Η αντιπρόεδρος και υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, αλλάζει την προεκλογική της στρατηγική, εστιάζοντας πλέον στους νέους άνδρες, την ώρα που οξύνει τις επιθέσεις της στον Ντόναλντ Τραμπ.

*Διαβάστε ακόμα: Έκθεση-"κόλαφος" στις ΗΠΑ: "Προβληματικές οι Μυστικές Υπηρεσίες, χρειάζεται επειγόντως αλλαγή ηγεσίας"

Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνονται οι ανησυχίες στο κόμμα της από τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον αντίπαλό της να σημειώνει άνοδο.

Συγκεκριμένα, η υποψήφια των Δημοκρατικών φαίνεται να έχει κολλήσει στατιστικά στις κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τις εκλογές, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, σύμφωνα με δημόσιες και εσωτερικές δημοσκοπήσεις που επικαλούνται δημοκρατικές πηγές, καλύπτει δυναμικά τη διαφορά με τη Χάρις.

«Γνωρίζαμε ότι θα ήταν ένας σκληρός αγώνας…», σχολιάζουν ανώτεροι σύμβουλοι της εκστρατείας των Δημοκρατικών, σε μια άβολη στιγμή για μια εκστρατεία που ξεκίνησε με τεράστιο ενθουσιασμό, όταν η Χάρις τον Ιούλιο πήρε τη θέση του Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου, στη συνέχεια διοργάνωσε ένα πανηγυρικό συνέδριο του κόμματος και αναγνωρίστηκε ευρέως ως νικήτρια του μοναδικού ντιμπέιτ που έγινε με τον Τραμπ.


Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Χάρις και ο Τραμπ ουσιαστικά ισόπαλοι στις επτά κρίσιμες πολιτείες

Σε εθνικό επίπεδο, το πλεονέκτημα της Χάρις μειώθηκε από το προβάδισμα επτά μονάδων στα τέλη Σεπτεμβρίου σε μόλις τρεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, για τους Δημοκρατικούς είναι ότι αυτή τη στιγμή η Χάρις και ο Τραμπ ουσιαστικά είναι ισόπαλοι στις επτά κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν την εκλογική μάχη.

Καθώς οι υψηλές τιμές των τροφίμων και των ενοικίων συνεχίζουν να ανησυχούν τους Αμερικανούς, ο Τραμπ εκμεταλλεύεται τους φόβους που σχετίζονται με τους μετανάστες που περνούν τα νότια σύνορα με ολοένα και πιο ακραία ρητορική.

Την ίδια ώρα, μπορεί πολλοί εξέχοντες αναλυτές να λένε ότι οι πολιτικές της Χάρις θα δημιουργήσουν λιγότερο χρέος και θα τονώσουν περισσότερη οικονομική ανάπτυξη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο τον Τραμπ σε ένα από τα κορυφαία εκλογικά ζητήματα: την οικονομία.


Οι αλλαγές στην εκστρατεία

Σε συγκέντρωση την περασμένη Δευτέρα στο Έρι της Πενσυλβάνια, η Χάρις έκανε μια κίνηση που δεν συνηθίζει: έδειξε βίντεο-κλιπ με δηλώσεις του Τραμπ περί «εχθρού εντός της Αμερικής», για να υπογραμμίσει το επιχείρημα ότι ο αντίπαλός της αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα.

Επίσης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στην ευρείας απήχησης εκπομπή του κωμικού Charlamagne Tha God κατήγγειλε την παραπληροφόρηση που διασπείρει το επιτελείο του Τραμπ για τους έγχρωμους ψηφοφόρους και υποσχέθηκε ότι ως πρόεδρος ότι θα εργαστεί για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας, έχοντας υπόψη της τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που δείχνουν να έχει μικρότερη απήχηση στους μαύρους και στους νέους άνδρες απ’ ότι ο Μπάιντεν το 2020.

Σε εθνικό επίπεδο, η Χάρις φαίνεται να κερδίζει άνετα τους ψηφοφόρους των προαστίων και της μεσαίας τάξης, όμως οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις του επιτελείου της δείχνουν ότι οι διαφορές βρίσκονται εντός του περιθωρίου λάθους σε καθεμία από τις επτά κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος, που όμως επιθυμούσαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Με πολλά μετρητά ακόμη στα ταμεία τους, οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν να συντηρήσουν την επιθετική προεκλογική εκστρατεία σε αυτές τις επτά πολιτείες του «πεδίου μάχης», όπως λέγονται, και να ξοδέψουν σημαντικά ποσά σε ψηφιακές και τηλεοπτικές διαφημίσεις, ενώ η Χάρις θα συνεχίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της σε αυτές.

Τις επόμενες ημέρες, η Δημοκρατική υποψήφια θα περιοδεύσει στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, ενώ ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, Τιμ Γουόλζ, διοργανώνει εκδηλώσεις στο Ουισκόνσιν, τη δυτική Πενσυλβάνια, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Νεμπράσκα.

«Η στρατηγική μας είναι να ανταγωνιζόμαστε παντού, να διευρυνουμε τον χάρτη και να μεγιστοποιούμε τον αριθμό των μονοπατιών προς τη νίκη», έγραψε η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας Τζεν Ο’Μάλει Ντίλον σε πρόσφατο μέιλ της στο προσωπικό του κόμματος και τους εθελοντές.

*Πηγή: ΕΡΤ, Reuters

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4yv868oemah)