με το οποίο πήρε δείγμα από το γενετικό υλικό του Γιαχία Σινουάρ.

sinwar-xrwma


Κεντρική φιγούρα της Χαμάς

Ο Σινουάρ είναι κεντρική φιγούρα της Χαμάς και θεωρείται από τους εγκεφάλους της πολύνεκρης επίθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 και η είδηση του θανάτου του, αν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εξελίξεις στην περιοχή. Σημειώνεται, δε, πως δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν δημοσιευτεί ανεπίσημες πληροφορίες για την εξουδετέρωση του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της Χαμάς στις 6 Αυγούστου 2024, μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγιε, σε φερόμενη ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου 2024.

Εν τω μεταξύ, λίγο νωρίτερα, ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή ακριβείας κατά τρομοκρατών της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίοι επιχειρούσαν από κέντρο διοίκησης και ελέγχου σε κτίριο που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως σχολείο στη βόρεια Γάζα.


Σύμφωνα με τον IDF, στο πρώην σχολείο Αμπού Χασάν ήταν παρόντες 12 «τρομοκράτες», οι οποίοι εμπλέκονταν σε επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ και σε επιχειρήσεις κατά των ισραηλινών στρατευμάτων. Ο στρατός τόνισε ότι λήφθηκαν μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στους αμάχους, ενώ σημειώνεται πως στα ονόματα των εν λόγω «τρομοκρατών», που κυκλοφορούν στα ισραηλινά ΜΜΕ, δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Σινουάρ.

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Ο αξιωματούχος, Μετχάτ Αμπάς, δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει νερό για να σβήσουν τη φωτιά. Δεν υπάρχει τίποτα».