Ο Νατζίμπ Μικάτι, υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου κατήγγειλε αυτό που χαρακτήρισε ως «παρέμβαση» της Τεχεράνης σε υποθέσεις της χώρας του, μετά τη δήλωση του προέδρου του κοινοβουλίου του Ιράν ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη Γαλλία για το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ.

Πρόκειται για «μια προσπάθεια να εδραιωθεί η απορριφθείσα κηδεμονία στον Λίβανο», σημείωσε ο Μικάτι, απορρίπτοντας την ανάμειξη του Ιράν σε ένα θέμα που αφορά στη χώρα του, την ώρα που το Ισραήλ καταφέρνει απανωτά πλήγματα στην υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη Χεζμπολάχ.

Διαβάστε ακόμα: Νετανιάχου: Καταφέραμε να "ανατινάξουμε τον διάβολο", η Χαμάς δεν θα κυβερνά πια την Γάζα - Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε το 2006, μετά το τέλος του Β' Πολέμου του Λιβάνου, καλεί την σιιτική ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ να υποχωρήσει βόρεια του ποταμού Λιτάνι και η συνοριακή περιοχή του νότιου Λιβάνου να είναι απαλλαγμένη από όπλα ή στρατεύματα εκτός αυτών του λιβανικού κράτους.

Ζήτημα του Λιβάνου η εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ

Η διαπραγμάτευση για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ αποτελεί ζήτημα του κράτους του Λιβάνου, συμπλήρωσε ο Νατζίμπ Μικάτι.

Κατ' εφαρμογήν της απόφασης 1701, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναθέτει στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ με την επωνυμία UNIFIL την παροχή βοήθειας στις στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου για την διασφαλισθεί ότι ο νότιος Λίβανος είναι απαλλαγμένος από μαχητές και όπλα άλλα από εκείνα που ανήκουν στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι ο λιβανικός στρατός και η UNIFIL έχουν αποτύχει στην διασφάλιση της περιοχής και ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου την χερσαία επιχείρησή του κατά της Χεζμπολάχ παράλληλα με τον πόλεμο στην Γάζα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες, αφού θέσεις του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο έχουν γίνει στόχος πυρών.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθεί η UNIFIL.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Ντέιβιντ Ντάνον δήλωσε στο Reuters ότι περιμένει «μία πιο ισχυρή εντολή για την UNIFIL ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά κατά της Χεζμπολάχ».

Η παρούσα εντολή της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο ισχύει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2025.