Τρεις εβδομάδες έχουν απομείνει για τις αμερικανικές εκλογές και ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει ότι περνάει από το χέρι του προκειμένου να είναι αυτός που θα γίνει ο νέος ένοικος του Οβάλ Γραφείου του Λευκού Οίκου.

Το βράδυ του Σαββάτου ενώ βρισκόταν σε συνάντηση στο Λατρόουμπ της Πενσιλβάνια αποφάσισε να ξεκινήσει την ομιλία του με μια αναφορά στον τοπικό αστέρα Άρνολντ Πάλμερ (1929-2016), θρύλο του αμερικανικού γκολφ. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι άλλοι επαγγελματίες παίκτες του γκολφ εντυπωσιάζονταν από τα γεννητικά όργανα του πρωταθλητή.

«Όταν έκανε ντους με τους άλλους επαγγελματίες, εκείνοι αναφωνούσαν “Θεέ μου, αυτό είναι απίστευτο», είπε ο Τραμπ. «Έπρεπε να πω κάτι για αυτό», πρόσθεσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών. Στην ίδια προεκλογική συγκέντρωση, ο Τραμπ προχώρησε σε νέο μπαράζ επιθέσεων κατά της Κάμαλα Χάρις.

Επίθεση στην Κάμαλα Χάρις

«Πρέπει να πείτε στην Κάμαλα Χάρις πως υπομείνατε αρκετά, ότι δεν μπορείτε άλλο (…). Ότι είσαι σκατένια αντιπρόεδρος, η χειρότερη αντιπρόεδρος, Κάμαλα, απολύεσαι, πάρε δρόμο, φύγε από ’δω», είπε ο μεγιστάνας.

Εντωμεταξύ σε ένα podcast που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ο Τραμπ ακούγεται έκπληκτος επειδή ο πρώην μεγιστάνας του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν, που καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις καταστράφηκε. Χρησιμοποίησε τη λέξη «schlonged», έναν άσεμνο όρο που αναφέρεται στο ανδρικό μόριο, λέξη που άφησε έκπληκτους τους ακροατές και θεατές του podcast.

Η Χάρις είναι μια «αποτυχία που έχει λιγότερη ενέργεια από ένα κουνέλι», τόνισε επίσης την προηγούμενη εβδομάδα. Και, ξανά, η Χάρις είναι «τρελή», «ατημέλητη» ή ακόμα ένα «πραγματικό απόβρασμα», νωρίτερα.

Οι τακτικές του Τραμπ

Ακόμη εντύπωση προκαλεί ότι όλο αυτό το διάστημα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος φτάνει στο σημείο να αναδημοσιεύει σοκαριστικές ή ρατσιστικές αναρτήσεις στο μέσο κοινωνικής του δικτύωσης.

Το ίδιο κάνει και σε συγκεντρώσεις, επαναλαμβάνοντας ύβρεις που εκτοξεύονται από το κοινό του. Ή ισχυρίζεται ότι δεν εγκρίνει προσβολές που προφέρονται από άτομα στα οποία αναφέρεται ούτως ή άλλως.

Σε πολλές περιπτώσεις, άφησε να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι η Χάρις επωφελήθηκε στην επαγγελματική της καριέρα και σταδιοδρομία λόγω της σχέσης της εκείνη την εποχή με τον πρώην δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο, Γουίλι Μπράουν. Αναδημοσίευσε μάλιστα ένα βίντεο που άφηνε υπόνοιες ότι η Δημοκρατική υποψήφια πρόεδρος πέρασε μέρος της ζωής της στα γόνατά της, κάνοντας στοματικό σεξ.

Η απουσία εγκράτειας

Σημειώνεται πως ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ εγκρατής όσον αφορά τον τρόπο που μιλάει. Έναν μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016 βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον δείχνει να καυχιέται ότι χρησιμοποιεί τη διασημότητά του για να «πιάνει (τις γυναίκες) από το μ….». Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε τους χαρακτηρισμούς που έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς για τους αντιπάλους του. 

Υπενθυμίζεται ότι είχε αποκαλέσει την Χίλαρι Κλίντον «Χίλαρι - η- απατεώνισα», την Στόρμι Ντάνιελς «Αλογομούρα», ενώ για τον πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ είχε πει «αυτό το κάθαρμα».

Εντούτοις, ο Τραμπ γενικώς απέφυγε να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα ως πρόεδρος ή ακόμη και ως υποψήφιος. Αυτή η μετριοπάθεια φαίνεται να τελείωσε, πιθανώς δείχνοντας τη νευρικότητα του σε μια εξαιρετικά αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση.

Στο περιβάλλον του, κάποιοι ανησυχούν ότι με αυτές τις νέες χυδαιότητες «διώχνουν» τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κόμματος, ενώ κάθε ψήφος θα μετρήσει για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η Χάρις το έχει καταλάβει καλά αυτό. Σήμερα, θα έχει δίπλα της στην προεκλογική της συγκέντρωση την Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσένι, μια φιγούρα της δεξιάς κατά του Τραμπ.

Η Τσένι – κακός μπελάς και μαύρο πρόβατο για τον Τραμπ – η οποία συγκρούστηκε πολλές φορές μαζί του, κάλεσε πρόσφατα τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν «την εξαχρειωμένη ωμότητα» του Ντόναλντ Τραμπ.