Σε δυόµισι εβδοµάδες περίπου έρχεται στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, παρ’ όλα αυτά όµως η Άγκυρα θεώρησε ιδανικό το timing για να τορπιλίσει κυριολεκτικά τον διµερή διάλογο και να ταράξει για τα καλά τα (θεωρητικώς) ήρεµα νερά των τελευταίων µηνών.

*Διαβάστε ακόμα: Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν: Τα διαφορετικά ''θέλω'' της κάθε πλευράς, η διπλωματική στρατηγική και οι δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για ουσιαστικά βήματα και λύσεις



Τουρκία: Ανακάλυψαν τουρκική υφαλοκρηπίδα µεταξύ Χίου και Λέσβου 

Η τουρκική πλευρά για ακόµη µία φορά εξέδωσε παράτυπη NAVTEX για περιοχή στην οποία ουδεµία αρµοδιότητα έχει, ακυρώνοντας έτσι και στο πεδίο τον πυρήνα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Την αποφυγή δηλαδή των εντάσεων στο Αρχιπέλαγος. Η προκλητική αυτή κίνηση ήρθε µετά την έκδοση της ελληνικής NAVTEX και το χρονικό αυτής έχει ως εξής: ο Σταθµός της Λήµνου, έχοντας τη σχετική δικαιοδοσία, εξέδωσε στις 18 Οκτωβρίου NAVTEX για ερευνητικές εργασίες µεταξύ Χίου και Λέσβου από το ωκεανογραφικό πλοίο «O/V Aegaeo» για το διάστηµα 20-25 Οκτωβρίου. Στόχος των ερευνών ήταν η µελλοντική πόντιση καλωδίου για να επιτευχθεί η ψηφιακή διασύνδεση των εν λόγω νησιών.

Οι τουρκικές Αρχές, χωρίς να πρόκειται για περιοχή δικής τους ευθύνης, εξέδωσαν NAVTEX, µε την οποία δηλώνουν ότι ορισµένες περιοχές των ερευνών του ελληνικού σκάφους δήθεν εµπίπτουν στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στο Αιγαίο, «τα όρια της οποίας µένει να καθοριστούν από τα παράκτια κράτη», όπως σχετικά αναφέρουν. Κοινώς, η Άγκυρα διατείνεται ότι και αυτή η περιοχή ανήκει σε ζώνη «τουρκικής θαλάσσιας αρµοδιότητας» και εποµένως ότι όλες οι έρευνες θα πρέπει να συντονίζονται από τις τουρκικές Αρχές.

Με δυο λόγια, η Τουρκία επαναλαµβάνει την πρακτική που ακολούθησε στην Κάσο, καθώς, ενώ οι έρευνες για την πόντιση καλωδίων και η ίδια η πόντιση καλωδίων είναι ελεύθερες στα διεθνή ύδατα, χρησιµοποιεί τις έρευνες του ελληνικού πλοίου για να εγείρει θέµα τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, όπου δεν υπάρχει οριοθέτηση. Πρόκειται δηλαδή για µια πράξη καθαρά επεκτατικού χαρακτήρα, που κινείται βεβαίως στη λογική του γκριζαρίσµατος του Αιγαίου.


∆ιάβηµα από την Αθήνα

Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευµατινής», η Αθήνα απαντά στην προκλητική κίνηση της Άγκυρας µε διάβηµα. «Η έκδοση NAVTEX εκ µέρους της Τουρκίας για έρευνα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι προδήλως αντίθετη στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο. Η Ελλάδα θα προβεί στις δέουσες -κατά το ∆ιεθνές ∆ίκαιοενέργειες. Η έρευνα ολοκληρώθηκε σύµφωνα µε τον αρχικό προγραµµατισµό», σχολίαζαν αρµόδιες πηγές στην «Α». Είναι απορίας άξιο πάντως πώς θα πέσουν οι τόνοι έπειτα από αυτές τις εξελίξεις ώστε να προετοιµαστεί το έδαφος για τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν. Η πολιτική βούληση για «ήρεµα νερά» υπάρχει και είναι αµοιβαία, ωστόσο η επιµονή της γείτονος στην αναθεωρητική τακτική της προβληµατίζει και µόνο ένταση προµηνύει.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή