Μουσουλμανικό προγεφύρωμα το τζαμί: Τι σχεδιάζουν Ερντογάν και Ράμα με το τέμενος στα Τίρανα - Ποιος ο ρόλος του ισλαμιστή Αλί Αχμέτι στα Σκόπια
Η ανάπτυξη του ''μουσουλμανικού τόξου'' κατά μήκος της οροσειράς του Αίμου
Το δώρο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αεράμυνα της Αλβανίας και οι τουρκικές επενδύσεις
Η ανάπτυξη του «μουσουλμανικού τόξου»
Στον κοινό του σχεδιασμό με την τουρκική πλευρά περιλαμβάνεται η «απορρόφηση» των Σκοπίων, μιας χώρας η οποία τα τελευταία χρόνια υφίσταται μεγάλη πληθυσμιακή μείωση και έπειτα από τον προενταξιακό αποκλεισμό της αναμένεται να εγκαταλειφθεί περαιτέρω. Η ανάπτυξη του «μουσουλμανικού τόξου» βρίσκει πλέον πεδίον δόξης λαμπρόν κατά μήκος της οροσειράς του Αίμου, με τους επίδοξους οπαδούς του να οραματίζονται θρησκευτικές ισοπεδώσεις και αναβίωση αυτοκρατοριών.
Ο ρόλος του ισλαμιστή Αλί Αχμέτι στα Σκόπια
Έλληνες αξιωματούχοι και οικονομικοί παράγοντες δραστηριοποιούμενοι στην πόλη των Σκοπίων στρέφουν την προσοχή τους στον ισλαμιστή Αλί Αχμέτι, αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη Β. Μακεδονία και πρώην διοικητή του εξτρεμιστικού UCK την περίοδο των αιματηρών εμφύλιων συγκρούσεων (1998-2001). Ο Αχμέτι, ευθύς μόλις ανακοινώθηκε η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Αλβανίας στην Ε.Ε., συνεχάρη τον Ράμα και ταυτόχρονα εξέφρασε την απόγνωσή του, διότι «η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι σήμερα μαζί με την Αλβανία στον ευρωπαϊκό δρόμο, λόγω του μπλοκαρίσματος της ευρωπαϊκής μας πορείας, ως αποτέλεσμα της μη εφαρμογής του διαπραγματευτικού πλαισίου που ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε αμέσως ως προάγγελος νέων συγκρούσεων, καθώς, πέραν των εθνοτικών διαφορών, υπάρχουν και έντονα θρησκευτικές διαιρέσεις. Πιθανολογείται ότι ο αλβανικής καταγωγής πολιτικός θα πυροδοτήσει αμέσως εντάσεις σε επίπεδο κορυφής, αφού η σκοπιανή κυβέρνηση στερείται πλέον διεθνούς αναφοράς. Για τους Σκοπιανούς, το αλβανικό τέμενος στα Τίρανα, χωρητικότητας περίπου 10.000 πιστών, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία της ανεμπόδιστης συνάθροισής τους με ομοθρήσκους τους από τις διακεκαυμένες περιοχές. Επισήμως, το Ισλάμ συγκεντρώνει στη Β. Μακεδονία το 33,3% των κατοίκων, γεγονός που κάνει τη χώρα την πέμπτη στην Ευρώπη όσον αφορά την αναλογία του μουσουλμανικού πληθυσμού, μετά την Τουρκία (99%), το Κόσοβο (90%), την Αλβανία (70%) και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (48%). Η δε κοινότητα των μπεκτασήδων αλεβιτών υπολογίζεται σε 30.000 άτομα.
Οθωμανική αρχιτεκτονική
Το τζαμί, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 2015 και το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κυβερνητικό κτίριο των Τιράνων, έχει τέσσερις μιναρέδες, ύψους 35 μέτρων, με τη δομή τους να παραπέμπει στην οθωμανική αρχιτεκτονική. Γύρω από το τέμενος κατασκευάζονται εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, αίθουσα συνεδρίων, «μουσείο συνύπαρξης» και σχολή εκμάθησης του Κορανίου. Η κατεξοχήν φιλοπαλαιστινιακή φράξια, με την επωνυμία «Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας», εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί τον «αδελφό τουρκικό λαό», τον Ερντογάν και τον Ράμα, «που κατέστησαν εφικτή την ανέγερση του νέου μεγάλου τζαμιού των Τιράνων». Της επίσκεψης Ερντογάν στα Τίρανα είχε προηγηθεί ανάλογο ταξίδι του Ράμα στην Αγκυρα, φέτος τον Φεβρουάριο, όταν υπέγραψαν 6 συμφωνίες, εκ των οποίων ξεχώρισε εκείνη της στρατιωτικής συνεργασίας, «της πιο συγκεκριμένης εκδήλωσης της βούλησης για στενή συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και στον στρατιωτικό τομέα», όπως είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος.Τα drones-καμικάζι που θα δωρίσει η Τουρκία στην Αλβανία
Αυτήν τη φορά, ο Ράμα γνωστοποίησε ότι η Τουρκία θα δωρίσει «σημαντικό αριθμό» drones-καμικάζι στην Αλβανία, λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα δώρο που έρχεται ως ισχυρό μήνυμα από τη Δημοκρατία της Τουρκίας ότι η Αλβανία είναι άτρωτη», χωρίς να διευκρινίζει πάντως τον αριθμό ή τον τύπο των drones που θα παραχωρήσει η Αγκυρα. Εσπευσε, ταυτόχρονα, να δηλώσει ότι η απόκτηση των τουρκικών drones-καμικάζι δεν σημαίνει ότι «η Αλβανία θα επιτεθεί σε κανέναν», αλλά ότι «δεν μπορεί να χτυπηθεί από κανέναν». Το οπλοστάσιο των Τιράνων περιλαμβάνει επίσης τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, ενώ η Τουρκία διατηρεί ναυτική βάση στον Αυλώνα. Σε ανάλογα υψηλό επίπεδο κινούνται και οι επενδύσεις. Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται πάνω από 600 τουρκικές εταιρείες, με επενδύσεις που ανέρχονται στα 3,5 δισ. δολάρια. Αμφότερες οι πλευρές θέτουν ως στόχο τον διπλασιασμό του ετήσιου όγκου εμπορικών συναλλαγών, από το 1 δισ. δολάρια σήμερα στα 2 δισ. δολάρια. Σημαντική είναι επίσης η παρουσία του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Τουρκίας (TIKA) σε διάφορα αναπτυξιακά έργα της Αλβανίας.
*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»