Στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue έφθασε με καθυστέρηση 30 λεπτών ο Αμερικανός Τζο Μπάιντεν, που με την επίσκεψή του στο Βερολίνο θα επιδιώξει να εδραιώσει τη συνεργασία με βασικούς Ευρωπαίους εταίρους σε θέματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας έως τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. 

Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν, η οποία επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί από 10 έως 13 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω του τυφώνα «Μίλτον» που έπληξε τη Φλόριντα, δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως «επίσημη», αλλά ως «επίσκεψη εργασίας», ενώ τελικά θα διαρκέσει λιγότερο από 24 ώρες.

*Διαβάστε ακόμα: "Κραχ" στον γαλλογερµανικό άξονα: Πού διαφωνούν Σολτς και Μακρόν


Τζο Μπάιντεν: Η υποδοχή από τον Σταϊνμάιερ

Στην αυλή του Bellevue, από όπου αρχίζει το τυπικό μέρος της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στο Βερολίνο, τον Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος τον συνόδευσε στο βιβλίο επισκεπτών και κατόπιν στο προαύλιο, στον χώρο απόδοσης στρατιωτικών τιμών.


biden-stainmayer__2_
biden-stainmayer__1_

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας, την υψηλότερη τιμή της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Η διάκριση τιμά τη «συνεισφορά του 81χρονου τόσο στη γερμανοαμερικανική φιλία όσο και στον διατλαντικό δεσμό» σε όλα τα αξιώματα που κατείχε εδώ και πέντε δεκαετίες, σύμφωνα με τη γερμανική προεδρία.

Ακόμα, θα έχει κατ' ιδίαν συνομιλία με τον γερμανό πρόεδρο, ο οποίος θα παραχωρήσει και δεξίωση προς τιμήν του. Οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν επίσης δηλώσεις στα ΜΜΕ, πριν ο Τζο Μπάιντεν αναχωρήσει για την καγκελαρία.


Η σύντομη επίσκεψη Μπάιντεν και η συνάντηση με τον Σολτς

«Είμαστε έτοιμοι να χαιρετίσουμε παλιούς φίλους και να ενισχύσουμε τη στενή μας συμμαχία καθώς στεκόμαστε μαζί υπέρ της ελευθερίας και κατά της τυραννίας σε όλο τον κόσμο» έγραψε ο Μπάιντεν σε μια ανάρτηση στο X.

Ο Μπάιντεν, που έχει προσπαθήσει να βελτιώσει τους δεσμούς με την Ευρώπη μετά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ το 2017-2021, θα έχει συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για θέματα ασφάλειας, εμπορίου και άλλα οικονομικά ζητήματα.

Αργότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πάνε επίσης στο Βερολίνο για να συμμετάσχουν σε συνομιλίες που θα επικεντρωθούν κυρίως στον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στα ανατολικά και πλησιάζει ένας ζοφερός χειμώνας διακοπών ρεύματος.

«Το βασικό ερώτημα είναι η φύση των εγγυήσεων ασφαλείας και γι' αυτό θα μιλήσουμε αύριο», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.