Τους θανάτους 12 πιθήκων σε ζωολογικό κήπο του Χονγκ Κονγκ εξαιτίας μιας βακτηριακής λοίμωξης σε διάστημα μόλις 10 ημερών εξετάζουν οι Αρχές.

Οι 11 πίθηκοι που βρέθηκαν νεκροί περιλαμβάνουν τα απειλούμενα με εξαφάνιση Ταμαρίν, καθώς και κοινούς πιθήκους-σκίουρους και έναν πίθηκο De Brazza.

Από τις αυτοψίες εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα βακτηρίων που προκαλούν σήψη, με τις Αρχές να αναφέρουν ότι οι θάνατοι των ζώων πιθανότατα προήλθαν από μολυσμένο έδαφος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις Αρχές, πέθαναν λόγω μελιοείδωσης, μιας λοιμώδους ασθένειας που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της επαφής με μολυσμένο έδαφος, αέρα ή νερό. Προκαλείται από το Burkholderia pseudomallei, ένα στέλεχος βακτηρίων που κατοικεί στο έδαφος, ενδημικό σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Ο 12ος πίθηκος πέθανε την Τρίτη (22/10) και με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και αυτός είχε «παρόμοιες βλάβες... στους ιστούς των οργάνων του».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Χονγκ Κονγκ στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο RTHK, εργαζόμενοι που έσκαβαν χώμα κοντά στα κλουβιά, πιστεύεται ότι έφεραν μολυσμένο χώμα μέσω των παπουτσιών τους.



«Αρκετά χαμηλός» ο κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης

Ο Ντιρκ Φάιφερ, κτηνίατρος-επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Πόλης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε στο BBC ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης στους ανθρώπους είναι «αρκετά χαμηλός».

Πρόσθεσε ότι η μόλυνση του εδάφους συχνά υποαναφέρεται στην Ασία, αλλά «είναι πάντα ανησυχητικό εάν ξαφνικά συμβαίνουν πολλαπλές θνησιμότητα σε πληθυσμούς αιχμαλωτισμένων ζώων, όπου αυτό δεν έχει ξανασυμβεί».


Τι γίνεται με τα υπόλοιπα 78 θηλαστικά

Όσον αφορά στην υγεία των υπολοίπων 78 θηλαστικών στον ζωολογικό κήπο, οι Αρχές ανέφεραν ότι αυτή ήταν «φυσιολογική». Παρολ΄αυτά, το τμήμα θηλαστικών έχει κλείσει από τις 14 Οκτωβρίου για απολύμανση και καθαρισμό.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων Peta δήλωσε ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο ζωονοσογόνων ασθενειών όπως η ευλογιά των πιθήκων, η οποία μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στους ανθρώπους. ​

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζωολογικός και Βοτανικός Κήπος του Χονγκ Κονγκ είναι το παλαιότερο πάρκο της πόλης και βρίσκεται στο κέντρο του, σε έκταση 14 στρεμμάτων.