Σάλο προκάλεσε μια δήλωση του Τζον Κέλι, του άλλοτε προσωπάρχη (γενικού γραμματέα) της προεδρίας των ΗΠΑ επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), ο οποίος δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, είπε ότι ο μεγιστάνας που διεκδικεί την επάνοδό του στον Λευκό Οίκο, εμπίπτει στον «γενικό ορισμό του φασίστα», υπενθυμίζοντας σχόλιά του για τον Αδόλφο Χίτλερ.

*Διαβάστε ακόμα: Εκλογές ΗΠΑ: Ο Ομπάμα ραπάρει το ''Lose Yourself'' μπροστά στον Eminem σε συγκέντρωση της Χάρις (Βίντεο)


«Ασφαλώς ο Τραμπ ανταποκρίνεται στον γενικό ορισμό του φασίστα»

«Ας εξετάσουμε τον ορισμό του φασισμού: είναι ακροδεξιά, αυταρχική, υπερεθνικιστική πολιτική ιδεολογία και κίνημα, που χαρακτηρίζεται από δικτατορικό ηγέτη, κεντρική αυταρχική διεύθυνση, μιλιταρισμό, βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης, πίστη σε φυσική κοινωνική ιεραρχία», είπε ο κ. Κέλι, 74 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times και δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη 22/10.

«Κατά συνέπεια, ασφαλώς, με βάση την εμπειρία μου, αυτά τα πράγματα θεωρεί πως θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Αμερικής», συνέχισε ο κ. Κέλι, στρατηγός των πεζοναυτών ε.α., ο οποίος υπήρξε ο προσωπάρχης της προεδρίας που παρέμεινε το μεγαλύτερο διάστημα στη θέση επί των ημερών του κ. Τραμπ.

«Ασφαλώς ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται στον ακροδεξιό χώρο, ασφαλώς είναι αυταρχικός, θαυμάζει ανθρώπους που είναι δικτάτορες — το έχει πει αυτό. Επομένως, ασφαλώς ανταποκρίνεται στον γενικό ορισμό του φασίστα, σίγουρα», υπογράμμισε.

Ο Τζον Κέλι αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο που ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Σχολίασε πάνω από μια φορά ότι ‘ξέρετε, ο Χίτλερ έκανε επίσης μερικά καλά πράγματα’», σημείωσε, προσθέτοντας πως, κατά τη γνώμη του, ο κ. Τραμπ έχει «ελλείψεις» στη γνώση της Ιστορίας.

Ο κ. Κέλι, που διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, συμπλήρωσε πως όταν επισήμαινε στον πρώην πρόεδρο πως πίσω από τη φιλοσοφία και τις πράξεις του Αδόλφου Χίτλερ βρίσκονταν ο ρατσισμός και ο φασισμός, «η συζήτηση συνήθως τέλειωνε».

Σε χωριστές δηλώσεις του, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Atlantic, ο κ. Κέλι είπε πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να έχει στρατηγούς απόλυτα πιστούς στον ίδιο, όπως «οι στρατηγοί του Χίτλερ».

Εκπρόσωπος της εκστρατείας του κ. Τραμπ διέψευσε πως ο πρώην πρόεδρος είπε ποτέ τέτοιο πράγμα. Η ομάδα του μεγιστάνα έχει θέσει υπό αμφισβήτηση στο παρελθόν την αξιοπιστία του κ. Κέλι.

Ο πρώην προσωπάρχης της αμερικανικής προεδρίας (2017-2019) είχε ήδη κάνει παρόμοιες αποκαλύψεις τα τελευταία χρόνια, κάποιες από τις οποίες συμπεριλήφθηκαν σε βιβλία για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Κέλι επικαλέστηκε την πρόσφατη δήλωση του κ. Τραμπ πως θα ανέθετε στον αμερικανικό στρατό να χειριστεί τον «εσωτερικό εχθρό» —στην κατηγορία αυτή ο Ρεπουμπλικάνος συμπεριλαμβάνει πολλούς γνωστούς πολιτικούς των Δημοκρατικών— για να εξηγήσει την απόφασή του να πάρει θέση δημόσια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τεθεί αντιμέτωπος με τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις τη μεθεπόμενη Τρίτη 5η Νοεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να αναγγέλλονται εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d52hqfb4omg1)