Την απόφαση να επιβάλει ένα αυστηρό ελάχιστο όριο ηλικίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα 15 έτη πήρε η Νορβηγία, με την κυβέρνηση να εντείνει την εκστρατεία της κατά των τεχνολογικών εταιρειών, που λέει ότι «παίζουν με το μυαλό μικρών παιδιών».

Για «δύσκολη μάχη» έκανε λόγο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Jonas Gahr Stοre, ενώ επεσήμανε ότι οι πολιτικοί πρέπει να παρέμβουν, για να προστατεύσουν τα παιδιά από τη «δύναμη των αλγορίθμων»

Όπως ανέφερε ο ηγέτης των Εργατικών, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από τη βιομηχανία και θα μπορούσαν να βλάψουν τους χρήστες.


Νορβηγία: Σε ισχύ το ελάχιστο όριο ηλικίας των 13 ετών

Μέχρι στιγμής η Νορβηγία έχει ήδη ένα ελάχιστο όριο ηλικίας 13 ετών, ωστόσο αυξάνονται οι ανησυχίες καθώς σύμφωνα με έρευνα της νορβηγικής αρχής μέσων ενημέρωσης, περισσότερα από τα μισά 9χρονα, το 58% των 10χρονων και το 72% των 11χρονων είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δέσμευση της κυβέρνησης να εισαγάγει περισσότερες διασφαλίσεις για να αποτρέψει τα παιδιά να παρακάμψουν τους περιορισμούς ηλικίας - συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ώστε οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πρέπει να είναι 15 ετών για να συμφωνήσουν, ότι η πλατφόρμα μπορεί να χειριστεί τα προσωπικά τους δεδομένα και να αναπτύξει επαλήθευση της ηλικίας ως εμπόδιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Εκστρατεία για αυστηρότερη ηλεκτρονική ρύθμιση για τα παιδιά

Ο υπουργός για τα Παιδιά και τις Οικογένειες, Kjersti Toppe, συνάντησε γονείς στο Stavanger, που κάνουν εκστρατεία για αυστηρότερη ηλεκτρονική ρύθμιση για τα παιδιά, και όπως ανέφερε, το μέτρο είχε επίσης σκοπό να βοηθήσει τους γονείς.

Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση ερευνά μεθόδους επιβολής τέτοιων περιορισμών, που δεν παρεμβαίνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η απαίτηση για τραπεζικό λογαριασμό.


Στο ίδιο μήκος κύματος Αυστραλία και Γαλλία

Με τη σειρά της η Αυστραλία ανακοίνωσε την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για εφήβους και παιδιά, λέγοντας ότι θα τους μπλοκάρει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Μέχρι στιγμής, το όριο ηλικίας δεν έχει αποφασιστεί, αλλά είναι πιθανό να είναι μεταξύ 14 και 16 ετών.

Τέλος, η Γαλλία δοκιμάζει την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο για μαθητές ηλικίας έως 15 ετών. Εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να εισαχθεί σε εθνικό επίπεδο από τον Ιανουάριο.