Σοκάρουν οι εικόνες από την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην περιοχή Καχραμανκαζάν της Άγκυρας, καθώς νέο βίντεο δείχνει τη στιγμή που τρομοκράτες εσιβάλλουν στις εγκαταστάσεις, στις οποίες απασχολούνται 15.000 άτομα, ξεκινώντας να πυροβολούν.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, ο τραγικός απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση έχει φτάσει τους πέντε νεκρούς, ενώ 22 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. 

Παρόλο που αρχικά δεν είχε γίνει γνωστός ο αριθμός των δραστών πλέον η κυβέρνηση κάνει λόγο για δύο δράστες, έναν άνδρα και μία γυναίκα.

Βίντεο από τη στιγμή της εισβολής ενόπλων τρομοκρατών

Στα πλάνα φαίνονται οι τρομοκράτες με τα όπλα κι ακούγονται συνομιλίες για τα σχέδια εξόντωσης, τη στιγμή που δύο άνθρωποι έχoυν σωριαστεί στο έδαφος.


Δείτε βίντεο από την ανταλλαγή πυροβολισμών στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας

Το PKK «δείχνει» πίσω από το χτύπημα η κυβέρνηση

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ανάληψη ευθύνης της επίθεσης, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι δείχνουν το PKK.

O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ έδειξε πίσω από την επίθεση την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, δηλώνοντας ότι «πάντα δίνουμε στα μέλη του ΡΚΚ την τιμωρία που τους αξίζει, θα πληρώσουν και τώρα υψηλό τίμημα. Δεν θα τους αφήσουμε μέχρι να εξοντωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

«Προσπάθησαν να διαταράξουν την ειρήνη του έθνους μας, πραγματοποιώντας μια άθλια και ατιμωτική επίθεση στις εγκαταστάσεις της TUSAS», ανέφερε ακόμα.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια στην τελευταία ενημέρωση έκανε λόγο για πέντε νεκρούς και 22 τραυματίες.

Μάλιστα έδειξε κι ο ίδιος το PKK για την επίθεση. «Δυστυχώς, ο αριθμός των μαρτύρων μας είναι πέντε και ο συνολικός αριθμός των τραυματιών είναι 22. Αυτή είναι η εκτίμησή μας, που πιθανότατα σχετίζεται με αυτό που έκανε το PKK. Θα μοιραστούμε τις ταυτοποιήσεις και άλλα στοιχεία μόλις γίνουν σαφή», ανέφερε.

Νωρίτερα είχε αναφέρει πως οι δύο τρομοκράτες, ένας εκ των οποίων ήταν γυναίκα εξουδετερώθηκαν, ενώ είχε κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς και 14 τραυματίες, τρεις εκ των οποίων σοβαρά.

Έχει ήδη ξεκινήσει και έρευνα από έναν εισαγγελέα και έξι αντιεισαγγελείς, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τούντς.

Ερντογάν: Καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ανάρτησή του στο Χ σημείωσε μεταξύ άλλων πως «από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής ενέργειας οι δυνάμεις ασφαλείας μας επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες» και έστειλε μήνυμα στις τρομοκρατικές οργανώσεις ότι δεν θα πετύχουν τους στόχους τους.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της TUSAŞ, μιας από τις οργανώσεις ατμομηχανών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Είναι μια απεχθής επίθεση που στοχεύει την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τις αμυντικές μας πρωτοβουλίες, που αποτελούν το σύμβολο του ιδανικού μας της «Πλήρως Ανεξάρτητης Τουρκίας».

Από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής ενέργειας οι δυνάμεις ασφαλείας μας επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες.

Το έθνος μας πρέπει να ξέρει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι προς την Τουρκία σίγουρα θα σπάσουν. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, καμία κακή εστία που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.

Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και πολυδιάσταση.

Προσεύχομαι για το έλεος του Θεού στα αδέρφια μας που μαρτύρησαν στην προδοτική τρομοκρατική ενέργεια και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας.

Μεταφέρω τις καλύτερες ευχές μου στους αφοσιωμένους υπαλλήλους της TAI, την πηγή υπερηφάνειας της αμυντικής μας βιομηχανίας, και στο έθνος μας».


Το χρονικό της επίθεσης

Μία μεγάλη έκρηξη σημειώνεται στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το κτίριο της Turkish Aerospace Industries, μιας μεγάλης τουρκικής αμυντικής και αεροπορικής εταιρείας κοντά στην πρωτεύουσα της Άγκυρας, την οποία ακολουθεί καταιγισμός πυροβολισμών.

Οι πρώτες εικόνες από το περιστατικό δείχνουν μία ομάδα ενόπλων να φτάνει στις εγκαταστάσεις με ένα ταξί και στη συνέχεια να πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό, καταστρέφοντας την κεντρική πύλη, αποκτώντας πρόσβαση στο κτιριακό συγκρότημα κατά τη διάρκεια μιας αλλαγής βάρδιας.

Σημειώθηκαν συνολικά τρεις εκρήξεις με κάποιες να πυροδοτούνται εντός του κτιρίου.

Βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει αμέσως μετά την έκρηξη, ένα άτομο που κρατούσε ένα πυροβόλο όπλο να τρέχει σε έναν χώρο στάθμευσης.

Παράλληλα, εικόνες από κάμερες ασφαλείας από την επίθεση, που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση, δείχνουν έναν άνδρα και μία γυναίκα, που κρατούσε επίσης ένα όπλο.

tromokrates_tourkia1
tromokrates_tourkia2


Στο σημείο σπεύδουν ειδικές δυνάμεις όπου σημειώνεται ανταλλαγή πυροβολισμών με τους δράστες ενώ την ίδια ώρα οι υπάλληλοι της εταιρείας οδηγούνται σε καταφύγιο για την ασφάλειά τους.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμα και για ομήρους με τις πληροφορίες ωστόσο σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης καταστολής της τρομοκρατικής επίθεσης να είναι ασαφείς.

omiroi_tourk

Λίγο αργότερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γκερλίκαγια επιβεβαιώνει ότι από την επίθεση υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Ομοιότητες με την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου 2023

Ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης μάλιστα ανέφερε πως η επίθεση έχει ομοιότητες με ανάλογη την 1η Οκτωβρίου του 2023.

«Ακόμα δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι δράστες, ούτε και την ταυτότητά τους. Μπορούμε να πούμε ότι οι υποψίες στρέφονται προς τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ και ίσως στο Ισλαμικό Κράτος. Δεν ξέρουμε. Έχουν γίνει και στο παρελθόν παρόμοιες ενέργειες», είπε αρχικά.

«Πάντως, αυτή η επίθεση μοιάζει πάρα πολύ με ανάλογη επίθεση που έγινε την 1η Οκτωβρίου πέρυσι στην έδρα, στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής Ασφάλειας και της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών στην Τουρκία, όπου και οι δύο δράστες είχαν έρθει με αυτοκίνητο. Ανατίναξαν τα εκρηκτικά. Ο ένας δράστης σκοτώθηκε γιατί ήταν επίθεση αυτοκτονίας, ο άλλος πάλι με πολεμικά όπλα είχε επιτεθεί στην πύλη. Την επίθεση εκείνη την είχε αναλάβει τότε το PKK», προσέθεσε.

Η κρατική εταιρεία TUSAS αποτελεί την «καρδιά» της τουρκικής αμυντικής και αεροπορικής βιομηχανίας, όπου παράγονται μεταξύ άλλων τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και Aksungur, τα επιθετικά ελικόπτερα Atak, τα ελικόπτερα γενικής χρήσης Gökbey, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürkuş, τα ελαφρά μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürjet και βρίσκεται υπό ανάπτυξη το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

Την επίθεση καταδίκασαν και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συναντήθηκε στο Καζάν με τον Ερντογάν.

Πώς «διαβάζει» η Ελλάδα την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει πως «Η επίθεση στις εγκαταστάσεις των τουρκικών αεροδιαστημικών βιομηχανιών στην Άγκυρα, όπως και κάθε τρομοκρατική επίθεση, πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα. Η αδιάκριτη βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία. Η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Σύμφωνα με τη διπλωματική συντάκτρια του Star επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας. Μάλλον δεν είναι μήνυμα από το Ισραήλ και το πιθανότερο είναι να ήταν Κουρδικής καταγωγής οι δράστες, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να πεθάνουν και δεν είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, μεταξύ των οποίων και γυναίκα, που λογικά αποκλείει να πρόκειται για επίθεση φανατικών Ισλαμιστών, καθώς δεν θα είχαν γυναίκα στην επίθεση.