Χτύπημα υψηλού συμβολισμού κατάφερε η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, και συγκεκριμένα στην εξοχική κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια.

Το drone-«υβρίδιο» κατάφερε να «τρυπήσει» το περιβόητο Iron Dome, και μάλιστα ο συναγερμός άργησε να ηχήσει και γείτονες δήλωσαν πως πρώτα άκουσαν την έκρηξη και μετά της σειρήνες.

«Η χθεσινή επίθεση δεν έχει γίνει με ίδιο τύπο μη επανδρωμένου αεροσκάφους, αλλά με μικρότερο και πιο σύγχρονο» ανέφεραν πηγές του ισραηλινού στρατού, χωρίς να μιλήσουν για τον τύπο του – κάτι που γεννά ερωτήματα.

Όπως είπαν οι ίδιες πηγές, τα drones που επιχείρησαν να χτυπήσουν το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν διαθέτουν ισχυρές κεφαλές, αλλά έχουν δύο άλλα χαρακτηριστικά, που τα μετατρέπουν σε σημαντική απειλή: «πολύ χαμηλό ύψος πτήσης και μεγαλύτερη ταχύτητα».

Ισραήλ: Προβληματισμός για τις νέες στρατηγικές της Χεζμπολάχ


Το γεγονός πως τα drones με τα οποία επιτίθεται τις τελευταίες ημέρες η Χεζμπολάχ μοιάζουν να έχουν στοιχεία από διαφορετικά UAVs γεννά έντονο προβληματισμό στο στρατιωτικό επιτελείο του Ισραήλ.

Ειδικοί του IDF εκτιμούν πως η Βηρυτός δεν αποκλείεται να έχει δημιουργήσει δικό της drone από εξαρτήματα παλαιότερων τύπων. Ένα «υβρίδιο», δηλαδή, το οποίο συνδυάζει τα πλεονεκτήματα αρκετών παλαιότερων τύπων με μηδαμινό κόστος.


Η επίθεση στην εξοχική κατοικία Νετανιάχου μαρτυρά και πως η Χεζμπολάχ είχε ξεκάθαρη γνώση, συντεταγμένες και στόχευση για να μπορεί να στέλνει στους «στόχους» της τα μη επανδρωμένα της αεροσκάφη.

Η Χεζμπολάχ, μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο έχει δώσει τρεις φορές στη δημοσιότητα βίντεο με κατασκοπευτικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χαρτογραφούν ολόκληρες περιοχές του Ισραήλ από τον Βορρά μέχρι τον Νότο.

Σημειωτέον ότι μία εβδομάδα νωρίτερα, 4 στρατιώτες του Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από επίθεση που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τη χθεσινή.


Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, προ των πυλών είναι η απάντηση του Ισραήλ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση που είχε εξαπολύσει.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκεκριμένα συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του στις 7:30 το βράδυ απόψε στο στρατιωτικό αρχηγείο της Kirya στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο ενός από τους υπουργούς στους Times of Israel.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να προετοιμάζεται να χτυπήσει το Ιράν ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Ισλαμική Δημοκρατία.

Ένα από τα θέματα που θα βρίσκεται στο τραπέζι είναι τα κενά ασφαλείας του Ισραήλ, με τα drones της Χεζμπολάχ να τρυπούν την αεράμυνα στις επιθέσεις σε στρατόπεδο αλλά και κοντά στην εξοχική κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη στρατιωτική βάση του Τελ Αβίβ.

Θυμίζεται πως το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 ρουκέτες προς το Ισραήλ, ως απάντηση στη δολοφονία των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς στη Βηρυτό και την Τεχεράνη.

Το Ισραήλ απειλεί το Ιράν με μια «θανατηφόρα, ακριβή και αιφνιδιαστική» επίθεση ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης.

Κόκκινη γραμμή οποιαδήποτε επίθεση σε ιρανικό στόχο ή τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, λέει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών

«Οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν σημαίνει ότι ξεπερνάμε τις κόκκινες γραμμές μας και δεν θα την αφήσουμε χωρίς απάντηση». Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αμπάς Αραγτσί.

«Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ιρανικών στόχων ή των πυρηνικών μας εγκαταστάσεων», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.

Χθες, ο Αραγτσί είπε ότι όποιος γνωρίζει «πώς και πότε το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν» θα πρέπει να λογοδοτήσει, απαντώντας σε σχετική δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Όποιος γνωρίζει ή κατανοεί πώς και πότε το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν και παρέχει τα μέσα και την υποστήριξη για μια τέτοια ανοησία, θα πρέπει λογικά να φέρει την ευθύνη για τυχόν ανθρώπινες απώλειες», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.



Ισραήλ: Χτύπησε το επιτελείο των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η Πολεμική Αεροπορία του επιτέθηκε σήμερα στο επιτελείο των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ και σε ένα υπόγειο εργαστήριο παραγωγής όπλων στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, επλήγησαν οι συνοικίες Χαρέτ Χρέικ και Χαντάτ Μπεϊρούτ, προπύργια του φιλοϊρανικού ισλαμιστικού λιβανικού κινήματος που βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι «εξάλειψε» τρεις αξιωματούχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Το ANI μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιήσε στη διάρκεια της νύχτας πλήγματα σε δεκάδες χωριά και πόλεις του νότιου Λιβάνου, στοχοθετώντας κυρίως την πόλη Ναμπατίγια για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα.

«Μαχητικά αεροπλάνα έπληξαν (…) επτά φορές την πόλη της Ναμπατίγια», μετέδωσε το πρακτορείο, ενώ προσέθεσε ότι τα ισραηλινά αεροπλάνα «πραγματοποίησαν πλήγματα» σε περισσότερες από 50 πόλεις και χωριά και έκανε λόγο για θύματα.


Η λιβανική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε σήμερα μια «σημαντική ομοβροντία ρουκετών» εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στην πόλη Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ, την ώρα που τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στους πρωινούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ προχώρησαν στη ρίψη μιας «σημαντικής ομοβροντίας ρουκετών» εναντίον αυτής της βάσης ανατολικά της Σαφέντ, «ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού εναντίον χωριών και κατοικιών» στον Λίβανο, είπε η φιλοΐρανική οργάνωση.

Είναι η έβδομη φορά που η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι στοχοθέτησε τη Σαφέντ και τα περίχωρά της σε διάστημα 2 ημερών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d50jhq4m27ix)


Ισραηλινός βομβαρδισμός σκότωσε 73 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός χθες Σάββατο το βράδυ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 73 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η πολιτική προστασία του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου, την ημέρα που drone στοχοποίησε στο κεντρικό Ισραήλ ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τον οποίο επρόκειτο περί απόπειρας δολοφονίας του από τη Χεζμπολά του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε κατοικημένη περιοχή στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχει εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον στοιχείων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Ομάδες της πολιτικής προστασίας εντόπισαν 73 νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών» στην Μπέιτ Λάχια και «υπάρχουν ακόμη νεκροί κάτω από τα συντρίμμια», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d50ji9aixjmp)
Ο ισραηλινός στρατός αντέτεινε πως οι αριθμοί τους οποίους δημοσιοποίησαν οι αρχές στη Λωρίδα της Γάζας «δεν ανταποκρίνονται» στις πληροφορίες που έχει εκείνος στην κατοχή του, διαβεβαιώνοντας πως χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά «ακριβείας» εναντίον «στόχου» που ανήκε στη Χαμάς.

Ήδη πριν από αυτόν τον βομβαρδισμό, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για «πάνω από 400 νεκρούς» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας από την 6η Οκτωβρίου, όταν άρχισαν οι νέες ισραηλινές επιχειρήσεις με διακηρυγμένο στόχο την αποτροπή της ανασύνταξης μονάδων του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

«Φρικιαστικές ειδήσεις από τη βόρεια Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να υφίστανται ανείπωτη φρίκη υπό πολιορκία των (ενόπλων) δυνάμεων του Ισραήλ», ανέφερε μέσω X η Τζόις Μισούγια, η μεταβατική επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.