Ένας λόφος σε σχήμα βάρκας που βρίσκεται στα απομακρυσμένα βουνά της ανατολικής Τουρκίας, ήταν αρκετός προκειμένου να αναζωπυρώσει ένα από τα παλαιότερα μυστήρια του κόσμου που δεν είναι άλλο από το εάν υπήρξε ποτέ η Κιβωτός του Νώε. Ο σχηματισμός «Durupinar», δηλαδή η αρχαία δομή σε σχήμα πλοίου που εντοπίστηκε δύο μίλια από τα σύνορα Τουρκίας με Ιράν, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τις έρευνες για τον εντοπισμό της μυθικής Κιβωτού του Νώε.

Τα ευρήματα από την εποχή του μεγάλου κατακλυσμού, το μήκος και το σχήμα του λόφου αλλά και οι ουσίες από θαλάσσια υλικά που βρέθηκαν μέσα στο έδαφος, έχουν πείσει ήδη πολλούς πως πρόκειται όντως για το πλοίο που έσωσε την ανθρωπότητα και τα ζώα εκείνης της εποχής.

Όλα ξεκίνησε το 1948 όταν ένας Κούρδος αγρότης εντόπισε ένα περίεργο εύρημα. Αμέσωε μετά ξεκίνησε έρευνες με μία διεθνή ομάδα ειδικών για αυτόν τον περίεργο γεωλογικό σχηματισμό.

Εργαζόμενοι υπό το λάβαρο της «Ερευνητικής Ομάδας του Όρους Αραράτ και της Κιβωτού του Νώε», επιστήμονες από πανεπιστήμια στην Τουρκία και των ΗΠΑ, συγκεντρώθηκαν στο σημείο με μοναδικό στόχο να δουν αν ο σχηματισμός θα μπορούσε να αναδείξει ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας από την βιβλική εποχή.

Για να δώσουν απάντηση στα ερωτήματά τους, οι ερευνητές χρειάστηκαν να πάρουν 30 δείγματα εδάφους και πετρωμάτων για να ξεκλειδωθούν τα γεωλογικά μυστικά του τύμβου.

Η ανάλυσή τους, που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, προσπάθησε να προσδιορίσει την ηλικία και τη σύνθεση του σχηματισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό σημαδιών αρχαίας ανθρώπινης δραστηριότητας ή αποδείξεις ότι η τοποθεσία είχε βυθιστεί κάποτε κάτω από το νερό. Τα αποτελέσματα, όταν ήρθαν, ήταν εκπληκτικά.

Τα δείγματα χρονολογήθηκαν μεταξύ 3500 και 5000 ετών και ταιριάζουν απόλυτα με το βιβλικό χρονοδιάγραμμα του κατακλυσμού του Νώε. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως η ομάδα των ερευνητών αποκάλυψε ουσίες μέσα από το έδαφος που μοιάζουν με πηλό και θαλάσσια υλικά.

Αυτά τα ευρήματα είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν τη θεωρία πως ο σχηματισμός «Durupinar» θα μπορούσε όντως να είναι μέρος ενός θαλάσσιου περιβάλλοντος πριν από χιλιάδες χρόνια, ενισχύοντας την υπόθεση πως πρόκειται για την Κιβωτό του Νώε.