Σε φιάσκο εξελίχθηκε η πρώτη απόπειρα της Τζόρτζια Μελόνι να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα με την συμφωνία που σύναψε με την Αλβανία για την δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης εκεί.

Όπως αποφάσισε δικαστήριο στη Ρώμη οι 12 από τους 16 πρώτους πρόσφυγες που είχαν ήδη μεταφερθεί σε κλειστά κέντρα στην Αλβανία θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία καθώς δεν επικυρώθηκε η κράτησή τους.

Οι μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στην Ιταλία σύμφωνα με τους δικαστές.

Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των δώδεκα μεταναστών και για παροχή ασύλου από την Ιταλία

Αιτία της απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης, η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας, για να θεωρηθεί μια χώρα προέλευσης των μεταναστών «ασφαλής», πρέπει να σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν αυτό δεν συμβαίνει, η χώρα δεν λογίζεται ασφαλής και σύμφωνα με τα όσα είχε ορίσει και η κυβέρνηση της Ρώμης, όσοι μετανάστες φτάνουν στην Ιταλία από μια τέτοια χώρα, δεν μπορούν να μεταφέρονται στα δυο κλειστά κέντρα της βόρειας Αλβανίας.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των δώδεκα μεταναστών και για παροχή ασύλου από την Ιταλία.