Στο… περίµενε µένει µέχρι νεωτέρας η Άγκυρα για τα σαράντα Eurofighter που ζητά από το Βερολίνο µετά τη συνάντηση του Όλαφ Σολτς και του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, µε τον Γερµανό καγκελάριο να πετά και το «καρφί» του για τα Ελληνοτουρκικά.

Στις από κοινού δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες δεν ανακοίνωσαν συγκεκριµένες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράµµατα που βρίσκονται σε εξέλιξη µεταξύ Τουρκίας και Γερµανίας, ωστόσο ερωτηθείς σχετικά µε το αίτηµα της Άγκυρας για αγορά Eurofighter και τις αντιρρήσεις του Βερολίνου ο Γερµανός καγκελάριος φάνηκε διστακτικός για την προµήθεια των µαχητικών αεροσκαφών 4,5 γενιάς, λέγοντας κάπως αόριστα ότι «θα υπάρξει πρόοδος». «Οι συζητήσεις για την προµήθεια Eurofighter στην Τουρκία είναι “έργο σε εξέλιξη” και η Βρετανία έχει τον ενεργό ρόλο σε αυτές», δήλωσε ο Σολτς, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα Ελληνοτουρκικά, λέγοντας: «Είµαι πολύ χαρούµενος που βλέπω ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας εξελίσσονται προς µια πιο θετική κατεύθυνση. Ελπίζω αυτή η πορεία να οδηγήσει στη συνέχιση των καλών φιλικών σχέσεων».

«Στις προµήθειες των προϊόντων της αµυντικής βιοµηχανίας, επιθυµούµε να αφήσουµε πίσω µας ορισµένα από τα προβλήµατα του παρελθόντος και να αναπτύξουµε τη συνεργασία µας. Θέλω να τονίσω σήµερα για µία ακόµη φορά ότι εκτιµώ τις προσπάθειες στο θέµα αυτό του αγαπητού µου φίλου Σολτς», σηµείωσε από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όµως πώς αποκωδικοποιούνται στον Τύπο οι συνοµιλίες Άγκυρας - Βερολίνου για τα εξοπλιστικά.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, παρουσιάζουν την έγκαιρη προµήθεια των Eurofighter ως το κορυφαίο θέµα της συνάντησης των Σολτς - Ερντογάν στο Ανάκτορο Ντολµά Μπαχτσέ, υποστηρίζοντας ότι συναρτάται µε την πολεµική ετοιµότητα της Άγκυρας. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu µετέδωσε ότι το Βερολίνο έχει εγκρίνει πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και «δεσµεύεται για ακόµα περισσότερες πωλήσεις». Ο γερµανικός Τύπος, από την άλλη, δείχνει πιο συγκρατηµένος όσον αφορά την πώληση των ευρωπαϊκών µαχητικών, κάνοντας λόγο για ένα θέµα που είναι υπό διαπραγµάτευση.

Θυµίζουµε ότι λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών δηµοσιεύµατα ανέφεραν ότι το Βερολίνο θα κάνει βήµατα προς την κατεύθυνση της πώλησης µόνο αν λάβει γραπτές εγγυήσεις ότι τα αεροσκάφη δεν θα χρησιµοποιηθούν για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, µία προϋπόθεση που η Άγκυρα θεωρεί «απαράδεκτη». Η Μπούντεσταγκ έχει δώσει το «πράσινο φως» για εξαγωγές όπλων αξίας πολλών εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ στη σύµµαχο του ΝΑΤΟ - συµπεριλαµβανοµένων 100 αντιαεροπορικών πυραύλων και 28 τορπιλών για το τουρκικό ναυτικό, καθώς και πακέτων υλικών για τον εκσυγχρονισµό τουρκικών κορβετών και φρεγατών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και πρόγραµµα κατασκευής έξι υποβρυχίων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή