Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά επιβεβαίωσαν σήμερα, Τετάρτη (23.10) ότι έχουν δει «αποδείξεις και βάσιμα στοιχεία» για την αποστολή στρατευμάτων από την Βόρεια Κορέα στην Ρωσία, έχοντας ως στόχο να αναπτυχθούν και να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν παραδέχτηκε ότι παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ρωσία, για να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ο Λόιντ Όστιν ένα 24ωρο πριν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης «αστραπής», που πραγματοποίησε απροειδοποίητα στο Κίεβο, είχε αναφέρει σε δημοσιογράφους πως δεν υπήρχαν ακόμη επαρκή στοιχεία, που να τεκμηριώνουν τη θέση, ότι στρατιωτικοί από την Βόρεια Κορέα εντάσσονται στις ρωσικές δυνάμεις.

Η πρώτη επιβεβαίωση από αμερικανικής πλευράς 

Την πρώτη επιβεβαίωση από αμερικανικής πλευράς αποτελεί η σημερινή εξέλιξη, σχετικά με τις καταγγελίες Κιέβου και Σεούλ, ότι Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί έχουν μεταφερθεί ή πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρωσία, για να συνδράμουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Lara Selligman μεταδίδει την είδηση:





Το μήνυμα Ζελένσκι

Ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GUR) Κιρίλο Μπουντάνοφ ανέφερε στις 18 Οκτωβρίου, πως 11.000 Βορειοκορεάτες εκπαιδεύονται αυτή την στιγμή στην ανατολική Ρωσία, για να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό.

Με τη σειρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανέφερε: «Εάν η Βόρεια Κορέα μπορεί να παρέμβει στον πόλεμο στην Ευρώπη, τότε η πίεση σε αυτό το καθεστώς σίγουρα δεν είναι αρκετή».

Τέλος, υπογράμμισε πως: «είναι σαφές ότι η Πιονγκγιάνγκ, όπως και η Μόσχα, (…) δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή», τονίζοντας ότι αυτή η κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής πρέπει να σταματήσει.