Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο πρόγραμμα του World Wrestling Entertainment (WWE) ως ειδικός καλεσμένος – αλλά οι πρώην αστέρες επανεμφανίζονται και υποστηρίζουν στην εκστρατεία του για την προεδρία των ΗΠΑ.

Στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών αυτό το καλοκαίρι, ο Terry Bollea – γνωστός και ως Hulk Hogan – έσκισε το πουκάμισό του για να αποκαλύψει ένα κατακόκκινο μπλουζάκι Trump 2024 και, σε μια διασκευή της δικής του ατάκας, αναφώνησε: «Αφήστε την Τραμπ-μανία να ξεσαλώσει, αδελφέ!»




Τη Δευτέρα, ο Τραμπ -ο οποίος πρόσφατα ακύρωσε μια σειρά συνεντεύξεων με παραδοσιακά μέσα- αντάλλαξε φιλοφρονήσεις σε ένα ωριαίο podcast με οικοδεσπότη τον Μαρκ Κάλαγουεϊ, γνωστότερο ως το αγαπημένο είδωλο του WWE The Undertaker.

Ακούγοντας προσεκτικά, με τα χέρια του ενωμένα και με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του, ο τρεις φορές υποψήφιος για την προεδρία των Ρεπουμπλικάνων απάντησε επιδοκιμαστικά: «Ναι».




Πρόκειται ίσως για ένα ασυνήθιστο μέρος για προεκλογική εκστρατεία τις τελευταίες ημέρες μιας αμφίρροπης προεδρικής κούρσας στις ΗΠΑ. Αλλά για τον Τραμπ, τον μοναδικό WWE Hall of Famer που κατάφερε ποτέ να φτάσει στον Λευκό Οίκο, η οπτική αντανακλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκλογές ΗΠΑ: Η στρατηγική του Τραμπ

Σχολιάζοντας την τελευταία στρατηγική του Τραμπ στα μέσα ενημέρωσης, η κ. Riesman δήλωσε στο BBC: «Υπάρχει πολύς κόσμος που ακούει podcasts για την πάλη και θα έχετε πολλούς ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως απολιτίκ ή ανορθόδοξοι».

Οι νέοι άνδρες είναι μεταξύ των βασικών ομάδων που το στρατόπεδο του Τραμπ ελπίζει να προσελκύσει χρησιμοποιώντας podcasts και μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και τον κόσμο της πάλης. Αυτοί οι δρόμοι έχουν καταστεί απαραίτητοι για την προβολή του Τραμπ, δήλωσαν οι σύμβουλοί του σε πρόσφατη συνέντευξή τους στο Semafor. Ο Τραμπ ήταν «ένα αστέρι», δήλωσε στην ιστοσελίδα ο ανώτερος σύμβουλος επικοινωνίας Άλεξ Μπρούζεβιτς.

Πολύ πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο Τραμπ μεγάλωσε παρακολουθώντας πάλη ως παιδί στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και πάντοτε δήλωνε βαθύτατο σεβασμό για τους διασκεδαστές της που ξεπερνούν τα όρια της ζωής.

Η άνοδός του ως επιχειρηματία έχει πολλούς παραλληλισμούς με την άνοδο του WWE, υπό τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Βίνσεντ Κένεντι ΜακΜάχον, από μια περιφερειακή προώθηση στη μεγαλύτερη στον κόσμο. Και οι δύο άνδρες ανέλαβαν τα ηνία οικογενειακών εταιρειών και έχτισαν αυτοκρατορίες.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι δρόμοι του ζευγαριού συνέκλιναν όταν ο Trump φιλοξένησε την κορυφαία εκδήλωση WrestleMania του WWE σε συνεχόμενα έτη στο ξενοδοχείο του στο Atlantic City του New Jersey.

Το 2007, οι δύο άνδρες μπήκαν σε μια ιστορική αντιπαλότητα, κατά την οποία ο Τραμπ αμφισβήτησε την εξουσία του προέδρου του WWE και μάλιστα κάποτε έλουσε τους οπαδούς με χαρτονομίσματα δολαρίων από τα δοκάρια.

«Αυτές ήταν οι πρώτες φορές που ο Τραμπ είχε δώσει ποτέ ομιλίες σε μεγάλα, θορυβώδη πλήθη που ήθελαν κόκκινο κρέας», λέει η κ. Riesman.

Η βεντέτα κορυφώθηκε με τη «Μάχη των δισεκατομμυριούχων» στο WrestleMania 23, με παλαιστές να αγωνίζονται για λογαριασμό των δύο ανδρών και με τον όρο ότι ο δισεκατομμυριούχος που θα έχανε θα ξυριζόταν φαλακρός.





Ντόναλντ Τραμπ: Οι σχέσεις με το WWE

Το σόου απέφερε περισσότερες αγορές pay-per-view από οποιοδήποτε πρόγραμμα είχε διοργανώσει η εταιρεία μέχρι τότε, σύμφωνα με τον Bryan Alvarez, έναν επί μακρόν δημοσιογράφο και podcaster του wrestling.

«Υπήρχαν πολλοί αγώνες σε εκείνο το σόου», είπε, “αλλά ο κόσμος ήταν σούπερ ενθουσιασμένος με την ιδέα ότι ένας από αυτούς τους τύπους θα ξυρίσει το κεφάλι του”.

Από το 2013, όταν εισήχθη στο Hall of Fame, ο Trump δεν έχει εμφανιστεί στο πρόγραμμα του WWE - και με την εξέλιξη της μάρκας του και τη διαφοροποίηση του εβδομαδιαίου προϊόντος του, είναι απίθανο να εμφανιστεί ποτέ ξανά.

Αλλά, ως πρόεδρος, πρόσθεσε τη σύζυγο του κ. McMahon, Linda, στο υπουργικό του συμβούλιο ως διαχειριστή μικρών επιχειρήσεων. Τώρα προεδρεύει επίσης του φιλο-Τραμπ Ινστιτούτου Πολιτικής America First.
Καθώς ο Τραμπ επιδιώκει την επιστροφή του στο Οβάλ Γραφείο, δεν είναι όλες οι πρώην προσωπικότητες του WWE στο πλευρό του.

Σε μια viral διαφήμιση που προβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή του late-night τηλεοπτικού παρουσιαστή Jimmy Kimmel, ο πρώην παλαιστής Dave Bautista - κάποτε γνωστός ως «The Animal» Batista - γελοιοποίησε τον υποψήφιο πρόεδρο ως «ένα αδύναμο, κοντόχοντρο νήπιο» που «φοράει περισσότερο μακιγιάζ από την Dolly Parton».