Το Ισραήλ έχει προετοιμαστεί για μακροχρόνιο πόλεμο τόσο στη Γάζα και ακόμα περισσότερο στο Λίβανο, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Τζογόπουλος, ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Ακόμη ο κ. Τζογόπουλος πρόσθεσε ότι η «εξουδετέρωση» του Γιαχία Σινουάρ δεν θα οδηγήσει από μόνη της σε κάποιο τέλος στη σύρραξη.

«Νομίζω ότι έπεται συνέχεια και αυτό είναι στον προγραμματισμό του Ισραήλ. Δηλαδή η αντίληψη η οποία υπάρχει στη χώρα μετά την 7η Οκτωβρίου, είναι ότι όλη η πολιτική πριν από αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα απέτυχε. Συνεπώς, ο πόλεμος, από τη δική τους οπτική γωνία τουλάχιστον, είναι η μοναδική λύση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί κατά κάποιο τρόπο η ασφάλεια της χώρας, όπως το Ισραήλ την αντιλαμβάνεται», υποστήριξε ο κ. Τζογόπουλος.

Στην ερώτηση για το πώς το μίσος που υπάρχει στην περιοχή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο ενδεχόμενο επίτευξης μιας ειρήνης, ο κ. Τζογόπουλος παρατηρεί πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συνδυαστεί μια στρατιωτική νίκη με πολιτική επιτυχία, καθώς από τη στιγμή που για το Ισραήλ το νούμερο 1 ζητούμενο είναι η ασφάλειά του, «δεν μπορούμε ούτε καν να συζητάμε για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή».

Η επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή

Αναφορικά με την επόμενη μέρα ενός χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν, ο κ. Τζογόπουλος επισημαίνει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ καθώς «αν κερδίσει ο Τραμπ, τότε η αμερικανική προσέγγιση έναντι του Ιράν θα είναι πολύ πιο ισχυρή και επιθετική σε σχέση με αυτό το οποίο θα συμβεί αν κερδίσει η Κάμαλα Χάρις».

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει τη στάση της χώρας μας απέναντι σε αυτήν την κρίση, ο κ. Τζογόπουλος απαντά ότι «αυτό το οποίο βλέπουμε να κάνει η Ελλάδα, τουλάχιστον στις ψηφοφορίες οι οποίες γίνονται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στη Γενική Συνέλευση, είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχει μια πιο ισορροπημένη πολιτική σε σχέση με την αρχική περίοδο, όταν συνέβη το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα, η χώρα μας βρίσκεται κοντά στο Ισραήλ – αυτό πρόκειται για στρατηγική συνεργασία – όμως παραδοσιακά ως χώρα θέλουμε να επιλυθεί το Παλαιστινιακό». Τέλος εκτίμησε ότι όπως έχει δείξει η εμπειρία εδώ και ένα χρόνο, θα υπάρξουν αντίποινα από τη Χαμάς για τη δολοφονία του ηγέτη της.