Η Χαμάς επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο του ηγέτη της, Γιαχία Σινουάρ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Χαλίλ Αλ-Χάγια, σε τηλεοπτικό διάγγελμα υποστήριξε ότι «η δολοφονία του θα αυξήσει τη δύναμη του κινήματος». «Είμαστε προσηλωμένοι στην απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και στην απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι «οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα δεν θα επιστρέψουν αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα και δεν αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις».

*Διαβάστε ακόμα: Χεζμπολάχ - Χαμάς: Οι ηγέτες που δολοφονήθηκαν από το Ισραήλ σε ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα (Εικόνες & Βίντεο)

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, προειδοποίησε ότι θα «περάσει σε μια νέα και κλιμακούμενη φάση στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ», η οποία θα καταστεί σαφής τις επόμενες ημέρες. Στην Τεχεράνη η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι σε αντίθεση με τα άλλα κορυφαία στελέχη που πρόσφατα σκοτώθηκαν, ο Σινουάρ «μαρτύρησε», καθώς πέθανε με το όπλο στο χέρι. Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον στρατό του Ισραήλ δείχνει drone να εισέρχεται σε ημικατεστραμμένο κτίριο και να προσεγγίζει άνθρωπο που έχει καλυμμένο το πρόσωπο, αλλά το βίντεο αναφέρει ότι είναι ο Σινουάρ.

Αν και εμφανώς καταβεβλημένος (πιθανότατα ετοιμοθάνατος), βρίσκει τη δύναμη να πετάξει κάτι που μοιάζει με ραβδί προς την κατεύθυνση του drone, δίνοντας την αίσθηση ότι αντιστέκεται μέχρι τέλους. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η νεκροψία επιβεβαίωσε ότι ο Σινουάρ σκοτώθηκε από οβίδα, ενώ πυροβολήθηκε και στο κεφάλι.

Η σορός του μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία εντός του Ισραήλ και ίσως χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ: Απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ερντογάν, που έχει εκφράσει τη στήριξή του στη Χαμάς, γράφει: «Πάρτε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σας» και παραθέτει φωτογραφία του Σινουάρ να κείτεται στα συντρίμμια.


Νετανιάχου: Αρχή του τέλους του πολέμου στη Γάζα ο θάνατος του Σινουάρ

Ο Νετανιάχου έκανε λόγο για «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Γάζα και συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας, για να συζητηθεί η επιστροφή των ομήρων. Στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επανεμφανίστηκαν δημοσιεύματα περί επικείμενης εκεχειρίας και συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων. Χθες πάντως, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έστειλε μία επιπλέον μονάδα στη Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς καταυλισμούς προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα άρματα μάχης έχουν ανατινάξει δρόμους και σπίτια.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιχειρήσεις έχουν στόχο να αποτρέψουν τους μαχητές της Χαμάς να ανασυνταχθούν. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης ότι εντόπισε «έναν αριθμό υπόπτων» στην περιοχή των συνόρων με την Ιορδανία, προσθέτοντας ότι σκότωσε δύο από αυτούς, όταν άνοιξαν πυρ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων. Ο στρατός της Ιορδανίας διέψευσε κατηγορηματικά ότι Ιορδανοί στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα.