«Εξαγορά ψήφων» κατήγγειλε η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, στο συνταγματικό δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το οποίο κέρδισε η φιλοευρωπαϊκή πλευρά με οριακή διαφορά 50,4% έναντι 49,6%.

Η Σάντου ισχυρίζεται ότι 130.000 άτομα έλαβαν χρήματα για να ψηφίσουν «Όχι» από «εγκληματικές οντότητες».

«Υπάρχουν άνθρωποι που απλά πούλησαν τις ψήφους τους. Και σε κάθε δημοκρατία, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να υπάρχει μια κατάσταση όπου εγκληματικές ομάδες δωροδοκούν ψηφοφόρους. Καταγγέλλω τις εγκληματικές ομάδες που χρησιμοποιούν βρώμικα χρήματα για να αγοράσουν τις ψήφους της Μολδαβίας».

Μολδαβία: "Βρώμικη παρέμβαση" με στόχο να παρεμποδιστεί η πορεία ένταξης της στην ΕΕ καταγγέλλει η πρόεδρος Μάια Σάντου

Η Σάντου δεν έκανε ονομαστική αναφορά στη Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλο ξένο παράγοντα. Μίλησε για «βρώμικη παρέμβαση» με στόχο να παρεμποδιστεί η πορεία ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ. Ωστόσο, η προεδρία δεν παρουσίασε αποδείξεις εκλογικής διαφθοράς.




Η αντιπολίτευση της Μολδαβίας λέει από την πλευρά της ότι η έλλειψη αξιοπιστίας της Σάντου ήταν αυτή που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ΕΕ.

Η διεθνής αποστολή εκλογικών παρατηρητών δεν ανέφερε στοιχεία κλοπής ψήφων και διαφθοράς στα εκλογικά τμήματα, αλλά η έκθεσή της υπογραμμίζει διάφορες μορφές χειραγώγησης για την αποσταθεροποίηση της χώρας, παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών παραγόντων, εκστρατείες παραπληροφόρησης και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

«Υπήρξαν επίσης πολλαπλές δηλώσεις απλών πολιτών που έλεγαν: 'Λοιπόν, γρήγορα λεφτά για τους φτωχούς; Αυτό είναι κάτι που παίρνω'. Επομένως, αυτό δεν είναι κάτι που είναι απλώς λόγια του αέρα, αλλά κάτι πολύ συγκεκριμένο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μίχαελ Γκάλερ, μέλος της αποστολής παρατηρητών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι ήταν μάρτυρας μιας «άνευ προηγουμένου παρέμβασης» της Ρωσίας στη Μολδαβία και πως η Μόσχα έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.