Ισραήλ: Η κληρονομιά που θέλει να αφήσει πίσω ο Νετανιάχου - "Άγνωστο" το φινάλε του πολέμου
Κρίση στη Μέση Ανατολή
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, οδηγώντας τη χώρα του στον μεγαλύτερο πόλεμο που έχει βιώσει ποτέ
Καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει τον πόλεμο σε πολλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή, οι προθέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, παραμένουν ασαφείς. Μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, από ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, πολλοί τόσο εντός όσο και εκτός Ισραήλ πίστεψαν ότι αυτή θα ήταν η στιγμή που ο Νετανιάχου θα ανακοίνωνε τη νίκη και θα προχωρούσε σε αποκλιμάκωση της επιχείρησης στη Γάζα. Οι προσδοκίες ήταν ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια εκεχειρία και μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.
Ωστόσο, μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Σινουάρ, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι ελπίδες αυτές ήταν λανθασμένες, όπως επισημαίνει ανάλυση του CNN. Η συνέχιση των επιχειρήσεων υποδηλώνει ότι ο Νετανιάχου δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της περιοχής και τη στρατηγική του Ισραήλ.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να εξοντώσει τους εχθρούς του
Ο Νετανιάχου, ο οποίος γιόρτασε τα 75α γενέθλιά του τη Δευτέρα, παραμένει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, οδηγώντας τη χώρα του στον μεγαλύτερο πόλεμο που έχει βιώσει ποτέ. Διεθνείς σύμμαχοι, καθώς και πολλοί στο εσωτερικό της χώρας, ασκούν πιέσεις στον Νετανιάχου να τερματίσει τη σύγκρουση, επισημαίνοντας ότι η εξόντωση του Σινουάρ ακολούθησε άλλες στρατιωτικές επιτυχίες, με πιο χαρακτηριστική αυτή του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.
Ωστόσο, ο Νετανιάχου έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την πολεμική προσπάθεια, αφήνοντας τον κόσμο να αναρωτιέται ποιος είναι ο τελικός του στόχος. Υπονοεί ότι οι φιλοδοξίες του ενδέχεται να ξεπερνούν την απλή εξόντωση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, τις δύο πιο άμεσες απειλές για το Ισραήλ. Όπως έχει δηλώσει, η δολοφονία του Νασράλα αποτελεί «ένα αναγκαίο βήμα» για την αλλαγή «της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια», εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την προθυμία του να οδηγήσει το Ισραήλ σε μια άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν.
Το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται επικίνδυνα κοντά σε μια ακόμη μεγάλη κλιμάκωση μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε αμέσως αντίποινα, αλλά τρεις εβδομάδες αργότερα ο κόσμος εξακολουθεί να περιμένει να δει τι θα κάνει το Ισραήλ στη συνέχεια.
Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι προέτρεψαν τον Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει να πλήξει τα πυρηνικά και πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, αλλά δεν είναι σαφές αν το πέτυχαν.
Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει δημοσίως ότι θέλει ο στρατός του να εξαλείψει τους πληρεξουσίους του Ιράν που αποτελούν την πιο άμεση απειλή για το Ισραήλ, τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Αλλά γίνεται όλο και πιο προφανές ότι αυτό μπορεί να είναι αδύνατο να επιτευχθεί, σημειώνει η ανάλυση του αμερικανικού μέσου.
Η σημερινή κατάσταση στη βόρεια Γάζα δείχνει το γιατί, τονίζεται. Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη αποσυρθεί από την περιοχή δύο φορές, αφού δήλωσε και τις δύο φορές ότι είχε συντρίψει τη Χαμάς εκεί. Ωστόσο, νωρίτερα αυτόν το μήνα οι IDF μπήκαν ξανά, αφού είδαν, όπως είπαν, σημάδια επανεμφάνισης της Χαμάς στην περιοχή.
Η βόρεια Γάζα είναι τώρα και πάλι ένα από τα επίκεντρα του πολέμου, με τις IDF να προκαλούν τεράστια δεινά στους ανθρώπους που είχαν επιστρέψει σε ό,τι είχε απομείνει από τα σπίτια τους μετά την τελευταία ισραηλινή αποχώρηση.
Ομοίως, εβδομάδες μετά την επιχείρηση του Ισραήλ στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να χτυπά. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε το Σαββατοκύριακο πέρασε μέσα από την ισραηλινή αεράμυνα και έπληξε το παραλιακό σπίτι του Νετανιάχου.
Το μεγαλύτερο πλήγμα του Ισραήλ είναι οι όμηροι στη Γάζα
Η απροθυμία του Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ακόμη και τώρα που έχει εξασφαλίσει αρκετές στρατιωτικές νίκες, έχει εξοργίσει πολλούς στο Ισραήλ.
Οι εβδομαδιαίες μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του έχουν επανέλθει, απαιτώντας μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση των 101 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Ο Αβίβ Μπουσίνσκι, πρώην σύμβουλος και εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο οποίος τώρα είναι πολιτικός αναλυτής, δήλωσε ότι η τύχη των ομήρων -δεκάδες από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί- είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική πολιτική κληρονομιά του Νετανιάχου.
«Αν ο Νετανιάχου δεν καταφέρει να απελευθερώσει άλλους ομήρους, είτε με στρατιωτικά μέσα είτε με διπλωματικά, θα πουν ότι απέτυχε και θα θυμούνται πάντα αυτό που αποκαλούν "Η πρόταση Νετανιάχου" τον Ιούλιο, όπου έλεγαν ότι ο Νετανιάχου, την τελευταία στιγμή, πρόσθεσε μερικούς ακόμη όρους σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τερματίζοντας, ουσιαστικά, τη δυνατότητα συμφωνίας», είπε.
Ο Μπουσίνσκι δήλωσε στο CNN ότι αν ο πόλεμος τελειώσει χωρίς να απελευθερωθούν άλλοι όμηροι, πιθανόν κάποιοι να αρχίσουν να αμφισβητούν την απόφαση για τη δολοφονία του Σινουάρ -κάτι που χαιρετίστηκε σχεδόν καθολικά σε όλο το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου, ότι οι άνθρωποι θα πουν: "α, βλέπετε, κάναμε λάθος που εξουδετερώσαμε το μοναδικό άτομο με το οποίο θα μπορούσατε να διαπραγματευθείτε… ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε, αλλά τουλάχιστον είχατε κάποια πόρτα για να χτυπήσετε"», πρόσθεσε.
Προς τα πού κλίνει ο Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου παίζει ένα περίπλοκο παιχνίδι, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις αντιφατικές απαιτήσεις των πολλών συμμάχων που δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Η κυβέρνησή του βασίζεται στην υποστήριξη ακροδεξιών, όπως ο υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι θέλουν το Ισραήλ να συνεχίσει να κατέχει τη Γάζα και προτείνουν ακόμη και την κατασκευή εβραϊκών οικισμών εκεί.
Τα ποσοστά δημοτικότητας του Νετανιάχου έχουν βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά όχι αρκετά ώστε να μπορέσει να προκηρύξει νέες εκλογές και να τις κερδίσει.
Ο Gayil Talshir, πολιτικός επιστήμονας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, εξήγησε ότι μια ευρύτερη κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν αποτελεί επιλογή για τον Νετανιάχου, καθώς αυτό θα σήμαινε πιθανότατα μια δημόσια έρευνα, με επικεφαλής δικαστή, για τις αποτυχίες που οδήγησαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Επιπλέον, ο Νετανιάχου εξακολουθεί να βρίσκεται στο σταυρόνημα των δικαστών για διάφορες κατηγορίες απάτης, απιστίας και δωροδοκίας. Είναι προγραμματισμένο να αρχίσει να καταθέτει τον Δεκέμβριο - ο πρώτος εν ενεργεία Ισραηλινός πρωθυπουργός που εμφανίζεται στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος.
Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου πρέπει να λάβει υπόψη του τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει το Ισραήλ να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο.
Η κληρονομιά που θέλει να αφήσω πίσω του
Για τον Νετανιάχου, η δημιουργία μιας κληρονομιάς ως ο πρωθυπουργός που έσωσε τη χώρα του είναι το όνειρο, είπε ο Μπουσίνσκι, προσθέτοντας ότι αν το καταφέρει αυτό, θα μπορούσε ακόμη και να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.
«Αν καταφέρει να καταλήξει ως ένας μεγάλος ήρωας, θα πει στον εαυτό του ''φτάνει πια"».
«Και τότε η αποστολή του θα ήταν να συνάψει κάποιου είδους συμφωνία με την εισαγγελία. Ίσως τον αφήσουν να φύγει και θα μπορέσει να πάει στο εξωτερικό, να δώσει διαλέξεις ως αυτός που νίκησε την τρομοκρατία… και με καθαρό ποινικό μητρώο θα μπορεί να κάθεται σε κάθε είδους συμβουλευτικές επιτροπές και να κερδίζει πολλά χρήματα», κατέληξε ο Μπουσίνσκι.