Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με «κομμένη την ανάσα» το εχθρικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, την ώρα που διεξάγονται αναλυτικές συνομιλίες εντός της ισραηλινής κυβερνήσεως για τον τρόπο που θα δοθεί απάντηση στη Τεχεράνη για την προ δύο εβδομάδων επίθεσή της με σχεδόν 200 πυραύλους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να πατάει «ανάμεσα σε δύο βάρκες» καθώς από τη μία παράσχουν μία μορφή βοήθειας στο Ισραήλ αλλά από την άλλη, επιχειρώντας να διατηρήσουν ισορροπίες λόγω των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, διατηρούν κάποιες... αποστάσεις, την ώρα που αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα πριν από την ημερομηνία εκείνη.

Παράλληλα, το θάνατο του αρχηγού της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ επιβεβαίωσαν το βράδυ της Πέμπτης ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ισραέλ Κατζ.

Έτοιμο το σχέδιο για την μεγάλη επίθεση

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε από βολές βλημάτων που εκτόξευσε ένα ισραηλινό τανκ, εναντίον σπιτιού στη Γάζα, κοντά στην περιοχή της Ράφα, στο πλαίσιο επιχείρησης ρουτίνας των IDF. Φαίνεται ότι το πλήρωμα του ισραηλινού άρματος εντόπισε ύποπτες κινήσεις στον επάνω όροφο του κτιρίου, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Το τανκ εκτόξευσε βλήματα εναντίον του σπιτιού, το οποίο ισοπέδωσε κυριολεκτικά. Μέσα σε αυτά τα χαλάσματα, βρέθηκε, κατά τον έλεγχο με drone, κυριολεκτικά θαμμένος ο Γιαχία Σινουάρ. Το drone, το οποίο σάρωσε την περιοχή με ειδικές κάμερες, αναγνώρισε το πρόσωπο του Σινουάρ ανάμεσα στα χαλάσματα του σπιτιού και τότε ξεκίνησε η επίγεια επιχείρηση για την ανάσυρσή του.

Επίσης, το Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια προετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό χτύπημα στο Ιράν μέσω εξειδικευμένων όπλων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα σε δημοσίευμά της η Jerusalem Post. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πριν από μερικές μόλις εβδομάδες, το Τελ Αβίβ πραγματοποίησε χτύπημα στην Υεμένη με μαχητικά F-15 πραγματοποιώντας μία επίδειξη ισχύος, όμως θεωρείται δεδομένο ότι η επίθεση που σχεδιάζεται δεν αποτελεί και την ευκολότερη υπόθεση.

Σύμφωνα με το CNN, οι βάσεις των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων βρίσκονται αρκετά μέτρα κάτω από το έδαφος -ενώ οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είναι πιο εκτεθειμένες-, με την Τεχεράνη να διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας το οποίο φέρεται πως έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίσει τους ισραηλινούς πυραύλους. Σε αυτή τη βάση, εκτός των Αμερικανών και Ρωσικών δυνάμεων που μπορούν να προκαλέσουν πλήγματα από μεγάλες αποστάσεις, το Ισραήλ διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη που έχουν την δυνατότητανα πετούν για δύο ώρες προς κάθε κατεύθυνση.

Ακόμη, το Ισραήλ διαθέτει και δύο μορφές πυραύλων που συνδυάζουν τις δυνατότητες των μεγαλύτερων «ατού» της κατηγορίας αυτής, όπως τους Rampage που σχεδιάζεται γιαεπιέσεις από αέρος -γεγονός που έτως τώρα δεν ίσχυε-, με τη δυνατότητα εκτόξευσής τους από F-15, F.16 και F – 35. Παράλληλα, οι πύραυλοί Rocks με ικανότητες τις ικανότητες κρουζ, δορυφορική και αδρανειακή πλοήγηση και οπτική στόχευση, εκτοξεύονται από μικρότερα αεροσκάφη F-16 και F-35, όπου το βεληνεκές τους φέρεται να πλησιάζει περίπου τα 300 χιλιόμετρα.

Οι ‘’αποστάσεις’’ των ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ φαίνεται πως διατηρούν μία... προσεκτική στάση καθώς τόνισαν ότι θα επιβάλουν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, δείχνοντας τα «δόντια» τους ανά περιόδους απέναντι στον Νετανιάχου, συνεχίζοντας όμως την παροχή βοηθείας προς το εβραϊκό κράτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί να βρίσκονται σε δύο στρατόπεδα ταυτόχρονα, καθώς επιδιώκουν την σύνδεσή τους με την εβραϊκή κοινότητα αλλά και την διατήρηση του ρόλου που έχουν λάβει για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ταυτόχρονα όμως εστιάζουν στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, με σκοπό να βρεθούν σημεία σύγκλισης με αραβόφωνους και μουσουμάνους εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Το State Department, μέσω των Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν ξεκαθάρισαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το ζήτημα, προειδοποιώντας για περιορισμό στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια εφόσον δεν βρεθεί λύση άμεσα. Σύμφωνα με το State Department, οι 30 ημέρες που δόθηκαν στο Ισραήλ είναι αρκετές ώστε να προχωρήσει στις διορθωτικές κινήσεις για να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

Ανησυχία από Τουρκία

Παράλληλα, έντονη είναι η ανησυχία που έχει καταλάβει τους Τούρκους αναλυτές για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, εκτιμώντας πως ίσως η χώρα τους να είναι το επόμενο «θύμα» του Ισραήλ, με τον Murat Yesiltas, καθηγητή διεθνούς Πολιτικής να τονίζει ότι ο Νετανιάχου «θέλει να διαλύσει το τουρκικό κάστρο χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό τους Κούρδους της Συρίας».

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση Ερντογάν μπορεί απειλής του Ισραήλ για την εθνική ασφάλεια της χώρας είχε μεγάλη απήχηση, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή οι περιφερειακές πολιτικές του Ισραήλ αποτελούν απειλή και για την χώρα, με τον Ερντογάν έτσι να τοποθετεί το Ισραήλ στο επίκεντρο της επιθετικότητας που εκφράζεται από τον Νετανιάχου.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή