Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέτζαμιν Νετανιάχου έχει συγκαλέσει για απόψε το συμβούλιο ασφαλείας με φόντο τα αντίποινα στο Ιράν. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη στρατιωτική βάση του Τελ Αβίβ, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να προετοιμάζεται για να πλήξει το Ιράν ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου η Ισλαμική Δημοκρατία.

Ιρανός υπουργός Εξωτερικών: Κόκκινη γραμμή οποιαδήποτε επίθεση σε ιρανικό στόχο ή τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

«Οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν σημαίνει ότι ξεπερνάμε τις κόκκινες γραμμές μας και δεν θα την αφήσουμε χωρίς απάντηση». Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αμπάς Αραγτσί. «Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ιρανικών στόχων ή των πυρηνικών μας εγκαταστάσεων», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός. Χθες, ο Αραγτσί είπε ότι όποιος γνωρίζει «πώς και πότε το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν» θα πρέπει να λογοδοτήσει, απαντώντας σε σχετική δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Όποιος γνωρίζει ή κατανοεί πώς και πότε το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν και παρέχει τα μέσα και την υποστήριξη για μια τέτοια ανοησία, θα πρέπει λογικά να φέρει την ευθύνη για τυχόν ανθρώπινες απώλειες», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.


Ομοβροντία ρουκετών από τη Χεζμπολάχ

Νωρίτερα την Κυριακή η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε μια «σημαντική ομοβροντία ρουκετών» εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στην πόλη Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ προχώρησαν στη ρίψη μιας «σημαντικής ομοβροντίας ρουκετών» εναντίον αυτής της βάσης ανατολικά της Σαφέντ, «ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού εναντίον χωριών και κατοικιών» στον Λίβανο, είπε η φιλοΐρανική οργάνωση. Αυτή είναι η έβδομη φορά που η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι στοχοθέτησε τη Σαφέντ και τα περίχωρά της σε διάστημα 2 ημερών.

Νετανιάχου σε Τραμπ: Το Ισραήλ θα λάβει αποφάσεις με βάση τα δικά του συμφέροντα

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε όσα είπε δημοσίως: Το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη του τα θέματα που εγείρει η αμερικανική διοίκηση, όμως, εντέλει, θα λάβει τις αποφάσεις του με βάση τα εθνικά του συμφέροντα», επισημαίνεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το βράδυ του Σαββάτου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε ακούσει τον Τζο Μπάιντεν, η κατάσταση του Ισραήλ θα ήταν χειρότερη.

«Ο Μπάιντεν λέει στον Νετανιάχου "μην κάνεις αυτό, μην ενεργείς έτσι". Ο Μπίμπι δεν τον ακούει, και ως εκ τούτου το Ισραήλ βρίσκεται τώρα σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τρεις μήνες. Ο Μπίμπι μου τηλεφώνησε και μου είπε "αυτό είναι απίστευτο" και όλα αυτά επειδή δεν άκουσε τον Μπάιντεν. Αν το έκανε, δεν θα ήταν σε αυτή τη θέση», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή και τη σειρά δολοφονιών ηγετικών στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και επιβεβαιώνοντας τη συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρόεδρο.

Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Βηρυτό, 73 νεκροί στη Γάζα από βομβαρδισμό

Τα ξημερώματα της Κυριακής, πλήγματα κατά στόχων της Χεζμπολάχ σε συνοικίες της Βηρυτού στον Λίβανο, εξαπέλυσε το Ισραήλ. Δύο ισραηλινά πλήγματα σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στα νότια προάστια της Βηρυτού, μετέδωσε το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, αφού το Ισραήλ είχε καλέσει νωρίτερα τους κατοίκους τους να τα εκκενώσουν.

«Εχθρικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν το πρωί δύο πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το ένα από τα οποία έπληξε πολυκατοικία στο Χάρετ Χρέικ, η οποία βρίσκεται κοντά σ' ένα τζαμί και ένα νοσοκομείο», μετέδωσε το πρακτορείο.

Πριν από τα πλήγματα αυτά, το Ισραήλ είχε καλέσει τους κατοίκους δύο συνοικιών των νότιων προαστίων να τις εκκενώσουν, ενόψει επίθεσης εναντίον δύο πολυκατοικιών στις οποίες στεγάζονταν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Οι πολυκατοικίες αυτές βρίσκονται στις συνοικίες Χάρετ Χρέικ και Χαντάτ Μπεϊρούτ, είχε αναφέρει ο ισραηλινός στρατός μερικές ώρες νωρίτερα σε μήνυμά του προς τον πληθυσμό. «Βρίσκεστε δίπλα σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Χεζμπολάχ, εναντίον των οποίων οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ θα δράσουν στο εγγύς μέλλον», προειδοποίησε.

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε την Κυριακή ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιχείρησαν εισβολή προς τη Ζαχάτζρα στο νότιο Λίβανο ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούσαν βομβαρδισμούς πυροβολικού στα περίχωρα της πόλης.